19-20 Aralık tarihlerinde ordunun Kabataş ilçesindeydim. Kabataş Halk Eğitim Merkezi müdürü Arif Maytalman beyin daveti üzerine, Kabataş da bulunan okullarda söyleşilerde bulundum.
Bu iki günlük sürede çok güzel gelişmelere tanık oldum. Kabataş'ın eğitim kadrosu ve öğrencileri ile birlikte olduk. Öğrencilerin gözlerindeki ışık, öğrenmeye karşı ilgileri, meraklı soruları, ilgileri, eğitim ve kültür adına atılan adımlar gerçekten görülmeye ve takdire şayan.
19 Aralık Salı günü erken saatlerde aracımızla Samsundan yola çıktıktan sonra yağmurlu bir sabah, saat dokuz gibi Kabataş'a ulaştık. Beni yalnız bırakmayan eşim Tuba hanımda yanımdaydı. Bizi Halk Eğitim Merkezi Müdürümüz Arif Maytalman Bey karşıladı. Daha önce görev yaptığım Kabataş ilçesini beş yıl sonra tekrar ziyaret etmek benim için büyük mutluluk. Kullanışlı, şehrin merkezinde gayet güzel bir hükümet konağı oluşturulmuş. Eski hükümet konağı ise kütüphaneye dönüştürülmüş. Arif bey bizi sıcak bir dostlukla, gülümseyerek, içtenlikle karşıladı.
İlk gün öğleden önce; sırasıyla, Şehit Salih Keskin Ortaokulu'nda, Alankent Çok Programlı Lisesinde ve Alankent Ortaokulunda söyleşilerde bulunduk.
Öğleden sonra ise Senai Yediyıldız Anadolu İmam Hatip lisesinde söyleşilerimiz devam etti.
İmam Hatip lisesindeki söyleşimize Kabataş kaymakamı Sayın Emrullah Temizkan Beyde teşrif etti. Kendileri ile hem söyleşi öncesinde hem de Kabataş'tan ayrılmadan önce görüşme imkânı buldum. Kendisinin okumaya, eğitim öğretime verdiği değeri, okuma kültürü adına ortaya koyduğu çalışmaları takdir etmemek mümkün değil. İlçede açılan halk kütüphanesinin varlığı da beni ziyadesiyle mutlu etti. Bir kütüphane oluşturmak için zamanında çok çaba harcayan bir kimse olarak oluşturulan ortamı çok beğendim. Ortaya çıkan kullanışlı ve zengin kütüphane bugün ziyaretçilerini ve kitapseverleri kapıları ardına kadar açık bir halde bekliyor.
İlk günün sonunda Atatürk üniversitesi İlahiyat fakültesinden dostum olan ilçe milli eğitim müdürümüz Süleyman Pehlivan Bey ve Halk Eğitim Merkezi müdürümüz Arif Maytalman beyle kütüphaneyi ziyaret ettik. Halk ve öğrenciler için kitaba ulaşmak sadece birkaç adımlık bir mesafeye indirgenmiş. Şehrin hemen merkezinde bulunan kütüphaneden kitap almak için gelen öğrencilerin mutluluğu görülmeye değer. Binlerce kitap yüzlerce süreli yayın ile okuma ve bilgiye ulaşma yelpazesi çok geniş tutulmuş. İmrenmemek ve takdir etmemek mümkün değil.
İkinci günümüzde ise Kabataş Anadolu lisesini, Beylerli Şehit Harun Maytalman ortaokulunu ve son olarak Osman Özyurt ortaokulunu ziyaret ettik.
Beylerli köyünde bulunan Şehit Harun Maytalman ortaokulu, ismini aziz bir şehidimizden almış. Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'ne PKK'lı teröristlerce bomba yüklü kamyonla düzenlenen intihar saldırısında şehit olan 11 polislerimizden olan Harun Maytalman evli ve 1 çocuk babasıymış. 27 yaşında şehadet şerbetini içen şehidimizin kabrini ziyaret ettik, ruhuna Fatihalar gönderdik.
Söyleşilerimizin bitmesinin akabinde Kaymakam Bey bizi makamında kabul etti. Kitap ve eğitim üzerine güzel bir sohbette bulunduk. Geleceğimiz için emek veren genç mülki amirlerimizin okumaya, eğitime ve gelişime açık olması ve güzel çalışmaları teşvik etmesi beni çok mutlu etti ve gelecek adına daha bir umutlandırdı. Kütüphaneler açılmış, hemen hemen her okulda Z Kütüphaneler oluşturulmuş. Kadınlar lokali hayata geçirilmiş, Halk Eğitim Merkezinde özellikle kadınlarımıza yönelik çok güzel kurslar açılmış. Okuyan, gelişen ve çehresi değişen bir Kabataş gördüm. Öğretmen, idareci ve kitapseverlerin belirli aralıklarla kitap analizleri yapmak üzere bir araya geldiklerini öğrendim. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Bir eğitimci ve yazar olarak kendilerine teşekkür ediyorum.
Kabataş da güzel şeyler olmuş ve olmaya devam ediyor. Bu seyahat benim için bir vefa, eski dostlarla hasbihal imkânı hatta bir sıla-ı rahim oldu. Gösterilen güleryüz ve ilgi de cabası.
20 Aralık çarşamba akşamı Samsun'a yine yağmurlu bir Karadeniz akşamında dönerken mutlu, umutlu, Kabataş adına ve ülkem adına sevinerek dönüyordum.