• İHSANBAŞKAN

FATIMA MUHAMMEDOVA YAZDI: MUSTAFA DAĞISTANLI

SPOR Haber Girişi : 08 Nisan 2021 19:32
FATIMA MUHAMMEDOVA YAZDI: MUSTAFA DAĞISTANLI
Bellek sürahi: 'Büyük atalarımın hafızası ve tarihi' Fatima Muhammedova yazdı...

Fatima Muhammedova yazdı...

(Gonoda, Dagestan, Russia)


Bellek sürahi "Büyük atalarımın hafızası ve tarihi"

Atalarım iki aşamada Türkiye'ye göç etti . Kafkas savaşı sona erdiğinde, ailenin en büyük ataları Samsun Eyaleti Segupınar köyüne göç etti ve yerleşti. 


Birinci Dünya Savaşı sırasında akrabalarla bir bağlantı kesildi, ancak Mustafa akrabalarını bulmak için Dağıstan ile kayıp bir bağlantı kurdu.


 90'lı yıllarda Mustafa Dağıstanlı dünya güreşçisi iki kez Olimpiyat şampiyonu Dağıstan'a geldi ve onu tüm sakinlerle büyük bir bayramla karşıladık. 


Fakat 1886'dan sonra göç eden ikinci Atalarım ile bağlantı kesildi, hiçbir zaman geri yüklenmedi, çünkü maalesef yavruları terk etmek için zaman yoktu. 1. aşama atalarının göçü ve kader hikâyesi: Birinci Dünya Savaşı sırasında akrabalarıyla bağlantısı kesildi. 


Bu hikaye Büyükannem «Baysat» tarafından bana iletildi. 86 yaşında, büyükannesi «Zadeh» tarafından iletildi, tüm hayatı boyunca onları anıyor. « Dadi " adlı Atam »- O büyükannemin büyük büyük büyükbabası. «Andissev »adında bir kardeşi vardı. Kafkas Savaşı sırasında andissev, köyün lideri.  İki oğlu vardı, bir oğlu Mustafa'ydı ve en küçüğü ne yazık ki bilmiyoruz Ve Andissev'in küçük bir kız kardeşi vardı «Bahumesedu» . Andissev'in karısı ve çocukların annesi «Hatimesedu»adında bir kadındı. 


Göçten önce oğlu Mustafa, memleketi Gonoda köyünde evlendi. Ve göçten önce Hatimessedu Hatıra olarak sürahi verdi büyük Büyükannem "zade", böylece onları köyünde her zaman hatırlar ve nesiller boyunca iletir. 


Bu sürahi saklandı ve anneden kızına geçti, annemin evinde sürahi, yaş sürahi 200 yıldan fazla, umarım annem bana güvenir) çünkü üç kız kardeşim ve 2 erkek kardeşim var .   

 

Andissev ve Mustafa, Rus Çarlık ordusuna karşı и Kafkasya'da Şeyh Şamil ile savaştı, Kafkas Savaşı'ndan sonra, Mustafa hacca gitti ve Samsun'da yaşadı ve amca Mustafa güreşçisine göre, onun (büyükbaba Mustafa) Hac Şeyh İmam Şamil ile bir araya geldi. 


Birinci Dünya Savaşı'ndan önce Samsun ile yakınlarımız mektup aldı ve bağlantı kurdu, Mustafa Hac ile Samsun'a döndü, Hamile karısını terk ederek Yemen'de cihad için savaşmaya gitti Ve kahraman şahit Yemen'de öldü. 


Gonada köyüne gelen mektuplarda, "Bahumesedu" nun  evli olduğu ve yazılı bir güzellik haline geldiği belirtiliyor, son zamanlarda Tokat ilinden bir kadın bana yazdı-o Avar soyundan ve bu Bahumesedu kadının torunu, Bahumesedu'nun kocası bu köyden bir serseri idi, Kaynak yazdı: Bahumeseda Hakkında , güzel bir yüz, mavi gözler, kalın saçlar, uzun örgüler, Zamayir Köyü 1886 yılında kuruldu. 


Köy Şeyh Şamil Gazimuhammed oğlu kurdu , Ve Dağıstanlı Avar muhacirlerine , bahumedu-Aisha'nın torunu onu kızımızın tarif ettiği gibi tarif Zade -Ebel , Ayşe, Andissev'in adını hatırladığını söyledi, adı biraz değiştirilmiş bir biçimde (Handislav), zengin yetenekli insanlar olduklarını, nezaket ve insanlık ile ayırt edildiğini ve yerli Türklere ve köydeki diğerlerine yardım ettiğini, iyi « Osmanlı halkı » olduğunu yazdı - » 


Osmanlı " Muhtemelen anlamına gelir, ya da belki anlamıyorum , tam anlamı, çünkü ben bilmiyorum Türkçe , daha çok , ( dini , muhacir) ya da Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküşünden önce ayrılan insanlar anlamına geliyor. Şehit Hacı -Mustafa'nın oğlu doğdu ve annesi ona Mehmet adını verdi , Ve başka bir Addissev oğlunun kaderi hakkında maalesef hiçbir şey bilmiyoruz. 


Mehmet babasını görmedi, babası da görmedi. Mehmet büyüdü ve Hajar adında bir Türk kızla evlendi Ve 6 çocuk doğdu- "Büyük dünya güreşçisi iki kez Olimpiyat şampiyonu" Mustafa dâhil» Bir kış Mehmet ava gitti ve bir dağ gölüne düştü, dışarı çıktı, eve ulaştı, ancak birkaç gün sonra iki taraflı pnömoniden öldü, 40 yaşındaydı. O zaman gelecekteki güreşçi yedi yaşındaydı. 


Yedi yaşından itibaren Mustafa amca serbest güreşe başladı, Mustafa büyüdü ve dünya standartlarında büyük bir güreşçi oldu, Tek bir yenilgi olmadan 389 galibiyet kazandı, İki kez Olimpiyat Şampiyonu oldu, Samsun ilinde Senatör oldu, Ve şimdi İstanbul'da yaşıyor, büyükannesiyle temasa geçti, Skype üzerinden iletişim kurdular. 


Mustafa Amca'nın yedi çocuğu, ilk ölen eşinden beş çocuğu, 4 kızı, 1 oğlu ve ikinci evliliğinden iki oğlu, en büyük oğlu Mehmet 10 yıl önce öldü. Mustafa amca Dağıstan'a ilk uçtuğunda ve Gonoda'ya geldiğinde 10 yaşındaydım, köyümüz büyük bir toplantı düzenledi, bir tatil oldu, ve o gün tercüman ve Mustafa amca birbirlerini anlayamadı, Ve Dedem Alibeg-Hacı, Mustafa Amca'nın konuşmasını tercüme etti, Büyükbabamın kumik safsızlığı olmamasına rağmen, kumik dilini tam olarak biliyordu, Büyükbaba safkan Avar , Ey Allah, zaman ne kadar hızlı geçti, çocuklarım bile o yaştan çoktan ayrıldı . 


Ocak 2018'de dağıstan'a uçmayı planladı, ancak en büyük oğlunun ölümünden sonra sağlık durumu önemli ölçüde kötüleşti . Bu hayat nasıl akarsa aksın benim için en önemli şey, büyük atalarımın üç yüzyıllık anısına saygı duyuyorum çünkü tüm dualarımızı hissediyorlar, çünkü bu dünyada ebedi değiliz ve herkes sonsuzluğa gidecek ve umarım kutsal Atalarım benim korunmam için kıyamet gününe tanıklık edecektir.


 Yapabileceğim tek şey, Onların tarihini ve istismarlarını anmak Allah rızası için, Dualarda söz, Kalbimdeki her şeyi sonsuz dünyaya taşıyacağım. Ve benden sonra, çocuklarım "hafıza Sürahisi" ni saklayacaklar " irademi çocuklarına torunlarına teslim edecekler Ve hatırlayacaklar, Meteri için, bu dünyadaki her şeyden daha değerliydi» Son zamanlarda amca Mustafa bana bir video gönderdi, bana Türkiye'de beni nasıl beklediğini söyledi, umarım yakında Türkiye'ye uçacağım ve amcamın yanında olacağım.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.