İlkadım Belediyesi tarafından düzenlenen 'Aşıkların dilinden Çanakkale' programında Aşık Kul Nuri(Gümüşhane), Aşık Erol Ergani(Erzincan), Aşık Murat Piroğlu(Erzincan), Aşık Orhan Üstündağ(Kars), Aşık Ahmet Poyrazoğlu(Van), Aşık Süphani (Bayburt) s
-Aşıklar Çanakkale İçin Söyledi.
İlkadım Belediyesi tarafından düzenlenen 'Aşıkların dilinden Çanakkale' programında Aşık Kul Nuri(Gümüşhane), Aşık Erol Ergani(Erzincan), Aşık Murat Piroğlu(Erzincan), Aşık Orhan Üstündağ(Kars), Aşık Ahmet Poyrazoğlu(Van), Aşık Süphani (Bayburt) sazlarıyla ve sözleriyle Çanakkale'yi anlattı.
Çanakkale Zaferi'nin 100. yıl dönümü ve Şehitleri Anma Günü münasebeti ile İlkadım Belediyesi tarafından düzenlenen programa İlkadım Kaymakamı Turan Atlamaz, İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, Samsun Gümüşhane Dernekler Federasyonu (SAMGÜDEF) Başkanı Op. Dr. Abdullah Taşkın İlkadım Belediyesi Başkan Yardımcıları Erol Köroğlu, Yahya Çınkıl, Kars, Ardahan,Iğdır, Gümüşhane, Havza dernek başkanları ve yönetim kurulu üyeleri ve vatandaşlar katıldı.
LEBDEĞMEZ SANATI BEĞENİ TOPLADI
Aşıkların Çanakkale için buluştuğu gecede sahneye çıkan aşıklar 2`şer ve 3`erli gruplar halinde atışma, şiir, sözlü ve sazlı güzelleme ile taşlama dallarından örnekler sundu. Aşıkların, vatan, gurbet ve sıla özlemini anlatan sazlı güzellemesi izleyenlerin beğenisini kazandı. Kahramanlık türkülerinin büyük alkış topladığı gecede her aşığın kendi söz ve yorumu ile okuduğu eserler katılımcıları zaman-zaman güldürürken yer-yer de hüzünlendirdi. Gecenin ilerleyen dakikalarında aşıklık kültürünü atışma ile birlikte tamamlandığı dudak arasına kürdan koyarak icra ettikleri lebdeğmez atışması katılımcılardan tarafından heyecanla izlendi. Aşıklık geleneğinin en zor dolarlından birisi olan lebdeğmezi, 'm, p, v, f' gibi harfleri kullanmayarak söyledikleri türküler izleyenlerden büyük alkış topladı.
AŞIK KÜLTÜRÜNE SAHİP ÇIKILMALI
İlkadım Belediyesi'nin aşıklık geleneğinin sürdürülmesi konusunda böyle güzel bir geceyi organize etmesinden ötürü Başkan Erdoğan Tok'u tebrik eden İlkadım Kaymakamı Turan Atlamaz, Halk aşıklarının toplumu her yönüyle anlatan mümtaz sanatçılar olduğunu belirterek 'aşıklara sahip çıkılması' gerektiğini ifade etti.
ÇANAKKALE'Yİ ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLERLE ANIYORUZ
Yakın tarihimizin en anlamlı, en dokunaklı, en büyük zaferlerinden biri olan 18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Zaferimizin hatırasını, 100. yıldönümünü belediye olarak çeşitli kültürel etkinliklerle yad ettiklerini söyleyen İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, " Çanakkale Zaferi, milletimiz için olduğu kadar, bağımsızlık mücadelesi veren bütün milletler ve tüm insanlık için de bir sembol ve umut tablosudur. Dünya tarihinin en önemli muharebelerinden biri olan Çanakkale destanını bu akşam aşıklarımızın dilinden ve gözünden bu gün yeniden yaşadık. Türküleri, şiirleri, yalın ve samimi üslubuyla her kesimden insanımızın gönlünde taht kuran halk aşıklarımız, milletimizin en büyük değerlerinden biridir. Toplumumuzun ortak duygu, düşünce ve davranışlarını temsil eden bu önemli değerlerimizi yaşatarak gelecek nesillere aktarılmasındaki sorumlulukla çalışmaktayız" dedi.
Tüm aşıkların sahneye çıkarak hep birlikte söylediği Çanakkale Türküsü ile sona eren programda aşıklara belediye kültür hatıra ormanına isimleri adına dikilen fidan sertifikaları takdim edildi.