Karadeniz Sahil Yolu 6 yılda devlete 3.6 milyar TL kazandırdı. Nakliyatta yüzde 55, bölgeye gelen turist sayısında yüzde 22 artış sağlayan yol ile kazalar azaldı.
Karadeniz Sahil Yolu 6 yılda devlete 3.6 milyar TL kazandırdı. Nakliyatta yüzde 55, bölgeye gelen turist sayısında yüzde 22 artış sağlayan yol ile kazalar azaldı.
Karadeniz karayolunu güvenli ve kısa hale getirmek, ticaret ve turizmi artırmak amacıyla yapımına başlanan Karadeniz Sahil Yolu, yer seçimi nedeniyle çevrecilerin tepkisini çekse de zamanla bölgenin can damarı oldu. Samsun'dan Sarp Sınır Kapısı'na kadar 542 kilometreyi bulan yol, ulaşım süresini kısalttığı gibi hem sanayiyi hem de yayla turizmini hareketlendirdi. Transit nakliyatta yüzde 55, turist sayısında yüzde 22 artış oldu. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından 2007'de tamamlanarak hizmete açılan yolun maliyeti ise 4.2 milyar TL'yi buldu. 6 yılda ise devlete 3.6 milyar lira kazandırdı.
KESİNTİSİZ AKIŞ
Ancak asıl kazancı, Karadeniz Bölgesi elde etti. Karadeniz Sahil Yolu, trafik kazaları sonucunda ortaya çıkan ölüm, yaralanma ve maddi hasarları yüzde 64 oranında azalttı. Bunun yanı sıra geometrik ve üstyapı standardı yükseltildi, kesintisiz trafik akışı sağlandı. Yol Samsun'dan Sarp'a kadar 6 il, 63 ilçe,17 bucak merkezi, 9 liman, 2 havaalanı ve sahil boyunca kesintisiz devam eden sayısız küçük yerleşim birimine hizmet veriyor. İpek Yolu'nda ana arterin artık Karadeniz Sahil Yolu olduğunu söyleyen Karayolları Genel Müdür Yardımcısı Uğur Kenan Adiloğlu, bu yolun sadece Türkiye'nin değil Karadeniz'e kıyısı olan tüm ülkeler için hayati önem taşıdığını vurguladı. İşçiliği, malzeme kalitesi ve devasa tünelleriyle dikkat çeken yolun lüks değil geç kalınmış bir yatırım olduğunu vurgulayan Adiloğlu, "Günümüz şartlarına ve sürekli artan trafik hacmine uygun olarak projelendirilen, uluslararası nitelik taşıyan Karadeniz Sahil Yolu, inşasında geç kalınmış bir zorunluluktur. Yolun tamamlanmasıyla bölgede ekonomik ve ticari hayat büyük önem kazandı. Birçok il, ilçe, belde bu yoldan yararlanıyor ve ekonomik katkı elde ediyor. Samsun, Trabzon ve Sarp Sınır Kapısı'na uzanan bu yol, ülkemizin Türkî Cumhuriyetler ile Kafkasya'ya açılan en önemli karayolu bağlantısı oldu. Bu nedenle uluslararası nitelikli bir yoldur" diye konuştu. Karadeniz Sahil Yolu'nun bölünmüş yola dönüştürülmesiyle ülke ekonomisine yılda 550 milyon TL katkı sağladığını vurgulayan Adiloğlu, "Başta yayla turizmi olmak üzere bölgenin turizm potansiyelinin harekete geçirilmesinde önemli katkı yaptı" dedi.
20 ÇİFT TÜPLÜ TÜNEL YAPILDI
Yaklaşık 4.2 milyar dolara mal olan Karadeniz Sahil Yolu'nda, 138 milyon metreküp kazı-dolgu, 180 milyon ton tahkimat, 3 milyon metreküp beton imalatı gerçekleştirildi. Yolun 559 kilometre olan uzunluğu, 17 kilometrelik kazıyla, 542 kilometreye düşürülürken, bu kazıların 15 kilometresi Bolaman-Perşembe yolunda, 2 kilometresi de Samsun Çevre Yolu'nda gerçekleştirildi. Karadeniz Sahil Yolu'nda, 27 kilometre uzunluğunda 263 adet köprü, 41 kilometre uzunluğunda 12 adet tek tüplü ve 18.5 kilometre uzunluğunda 20 adet çift tüplü tünel yer alıyor. Bozulan kıyı şeridinde çevre sorunlarının oluşmaması, kumsalların ve koyların korunması için de 350 adet mahmuz yapıldı.
SAMSUN-SARP ARASI 6 SAATE İNDİ
Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu ise yolun sanayiye ivme kazandırdığını söyledi. Samsun'dan Sarp'a 12 saatte gidilirken, bugün 6 saatte gidildiğini belirten Murzioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sadece ekonomik değil, zamandan da çok büyük tasarruf sağlandı. Bunun yanında yakıttan da tasarruf sağlıyorsun. Bu yol yapılmadan önce yüzlerce insanımız trafik kazalarında hayatını kaybetti. Şimdi tüm bunları üst üste koyduğumuzda, ne kadar kazançlı olduğumuzu daha iyi anlıyoruz." Sahil Yolu'nun açılmasıyla Kafkasya ve Orta Asya ülkelerine yüzde 55 oranında transit nakliyatta artış olduğunu belirten Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, bölgeye karayoluyla gelen turist sayısının da her geçen yıl yüzde 22 arttığını açıkladı: "İşte biz bunu demiryoluyla taçlandırırsak, bu bölgenin çıtası 10 gömlek daha yukarı çıkar." Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan zamandan ve yakıttan sağlanan tasarrufun bölge insanının cebinde kaldığını ifade ederek "Yolun hareketi üreticiye de yansıyor" dedi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cevdet Yılmaz da, göçler sonucunda nüfusun bir kısmının bölge dışına göç ederken, bir kısmının da kıyı kentlerinde toplanmaya başladığını kaydederken "Yolu, ters göçe de imkân hazırladı" şeklinde konuştu.
1970 LERDE KARADENİZ DE ÇEKİLEN İLK TÜRK FİLMİ KARADENİZ SAHİL YOLUNUN İÇLER ACISI HALİNE GÖZLER ÖNÜNE SERİYOR. BUGÜNKÜ YOLLAR YAPILINCAYA KADAR HER ŞEY HAYALDİ. İŞTE O FİLMDEN KARELER
İŞTE 1970'Lİ YILLARIN TÜRKİYESİ VE KARADENİZ SAHİL YOLU
VİDEOYU İZLE