Kavak ilçesinde cenazelerde verilen yemekler kaldırılsın

SAMSUN HABER Haber Girişi : 16 Eylül 2024 20:26
Kavak ilçesinde cenazelerde verilen yemekler kaldırılsın

Kavak ilçesinde cenazelerde verilen yemekler kaldırılsın

 

Sayın Samsun Valimiz bizimle ilgilenin artık dayanacak gücümüz kalmadı

 

Samsunun Kavak İlçesinde yıllardan beri sürgelen Cenaze yemekleri vatandaşları bezdirdi.

 

Cenaze günü daha cenaze kalkmadan aynı anda yüzlerce kişiye verilen yemek maliyetlerinin 40-50 Bin Tl'den başlayıp 100 bin tl.ye kadar çıktığı bildiriliyor.

 

Yemek vermek için bankalardan kredi kullanmak zorunda kalıyorlar 

 

Vatandaşlar: Bir cenaze yemeği verebilmek için iki yıl kredi ödemek zorunda kalıyoruz.

 

Vatandaşlar yaptığı açıklamalarla; "Ülkemizde ekonomik olarak zor günler yaşıyoruz. Cenazelerde verilen yemeklerden dolayı borçlanıyoruz. Çoğumuz bankalardan faizle kredi çekmek zorunda kalıyor. Bir cenaze yemeği verebilmek için iki yıl kredi ödemek zorunda kalıyoruz. Cenazemize mi ağlayalım o gün yapılan masrafa mı yanalım. Şaşırdık kaldık. Biz kendi şartlarımızda hayır diyemiyoruz. Yemek vermediğiniz takdirde küçümseniyor eleştiri alıyorsunuz. İnsanlar sizi annesi babası vefat etti bir yemek dahi vermedi diye eleştiri yağmuruna tutuyorlar. Bu eleştiriyi göze alamayanlar böyle bir maddi yükün altına girmeye razı oluyorlar.  Yetkililerimizden bir an evvel bu yemeğin kaldırılmasını istiyoruz. Bu işkence bitsin" diyerek şikayetlerini dile getiriyorlar.

 

Dinimizde böyle bir adet yoktur. Yapılan dine aykırı bir davranıştır

 

Cenaze yemeği konusunda görüş bildiren Din görevlileri böyle bir yemeğin olmadığını üstelik yemek vermenin dinimiz açısından sakıncalı olduğunu ifade ederek: "Peygamberimizin döneminde cenaze günü cenaze evi tarafından yemek ikramı verilmesi söz konusu değildir. Mekruhtur. Komşuların cenaze evden çıktıktan sonra cenaze evine yemek götürmesi gerekir. Bu yemek olayı derhal kaldırılmalıdır. Eskiden insanlar cenaze olan yere saatlerce yürüyerek yaya geliyordu. Yorulup açlık çekebiliyordu. Şimdi araçlarla gelip bir iki saat içerisinde dönüyorlar. Artık buna gerek kalmadı." diyerek konuşuyorlar.  

 

Daha önce 'kabir kurbanı' adı altında büyükbaş hayvan kesiliyordu

 

Kavakta daha önce de kabir kurbanı adı altında bir gelenek olduğunu ölen kişinin evinden büyükbaş hayvan kesilerek kazanlarda pişirilip aynı gün gelenlere ikram edildiği ancak zdaha sonra bu adetin ortadan kaltığı da ifade ediliyor. 

 

Cenazelerde yemek verme adetinin yaşandığı birçok il ve ilçede bu uygulamanın valilik kararıyla kaldırıldığı biliniyor.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Davut yolaydın 16 Eylül 2024 22:16

    Sayın seven yazdıklarına cani gönülden katılıyorum fakat bizim bölgemizde her köyde bir kurulu dernek var ve bu masrafları dernekler karşılıyor. Fakat kişi derneğe üye değilse yandı o zaman .