İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman, Suriye ve Irak'ta vahşet saçan terör örgütü IŞİD'in eylemlerini aratmayacak bir açıklamada bulundu.
İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, İsrail'e karşı duran Arapların başlarının kesilmesi gerektiğini söyledi.
"Başlarını baltayla kesmek lazım"
Lideri olduğu Evimiz İsrail Partisinin Herzliya ilinde düzenlenen seçim mitinginde konuşan Lieberman, "İsrailli Araplardan bizim yanımızda duranlar her şeyi elde edecek ama bize karşı olanların başını baltayla kesmek lazım. Yoksa bu topraklarda İsrail diye bir şey kalmaz" dedi.
Lieberman, "Nekbe günü Filistin bayrağı taşıyanlar buradan gitsinler. Ben onları Ebu Mazin'e (Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas) hibe etmeye hazırım. Bundan da büyük memnuniyet duyarım" diye konuştu.
"Barış mümkün değil"
İsrail ile Filistin arasındaki barış sürecine de değinen Lieberman, "Barışın iki ülke arasında sağlanması mümkün değil. Filistinliler barış istiyorsa bu, Arap ülkeleri, İsrail'deki Araplar ve Filistinlilerin ortak olacağı bölgesel bir barış olmalıdır" ifadesini kullandı.
Bazı Arap ülkelerinde İsrail'in değil IŞİD, Nusra Cephesi, Hizbullah ve Hamas'ın gerçek tehdit olarak görüldüğünü savunan Lierberman hikmetli davranıp bu durumu İsrail'in lehine kullanmak gerektiğini kaydetti. İsrail içinde Arapların yaşadığı kentleri Filistin topraklarına katmayı amaçladığını dile getiren Lieberman, Ummu'l Fahm kentinin de İsrail'in bir parçası olarak kalmasının hiçbir geçerli nedeni olmadığını ifade etti.
İsrail'in kuzeyinde Kudüs'e 80 kilometre uzaklıktaki Ummu'l Fahm, Ürdün'le yapılan ateşkes anlaşması gereğince 1949'da İsrail'e teslim edilmişti. Kent, nüfus bakımından Nasıra ve Raht'tan sonra İsrail içindeki 3. büyük Arap kenti olma özelliğini taşıyor.
İsrail'de 11 partinin katılacağı 17 Mart'ta yapılacak parlamento seçimlerine yönelik kamuoyu araştırmalarında, İşçi Partisi lideri İzak Herzog liderliğindeki "Siyonist Blok" ile Başbakan Binyamin Netanyahu'nun Likud Partisinin en fazla oyu alması bekleniyor.
İsrail'in tamamının tek bir seçim bölgesi olarak kabul edildiği seçim sisteminde, seçmenler herhangi bir adaya değil, parti listesine oy kullanıyor. Hükümet kurmak için ise 120 sandalyeli mecliste 61 koltuğa sahip olmak gerekiyor.