• İHSANBAŞKAN
SAMSUN HABER Haber Girişi : 12 Ekim 2021 11:34

Haftanın Röportaj Konuğu: Şair İbrahim COŞAR

Haftanın Röportaj Konuğu: Şair İbrahim COŞAR
İbrahim Coşar 'COŞARİ' mahlası ile gönlünden süzülenleri şiir sevenler ile paylaşan Samsunumuzun bağrından çıkmış bir gönül ve kültür insanı. Onun edebiyat yolculuğunu ve değerli görüşlerini bu röportajda keyifle okuyacaksınız.

 “İLHAM NASIL BİR ŞEYDİR HİÇ GÖRMEDİM. ŞAİR İYİ BİR GÖZLEMCİDİR VE GÖZLEMLEDİĞİ HER OLAY ONU ETKİLER. ŞİİR YAZMANIN YERİ VE ZAMANI YOKTUR. YÜREĞİN TİTREDİĞİ ANDA KELİMELER DÖKÜLMEYE BAŞLAR ZATEN”


“İbrahim Coşar “COŞARİ” mahlası ile gönlünden süzülenleri şiir sevenler ile paylaşan Samsunumuzun bağrından çıkmış bir gönül ve kültür insanı. Onun edebiyat yolculuğunu ve değerli görüşlerini bu röportajda keyifle okuyacaksınız.”

 

İbrahim Bey röportaj teklifimi kabul ettiğiniz için teşekkür ederim. Okurlarımızın sizi daha yakından tanıyabilmesi için İbrahim COŞAR kimdir? Anlatabilir misiniz?


İbrahim COŞAR 1953 yılında Çarşamba’da doğmuş, ilk, orta ve Lise tahsilini Çarşamba’da tamamlamış ve ömrünün 25 yılını devlet memuru olarak halka hizmete adamış, emeklilik günlerini ise şiire ve sanata adamış biridir.


21 yıldır edebiyat dünyasının içindeyim. 5 adet yayınlanmış şiir kitabım var. Şiirlerim çeşitli seçkilerde ve dergilerde yayınlandı. Samsun’da mensubu olduğum Samsunlu Sanatçılar Derneği adına şiir etkinlikleri yapmaktayız.

 

“COŞARİ” mahlası ile şiirler kaleme alıyorsunuz, şiir nedir ve şiir sizin için ne anlama geliyor?


Şiir, duygunun yazı ile anlatım şeklidir. Ancak her yazım şiir değildir. Şiirin kendi dili vardır. Şekil ve biçim yönünden çeşitli değişikliklere uğrasa da şiir dili hiç değişmez. Veysel ÇOLAK bir yazısında Melih Cevdet Anday’ın bir sözünü anımsatır. “Şair, bilinen somut anlamıyla masaya masa demez. Derse o kişi şair değil marangozdur.”


Samsunlu Sanatçılar Derneğinin etkin bir üyesisiniz. SASAD hangi ihtiyaçtan kuruldu, bahseder misiniz? Ne gibi etkinlikler düzenliyorsunuz?


Samsunlu Sanatçılar Derneği (SASAD) T.C. Anayasası’nın 64. Maddesinde: “Devlet, sanat faaliyetlerini ve sanatçıyı korur. Sanat eserlerinin ve sanatçının korunması, değerlendirilmesi, desteklenmesi ve sanat sevgisinin yayılması için gereken tedbirleri alır” belirtilen esasları dikkate alarak sanat ortamının oluşturulması ve sanat alanları ile kamu yönetimi arasındaki ilişkinin düzenlenmesi, ifade özgürlüğünün önündeki engellerin ortadan kaldırarak kültür sanat değerlerimizin ve sanatsal üretimin desteklenmesi, tanıtılması, korunması ve yaygınlaştırılması için gerekli çalışmaları yapmak üzere 2004 yılında kurulmuştur.


Samsunlu Sanatçılar Derneği (SASAD)’nin görev kapsamı tüm sanat dallarını kapsamaktadır. O nedenle yönetim kurulunda her sanat dalından sanatçı arkadaşlarımız var. Her dalda görev bölümü yapılmıştır. Bu nedenle derneğimiz sanat adına her sanat dalından etkinlik yapmaktadır. Müzik alanında SASAD Türk sanat müziği korosu ülkenin çeşitli kentlerinde konserler vermektedir. Samsun’da ki konserlerinde ise popüler sanatçıları davet ederek Samsun’da ses getirmektedir.


Edebiyat dalında Samsunlu Şairlerin şiirlerinden oluşan bir şiir seçkisi çıkarttık. Kaynak kitap niteliğindeki bu kitabın 2. Cilt çalışmalarımız devam etmektedir. Halka açık şiir dinletilerimiz yapılmaktadır.


Tiyatro gurubumuz tiyatro oyunu hazırlama planlamasını yapmaktadır.


Samsunlu Sanatçılar Derneği “ŞİİR SEÇKİSİ” kitabı yayınlandı. Bu eser ve Samsun’un kültürel mirasçıları olan yazar ve şairlerimiz için neler söylersiniz?


Ülkemin diğer kentleri gibi Samsun’da bir sanatçı kenti. Samsun’da bir hayli şiir kitapları yayınlanmış şair ve şiir severler var. Halk âşıkları var. Öykü ve roman yazan güçlü kalemler var. Ancak 1920’li, 30’lu yıllarda olduğu gibi Anadolu’yu dolaşarak bunları ortaya çıkaracak ne akademisyenler ne de kendi sanatçısının eserlerine sahip çıkan yerel yönetimler var. Bereket ki çağımız iletişim çağı. Bu nedenle herkes bireysel çaba ile internet üzerinden eserlerini duyurma gayreti içindedir. Derneğimiz en azından şimdilik şairlerimizin özgeçmişleri ile eserlerinden örneklerinin kayıt altına alınması amacıyla bu şiir seçkilerini hazırlıyoruz. Daha sonraki yıllarda bu seçki hazırlayışı öykü ve diğer branşlarda hazırlanacaktır.


İbrahim ÇOŞAR neden yazmaya ihtiyaç duydu?


İbrahim COŞAR yıllarca yaşadığı küçük kasaba ortamından emeklilik sonrası büyük şehir yaşamına girdiğinde, onca kalabalık içinde yalnızlık yaşamaya başladı. Bu yalnızlığın verdiği duygusal patlama ile zaten sevdiği şiire sarılma ihtiyacı duydu. İyi ki ihtiyaç duymuşum iyi ki sarılmışım. İçimdeki COŞARİ’yi yaşama dönüştürdü.


Neler okuyorsunuz, son dönemlerde sizi etkileyen yazarlar kimlerdir?


Önceleri her tür kitabı okurdum. Özellikle tarihi araştırma kitaplarını tercih ederdim. Yoğun şiir çalışmalarına başladıktan sonra Tanzimat Dönemi şairlerinden başlamak üzere ikinci yeni şairlerine kadar bütün şairlerin en az bir kitabı kitaplığımda yer almıştır.


Tarzım gereği özellikle hece şiiri şairlerinden Yahya Kemal BEYATLI, Faruk Nafiz Çamlıbel, Enis Behiç Koryürek, Ali Mümtaz ORALAT, Necip Fazıl KISAKÜREK, Abdürrahim KARAKOÇ ve Cemal SAFİ gibi; günümüz şairlerinden ise Nurullah GENÇ, Ahmet TELLİ, Şükrü ERBAŞ gibi; elbette ki Nazım Hikmet RAN ile Orhan Veli, Cemal SÜREYA, Can YÜCEL gibi birinci ve ikinci yeni şairlerini okumaktayım. Ayrıca Samsunumuzun değerleri Kazım MEMİÇ, Neşet KARAÇALTI ve Zekeriya ÇAVUŞOĞLU, Kenan YAVUZARSLAN’ın şiirlerini okumaktan haz almaktayım.


Yazmak için özel bir mekâna, ortama veya birçok yazar gibi ilhama ihtiyaç duyuyor musunuz?


İlham nasıl bir şeydir hiç görmedim. Şair iyi bir gözlemcidir ve gözlemlediği her olay onu etkiler. Şiir yazmanın yeri ve zamanı yoktur. Yüreğin titrediği anda kelimeler dökülmeye başlar zaten. Ben Belediye otobüsünde giderken bile gördüğüm manzaralar karşısında en az bir kıtayı ya da bir satırı telefonuma kaydederim. Bu sonra şiire ya dönüşür ya dönüşmez.


Bir kültür insanı olarak kitap ve insan hakkında neler söylersiniz?


Biz millet olarak okumayı ve araştırmayı sevmiyoruz. Duyduklarımız ya da izlediklerimizle yetiniyoruz. Oysa kitap insanın ufkunu bütün dünyaya açar.


Geleceğe yönelik plan ve projeleriniz nelerdir?


Aslını sorarsanız ben bu işi amatör ruhla yaptığım için gelecek için hiçbir plan kurmadım. Kendini nehirin sularına bırakmış gibi şiirin akıntısına bıraktım. Şu ana kadar götürdüğü yerden memnunum. Daha ne kadar ileriye götürür bilemem.


Son olarak, gençlere, kitapseverlere dostlarınıza söylemek istedikleriniz nelerdir?


Gençlere önerim şu. Günlük tutma alışkanlığınızı edinin. Hayatınızdaki önemli olayları ve kahramanlarını günlüklerinize yazınız. Yıllar sonra her insanın yazma içgüdüsü canlanır. O zaman o günlükler elinizde muazzam bir kaynak oluşturacaktır.


Birbirini seven insanlar özel günlerde sevdiklerine gül alırlar, hediye alırlar. Oysa her şiir kitabının her sayfasında bir gül vardır. Bu nedenle en güzel hediye bir şiir kitabıdır. Sevdiklerine şiir kitabı hediye etsinler.


İbrahim Bey bizlere vakit ayırdınız. Değerli fikirlerinizi paylaştınız. Çok teşekkür ederim.

Ben de teşekkür ediyorum.

 "Samsun Yazarlar Derneği Röportajlar Serisi (2021)"

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.