EVREN ÖNCE VATANDAŞ VİCDANINDA ŞİMDİ ADALET DİVANINDA

SİYASET Haber Girişi : 04 Nisan 2012 10:53
EVREN ÖNCE VATANDAŞ VİCDANINDA ŞİMDİ ADALET DİVANINDA
12 Eylül 1980 askeri darbesine ilişkin tarihi dava bugün başlıyor. 12 Eylül'de öldürülenlerin yakınları, işkence görenler, sağdan ve soldan cezaevlerinde yatanlar müdahillik başvurusunda bulundu.
12 Eylül 1980 askeri darbesine ilişkin tarihi dava bugün başlıyor. 12 Eylül'de öldürülenlerin yakınları, işkence görenler, sağdan ve soldan cezaevlerinde yatanlar müdahillik başvurusunda bulundu
Türkiye’nin kaderini değiştiren ve milyonlarca insanın acı çekmesine neden olan 12 Eylül darbesi, 32 yıl sonra sanık sandalyesinde hesap verecek. 12 Eylül darbesini yapan dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya’nın “ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası” istemiyle yargılanmasına bugün başlanacak. Başbakanlık, TBMM, CHP ve MHP duruşmaya bir gün kala, davaya müdahil olmak için mahkemeye dilekçe verdi.

Evren kolunu kırdı

Kenan Evren’in hakim karşısına çıkıp çıkmayacağı merakla beklenirken, kolunu kırdığı haberi geldi. Daha önce baypas geçiren Evren, son olarak Ankara GATA’da kalın bağırsak ameliyatı olmuştu. Sindirim sistemindeki bir sorun nedeniyle operasyon geçiren Evren’in bu yüzden ilk duruşmaya katılması beklenmiyordu. Avukatları dolaşım sorunu tedavisi gören Evren’in duruşmalara katılamayacağını savunuyor, müdahiller ise bu tespitin Adli Tıp tarafından yapılmasını istiyordu. Davanın başlamasına bir gün kala Kenan Evren sol kolunu kırdı. Evren’in kolunun üzerine düştüğü öğrenildi. Davanın diğer sanığı Tahsin Şahinkaya ise İstanbul’da bulunuyor.

Mahkeme, Adli Tıp Kurumu’na sanık Evren ve Şahinkaya’nın sağlık raporlarını göndererek, sanıkların duruşmada bulunmalarının ve beklemelerinin sağlık durumları açısından bir engel teşkil edip etmediğini sormuştu. Adli Tıp Kurumu’ndan gelecek rapor, sanıkların duruşmaya katılıp katılamayacaklarını belirleyecek.

Devlet davaya ‘müdahil’

Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün 9.30’da başlayacak olan duruşma öncesinde, davaya müdahil olmak için hükümet adına Başbakanlık Hukuk Hizmetleri Başkanı Sami Arslan Aşkın ve Hukuk Müşaviri avukat İsmail Uluyol başvuru yaptı.

TBMM adına yapılan başvuruda ise darbe tarihinde yürürlükte olan 1961 Anayasası’na göre, yasama yetkisinin TBMM’ye ait olduğu belirtilerek, “Askeri müdahale ile kaynağını Anayasa’dan almayan yetkiler kullanılarak TBMM’ye ait yasama yetkisi, zor ve güç kullanılarak elinden alınmış, anayasal görevini yapması engellenmiştir. Bu nedenle TBMM, sanıklara isnat edilen suçun birinci derece mağdurudur. Davaya müdahil olarak katılınması gerekmektedir” denildi.

CHP ‘tanıklık’ için müdahil

CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, partinin avukatları Şenal Sarıhan ve Celal Çelik ile birlikte partisinin dilekçesini dün mahkemeye verdi. Sadece iki generali sorumlu tutarak kaçılamayacağını söyleyen Tarhan, “Referandum sürecinde geçici 15. maddenin kaldırılmasıyla, darbecilerin yargılanamayacaklarını ifade etmiştiniz” sözleri üzerine, ”Darbecilerin gerçekten yargılanacağına ilişkin kuşkularımız var. O yüzden buradayız. Darbenin arkasındaki zihniyet, bugün bizi darbeyle palazlanarak yöneten ve ülkeyi gericileştiren zihniyetin, darbenin tamamlayıcısı zihniyetin aslında yargılanması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun tanıklığını yapmak için davanın içindeyiz” dedi.

Tarhan, kabinenin müdahil olmasına ilişkin de “Sayın Arınç’ın ben bir an önce emekli olmasını ve Marmaris’te resim yapmasını tercih ederim. Çünkü darbe zihniyetinden palazlanmış ve darbenin beslediği bir zihniyetin muktedir olduğunu ve o muktedirlerin başında da Sayın Arınç olduğunu görüyoruz” dedi.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.