Türkiye, 2013 yılında dünya genelinde resmi yollardan ve sivil toplum kuruluşları (STK) aracılığıyla ulaştırdığı 4 milyar 347 milyon dolarlık yardımla gayri safi milli hasıla (GSMH) bazında en çok uluslararası insani yardım yapan ülke oldu.
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından hazırlanan Türkiye Kalkınma Yardımları 2013 Raporu'na göre, 2013 yılında Türkiye'nin resmi ve özel yollardan ulaştırdığı toplam kalkınma yardımları 4 milyar 347 milyon dolara ulaştı.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Kalkınma İşbirliği Komitesince (DAC) 2013 yılında yayımlanan verilere göre, Türkiye; ABD, Avrupa Birliği kurumları ve İngiltere'nin ardından en fazla insani yardım sağlayan 4. donör olurken insani yardım/GSMH'de ulaştığı yüzde 0,21 oranla dünyada birinci sırada yer aldı.
Coğrafi dağılım açısından 2013 yılında kalkınma işbirliği projelerinin yüzde 55,9'u Ortadoğu'da, yüzde 24,7'si Afrika'da, yüzde 15,3'ü Güney ve Orta Asya'da, yüzde 3,1'i ise Balkanlar ve Doğu Avrupa'da hayata geçirildi.
Türkiye 2013 yılında Afganistan'dan Yemen'e, Haiti'den Filipinler'e kadar 120 ülkeye yardım elini uzattı. Bu çerçevede raporda TİKA'nın, Türk dış politikasında uygulayıcı yumuşak gücü olması bakımından önemli roller üstlenmeye devam ettiği belirtildi.
En çok yardım Suriye, Mısır ve Kırgızistan'a yapıldı
Türkiye'nin en çok yardım ettiği ilk üç ülke sırasıyla Suriye, Mısır ve Kırgızistan oldu. Türkiye'nin yardımlarından en çok yararlanan ilk 10 ülke ise sırasıyla Suriye, Mısır, Kırgızistan, Somali, Afganistan, Filistin, Pakistan, Kazakistan, Tunus ve Azerbaycan oldu. Türk STK'ların yardım yaptığı ülkeler arasında Suriye, Somali ve Nijer başta geldi.