GENÇLER BİZİM DEĞİL Mİ? ONLAR BU GÜNÜMÜZ VE YARINIMIZ

GENÇLER BİZİM DEĞİL Mİ? ONLAR  BU GÜNÜMÜZ VE YARINIMIZ


Haberleri okurken çok üzüldüm.  Bir gencin çaresizlik ve özellikle de  umutsuzluk içinde olması ve intihar etmesi beni çok üzdü.  


Sanırım geçen yıl,  yani 2019 martı idi. Eve  gelirken  pazara  uğradım. Biraz sebze aldıktan sonra ceviz gördüm. Köylü abi fiyatı 30 tl etiket koymuş . İyi 1 kilo alayım dedim. Ben aldığım cevizin ücretini öderken  2  genç geldi. Cevizin kilosunu sorup ‘ ‘5tl lik verir misin? dediler.


Köylü abi  ‘5 tl lik olmaz’ dedi.


Ben  hemen müdahale ettim ‘ Neden vermiyorsun. O gençler bizim, bu ülkenin geleceği. Hadi sen ver oradan.’ dedim.


Çok canım sıkılmıştı. Eve  geldim ama o gençleri unutmadım.


Biz büyükler  ne yaptığımızın farkında mıyız? O gençler evlerinden uzak belli ki Üniversite  öğrencileri. Canları az ceviz yemek istemiş ya da  cüzdanlarında ki para 5 tllik almaya yetiyordu belki. Fakat satan kişi 5 tl için tartmaya bile değer bulmamış ve başından kaba tabirle savacaktı ki müdahaleden biri çıktı..


Bu gibi konuları iyi düşünmeliyiz. Bugün biz bu geçlere sahip çıkmaz  ve örnek  olmazsak yarın hangi hakla saygı bekleriz. Daha da önemlisi onların insanlığa olan inançlarını kaybetmelerine sebep olmaz mıyız?


Gençleri her fırsatta eleştiren biz büyükler değil miyiz?  Bu eleştirilerde sınır tanımayanlarında olduğunu biliyoruz. Eleştiride böylesi bonkör davranırken acaba örnek olma konusunda nasıl bir tutum içindeyiz. Bu konuda karnemizin zayıf  olduğunu düşünüyorum.


Üniversite hayatını maddi imkansızlıktan dolayı yarıda bırakan gençlerin sayısının artığını yapılan araştırmalar göstermiştir. Burada maddi yardım yapalım anlamında söylemiyorum. Gencin tamamen umutsuzluğa düşmemesi esas olan. Küçük bir destek vereceksek de onurunu kırmadan vermek gerek. Örneğin yazları sahilde gençler biraz harçlık toplamak için hem çalar hem söylerler.  Yani dilencilik değil bir emek harcarlar.  Gençlere  destek vermek için  iyi bir fırsattır.  Ya da gencin bir ihtiyacı olduğu hissedildiğinde bunu  biraz uyanık olup onurunu  kırmadan yapabiliriz.  

Gençleri eleştirmeden önce biz onlar için ne yaptık?


Biz gençlere ne kadar  örnek oluyoruz?


Gençlerden istediğimiz saygıyı onlara gösteriyor muyuz?


Biz de  genç olduk diyebiliyor muyuz? Bu soruları  kendimize sorabilsek çok şeyi başarırız diye düşünüyorum.


 Önce biz üzerimize düşeni yapıp  iyi örnek olalım ve  gençlerin umut kapılarını hep açık  tutalım. Sonra onlardan saygı sevgi bekleyebiliriz.


Gençlik bu ülkenin bugünü ve yarınıdır.


06/01/2020

Bilsen ŞAHİN

Eğitimci-Yazar

Eğitim Dan. Öğrenci Koçu

 

 

Etiketler : bilsen şahin
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.