• İHSANBAŞKAN

Karadeniz de ev apartman doğurdu

SAMSUN HABER Haber Girişi : 05 Kasım 2014 13:56
Karadeniz de ev apartman doğurdu
İlçeye 1961 yılında yapılan Hasan Uğurlu Barajı nedeniyle köylerde yaşadıkları evleri sular altında kalan vatandaşlar o dönem devlet tarafından Cumhuriyet Mahallesi'ne yapılan tek katlı 2 oda bir mutfaktan oluşan evlere yerleştirildi.
KİMSEYİ KIRIP DARILTMADAN ESKİYİ YIKMADAN YENİYİ İNŞA ETMEK DİYE BUNA DENİR
 İlçeye 1961 yılında yapılan Hasan Uğurlu Barajı nedeniyle köylerde yaşadıkları evleri sular altında kalan vatandaşlar o dönem devlet tarafından Cumhuriyet Mahallesi'ne yapılan tek katlı 2 oda bir mutfaktan oluşan evlere yerleştirildi.

Samsun'un Çarşamba İlçesi'nde köyleri baraj suları altında kalan vatandaşların devletin kendilerine yaptıkları tek katlı evlere yerleşti. Zaman içinde yaşadıkları ev ihtiyaçlarını karşılamayan vatandaşlar, tek katlı mevcut yapıyı yıkmadan üzerine bina inşa etti. Ev üzerine yapılmış evi görenler ise büyük şaşkınlık yaşadı.

İlçeye 1961 yılında yapılan Hasan Uğurlu Barajı nedeniyle köylerde yaşadıkları evleri sular altında kalan vatandaşlar o dönem devlet tarafından Cumhuriyet Mahallesi'ne yapılan tek katlı 2 oda bir mutfaktan oluşan evlere yerleştirildi. Zamanla nüfusun çoğalması ve evlerinin yetersiz kalması üzerine vatandaşlar ilginç bir çözüm yolu buldu.

KARADENİZ USULÜ DUBLEX EV

Kalacak başka yer bulamayan ve bu konuda problem yaşayan bazı vatandaşlar çareyi mevcut binayı yıkmadan üzerine bina inşa etmekle buldu. Tek katlı bina dururken üzerine 2 ile 4 kat arasında değişen apartman yapıldı. 

karadeniz-dublex-ev-samsun.jpg
Bu çözüm formülü mahalle sakinleri arasında hızla yayılınca ev üzerine ev yapılan bina sayısı da arttı.

ESKİSİNİ DE DEPO YAPTIK

2 ay önce yeni yaptıkları binaya taşındıklarını söyleyen 60 yaşındaki Hanife Göngör, "31 yıl devletin yaptığı iki odalı evde yaşadım. Eşim zaten inşaat işçisi. Ev artık yetmedi. Bizde evi yıkmadan üzerine başka bir ev yaptık. Kalacak yerimiz olmadığı için böyle yaptık. Eski evi depo olarak kullanıyoruz. Sonra belki yıkarız" dedi.

HERKES İNŞAATÇI OLUNCA ÇÖZÜM BÖYLE GELDİ

55 yaşındaki Dursun Çakır ise mahallede yaşayan insanların genellikle inşaat işinde çalıştıklarını belirterek, "Herkes inşaatçı olduğu için evin üzerine ev yapmaları kolay oldu. Kalacak yeri olmayanlar imkansızlıktan dolayı böyle bir çözüm buldu. Mahallemize dışarıdan gelen kişiler evleri böyle gördüklerinde şaşırıyorlar. Ama daha sonra onlara neden böyle yaptığımızı anlatıyoruz. İmkan olmayınca insanlar böyle yapmak zorunda kaldı" diye konuştu

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.