Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), Beşşar Esed güçlerinin Şam'ın Doğu Guta bölgesine düzenlediği ve kimyasal silahların kullanıldığı iddia edilen saldırıda, ölü sayısını 1100 kişi olarak açıkladı.
SMDK'dan yapılan basın açıklamasında, Esed güçlerinin Şam'ın Doğu Guta banliyösüne düzenlediği saldırıda, bin 100 kişinin öldüğünün kesinleştiğini bildirdi. Ölenlerin isim listesinin belirlendiği ifade edilen açıklamada, sayının yükselmesinden endişe edildiği vurgulandı.
Uluslararası toplumu bu konuda tavır almaya çağıran SMDK, Birleşmiş Milletler (BM) heyetinin biran önce olayı soruşturmasını istedi.
SMDK, rejim güçlerinin saldırıda bulunduğu bölgenin muhasara altında olduğu ve yeterli yardımın ulaştırılamadığı da kaydetti.
Suriye Genel Devrim Konseyi (SRGC) de rejim güçlerinin Meliyha, Cobar, Muaddamiye, Eş Şam ve Dareyya'ya ağır silahlarla saldırdığını ve saldırıların kentin farklı bölgelerinde sürdüğünü belirtti.
SARİN GAZI KULLANILDI
Bölgedeki doktorlardan Halid Mahmud çok sayıda kişinin kullanılan "sarin gazı"ndan etkilendiğini ifade etti.
Yaralılarda nefes darlığı, kusma, göz bebeklerinde küçülme, bilinç kaybı yaşandığını belirten Mahmud, acil olarak tıbbi malzemeye ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.
Mahmud ölü sayısının artmasından duyduğu endişeyi de dile getirdi.
SİVİLLER SALDIRIYA UYKUDA YAKALANDI
Öte yandan bölgedeki aktivistler, sabahın erken saatlerinde sivil yerleşim bölgelerine havadan atılan gaz bombaları sebebiyle insanların saldırıya savunmasız şekilde, uykuda yakalandığı belirtti.
Bu sebeple yüzlerce kişinin öldüğü en az 3 bin 600 kişinin yaralandığını bildiren aktivistler, yaralıların bölgedeki sahra hastanelerine kaldırıldığı ifade etti.
SALDIRI BM HEYETİ SURİYE'DE BULUNDUĞU SIRADA GERÇEKLEŞTİ
Suriye'nin başkenti Şam'da Esed yönetimi tarafından kimyasal silah kullanıldığı belirtilirken, saldırının, kimyasal silah kullanımına ilişkin önceki iddiaları araştırmakla görevli BM heyetinin ülkede bulunduğu sırada düzenlenmesi dikkati çekti.
BM heyeti, iç savaş sırasında tarafların kimyasal silahlara başvurduğu yönündeki iddiaları araştırmak için önceki gün Suriye'nin başkenti Şam'a ulaşmış ve çalışmalarına başlamıştı.
Kimyasal silah uzmanı Ake Sellstrom başkanlığındaki BM heyetinin, başta Halep'in Han el-Asel semtinde olmak üzere, kimyasal silahların kullanıldığı iddia edilen toplam 3 yeri inceleyeceği belirtilmişti.
Ban, tam yekti istemişti
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, dün düzenlediği basın toplantısında, Suriye'de kimyasal silah kullanıldığı iddialarının incelenmesi için BM misyonuna tam yetki verilmesini istemiş, Suriye Hükümeti ile varılan anlaşma uyarınca heyetin 14 gün inceleme yapacağını, bu sürenin karşılıklı mutabakatla uzatılabileceğini söylemişti.
Ban, "Bir çok defa söylediğim gibi; misyonun güvenilir sonuçlara ulaşması için kimyasal silah kullanıldığı iddialarının olduğu bölgelere tam giriş izni olmalı. Bu giriş izni ile belirtilen bölgelerden örnekler toplama ve analiz etme, mağdurlar ve sağlık görevlileri ile mülakat yapma imkanı sağlanmalı" demişti.
Ban Ki-mun, kimyasal silah kullanıldığının tespit edilmesi durumunda, hangi taraf olursa olsun sorumluların uluslararası hukuku çiğnemiş olacaklarını belirterek, sorumluluğu bulunanların yargıya hesap vermesi gerektiğini belirtmişti.
Esed güçlerinin Şam'ın Doğu Guta banliyösüne düzenlediği ve kimyasal silahların da kullanıldığı iddia edilen saldırıda ölenlerin sayısının 635'e çıktığı bildirilmiş, Suriye Yerel Koordinasyon Komitesi (LCC), kentin Doğu Guta bölgesinde düzenlenen rejim güçlerinin saldırısında, Hammuriye'de 300, Arbin'de 78, Sepka'da 67, Keffar Batna'da 140 ve Muaddamiye'de 50 kişinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı. Bölgedeki doktorlardan Halid Mahmud, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çok sayıda kişinin kullanılan "sarin gazı"ndan etkilendiğini ifade etmişti.
HALİD HOCA: FÜZE KALINTILARI GÖRÜLEBİLİR
Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Türkiye Temsilcisi Halid Hoca, Birleşmiş Milletler (BM) Heyetinin Şam'da düzenlenen saldırının gerçekleştiği yerlere hemen ulaşması halinde Esed güçlerinin fırlattığı füzelerin kalıntılarını görebileceğini belirtti.
Esed güçlerinin Şam'ın Doğu Guta banliyösüne düzenlediği ve kimyasal silahların kullanıldığı katliama ilişkin AA'ya konuştu. Halen BM Heyetinin Şam'da bulunduğuna dikkati çeken Hoca, "BM Heyeti Şam'da düzenlenen saldırının gerçekleştiği yerlere hemen ulaşırsa Esed güçlerinin fırlattığı füzelerin parçalarını görebilir" dedi.
ULUSLARARASI TOPLUM CESARETLENDİRİYOR
Suriye muhalefeti olarak BM temsilcilikleri önünde protesto gösterileri düzenleyeceklerini belirten Halid Hoca, Esed'i uluslararası toplumun cesaretlendirdiğini savundu. Hoca sözlerine şöyle devam etti:
"Mısır darbesinin ve oradaki kardeşlerimizin katledilmesinin gölgesi altında katliamlarına hız veren Esed, uluslararası toplumun cesaretlendirici tavrını kullanıyor çünkü dünya tüm bu katliamlara rağmen Esed yönetimine hem yasal meşruiyet sağlıyor hem de daha fazla sivil öldürmesi için yeşil ışık yakıyor. Böyle rahat bir ortamda Esed, İslam Cumhuriyeti olduğunu iddia eden İran'ın topyekün desteğinde bebekleri uyurken zehirliyor, kadınlar, çocuklar can çekişerek gözlerimizin önünde ölüyor. Yazıklar olsun..."
Saldırının 2 MİG tipi savaş uçağıyla gerçekleştirildiğini ve en az 30 füzenin sivil yerleşim birimlerini hedef aldığını kaydeden Hoca, saldırıdan en fazla muhaliflerin kontrolünde bulunan Cobar ve Ayn Terma banliyölerinin etkilendiğini vurguladı. Tek suçları özgürlüklerini diktatörlüğe teslim etmemek olan kadın ve çocukların uyurken üzerlerine zehirli gaz atıldı. Şam katliamı Esed rejiminin vicdansızlığının yeni bir kanıtıdır."ifadelerini kullandı.
Suriye Genel Devrim Konseyi, Esed güçlerinin Şam'ın Doğu Guta bölgesine düzenlediği ve kimyasal silahların kullanıldığı saldırıda ölenlerin sayısının 635'e çıktığını duyurmuştu.