İşte Ak Partinin 2014 senaryosu

SİYASET Haber Girişi : 05 Mayıs 2012 19:52
İşte Ak Partinin 2014 senaryosu
Milliyet Gazetesi yazarı Güneri Cıvaoğlu, bugünkü köşe yazısında 2014'te görev süresi dolacak olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yerine geçecek ismi ve siyasi dengelerin nasıl değişeceğini yazdı.
Milliyet Gazetesi yazarı Güneri Cıvaoğlu, bugünkü köşe yazısında 2014'te görev süresi dolacak olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yerine geçecek ismi ve siyasi dengelerin nasıl değişeceğini yazdı.

Güneri Cıvaoğlu, köşe yazısında Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olacağını iddia etti ve "Bülent Arınç 1 yıl süreyle Başbakan olacak" dedi.

İşte Güneri Cıvaoğlu'nun kaleme aldığı 2014 senaryosu;

Recep Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanı... Bülent Arınç 2014-2015 arası 1 yıl süreyle başbakan...Abdullah Gül 2015’te milletvekili seçilerek başbakan...

Bugünlerin sisleri ardında geleceğe dönük siyaset dizaynı büyük olasılıkla böyle.Takvimin gerekçesi Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimleri’nin 1 yıl arayla yapılacak olması.

Cumhurbaşkanı Gül’ün Çankaya’daki görev süresi 2014’te doluyor.

Başbakan Erdoğan’ın halk tarafından birinci turda Cumhurbaşkanı seçilmeyi hedeflediği de bilinmekte.

Peki 2014-2015 arasında başbakanlığı kim yapacak?

Milletvekili olmak başbakanlık için ön şart.

O halde Gül’ün 1 yıl bekleyerek 2015’te seçilmesi ve ondan sonra başbakan olması gerekmekte.Bu durumda AK Parti kurucularından 3’üncüsü Bülent Arınç’ın 1 yıl başbakanlık nöbetini devralması siyasetin tabiatına uygun görünüyor.

AK Parti aynı kişinin sadece 3 kez üst üste milletvekili seçilebileceği ilkesini kabul ettiği için, Arınç’ın zaten 2015 seçimlerine aday olması ve seçilerek başbakanlığı sürdürmesi şu durumda mümkün değil.

Tabii bu kural önümüzdeki süreçte değişmezse!..

Aslında...

Partinin “hafızası”isimlerin Meclis’te bulunmasında yarar olduğunu düşünüyorum.Elbette AK Parti’nin kendi iç sorunudur ama iktidarının 2015 sonrasında da devam edeceği göründüğü için vatandaş olarak bir temennimdir.

7X1 Mİ, 7X5 Mİ?

ANCAK...

Burada “bir hukuk yorumu bu dizaynı bozabilir mi” sorusu gündemde.

Taha Akyol CNN’de “Erdoğan Cumhurbaşkanı, Arınç 1 yıllık başbakan ve 2015’te Gül başbakan” olasılığının ağır bastığına işaret ederken bu hukuk parantezini açtı.

Yazısında da konuya daha geniş yer vermişti.

Akyol’a göre durum -özetle ve mealen- şöyle:

Danıştay üyesi Prof. Ali Ulusoy çok dikkat çekici bir makale yazdı...

Gül’ün Cumhurbaşkanlığı süresinin sonradan çıkarılan kanunla 7 yıl olarak belirlenmesi Anayasa’ya uygundur.

Fakat aynı kanundaki Gül için konulan “iki defa seçilemez”geçici hükmü- Anayasa’ya haykırıdır.Anayasa Mahkemesi de bu yönde karar verirse Gül Cumhurbaşkanlığı seçimi için hukuken aday olabilir!

Çünkü değişen Anayasa’nın 101’inci maddesinde Gül’ün 2’nci defa aday olmasını engelleyen bir hüküm yoktur.

Bunu engelleyen kanundaki “geçici madde” yasalar hiyerarşisinde Anayasa maddesinin önceliğine takılabilir.

Anayasa değişikliği kanun maddesiyle yapılamaz.

Anayasa Mahkemesi’nin bu geçici maddeyi iptal etmesi mümkündür.

Hukuken Gül’ün 2014’te Cumhurbaşkanlığı’nda 7 yılını doldurduktan sonra Anayasa’nın yeni maddesi gereğince 5 yıl için 2’nci defa seçilmek üzere adaylığını koymasına   engel görünmüyor.

SİYASETİ DOĞRU OKUMAK

AKYOL soruyor:

“Peki bunu yapar mı?”

Cevabı “hayır...”

Gül ile Erdoğan zaman zaman fikir ayrılığına düşmüşlerdir.

Ama bunu kendi aralarında çözmüş dışarıya yansıtmaktan kaçınmaya özen göstermişlerdir.Akyol’a göre “Gül -belki- bu geçici maddeye üzülmüş olabilir ama ikinci kez Cumhurbaşkanı olmak için adaylığını koyarak Erdoğan’la karşı karşıya gelmek gibi bir tavır içinde olmayacaktır.”Ve...

Yukarıda yazdığım “Erdoğan cumhurbaşkanı, 2015’te Gül başbakan ve aradaki 1 yıl içinde Arınç başbakan” formülünün hayata geçmesi galip ihtimaldir.

Akyol “doğru olan da budur” diyor.

..................

Bakın...

Ne yazık ki 2014 ve 2015 sonrasında bile oyunun baş aktörleri arasında rolü yok.Demokrasinin muhalefet ayağı sekiyor. (Milliyet)

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.