Hacı Bektaş Veli'nin kucağındaki aslan ve ceylanın manası nedir?

GÜNDEM HABERLERİ Haber Girişi : 29 Eylül 2024 21:28
Hacı Bektaş Veli'nin kucağındaki aslan ve ceylanın manası nedir?

Hacı Bektaş Veli'nin Aslan ve Ceylanlı Resminin Anlamı

Hacı Bektaş Veli "Hiç bir milleti ve insanı ayıplamayınız!" diyerek hareket etmiş Anadolunun sosyal, siyasal, ekonomik, etnik ve dinsel yapısını dikkate alarak, sevgi ve hoşgörü kültürünün temellerini atmıştır.

 

Aslanla Ceylanı bir arada yaşatan sevgidir

Uygarlıklar beşiği Anadolunun zengin kültür mozaiğini bozmadan; parçalamadan; farklılıklarıyla; sevgi ve hoşgörü temelinde biraraya getirerek ve tasavvufla yoğurarak, Anadolu Alevi ve Bektaşiliği'nin doğmasına öncülük etmiştir. Farklı dillerden, farklı kökenlerden ve kültürlerden gelen insanları bir bilen; ceylanla arslanı dost olarak kucaklayan bu anlayıştır. Bu anlayışın, Evrensel İnsan Hakları Beyannamesinde ifade edilen düşüncelerin temeli olduğu; günümüz insanının, hala bu anlayışa ulaşma çabası içinde olduğu yadsınamaz.

 

Hacı Bektaş Veli (1352-1429)

13. yüzyılda yaşamış ünlü mutasavvıftır. Bektaşiliğin kurucusudur.  Türkistanın Nişabur şehrinde doğdu. Bilinen en önemli yapıtı Makalat'tır. Sohbetler, sözler anlamına gelen bu yapıt Ahmet Yesevi'nin Fakr-name adlı yapıtının açıklaması gibidir.

Şiirlerinden çok mutasavvıf kişiliğiyle ünlüdür.

 

Eserleri:

Makalat: Kısa hikayeler ile Allah aşkı anlatılır. Ahmet Yesevinin Fakirname eserinin açıklaması gibidir.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.