• İHSANBAŞKAN

DÜNYANIN SEKİZİNCİ HARİKASI OSİJEK KÖPRÜSÜ

TARİH Haber Girişi : 27 Kasım 2018 20:50
DÜNYANIN SEKİZİNCİ HARİKASI OSİJEK KÖPRÜSÜ
Dünyanın sekizinci harikasi olarak bilinen ve Hırvatistan`da bulunan Kanuni`nin Osijek Köprüsü

Dünyanın sekizinci harikasi olarak bilinen ve Hırvatistan`da bulunan Kanuni`nin Osijek Köprüsü


 Araştırmacı-Tarihçi: Eldar Uka


Dünyanın sekizinci harikasi olarak bilinen ve Hırvatistan`da bulunan Kanuni`nin Osijek köprüsünü ya da diğer adıyla Sulejmanov Most`u anlatalım.


Drava nehrinin üzerine inşa edilen köprüyle hakkında, zaman içerisinde yapımıyla ve görünüşüyle ilgili birçok hikâye ortaya çıkmıştır.


Dünyanın sekizinci harikası olarak bilinen Osjek köprüsü dönemin mimari / mühendislik harikası olarak tarihe geçmiştir.
Köprü Kanuni Sultan Suleymanın emriyle yapılmış ve birinci kısmı Drava nehri üzerinde kayıklara bağlı olarak, ikinci kısmı ise kalın odunlardan oluşan sütunlarla ve ahşaptan yapılmıştır.


İlk yapılan tasarımlarda Drava nehrinin taşması nedeniyle birbirine bağlı olan kayıklar birbirinden ayrılarak köprünün yıkılmasına neden olmuş ve son hali 1556 yılında tamamlanmıştı.


Köprü daha sonraları Osmanlı-Habzburg savaşları esnasında, ciddi manada zarar görmüştür.


Köprü yapılan onarımlarla belli bir süre daha ayakta durmayı başarabilmiştir.
1664 yılındaysa Hırvat hükümdarı Nikola Zrinski, Osjek kasabasını almak için köprüyü kullandıktan sonra ciddi manada hasar vermiştir. Kasabayı alamayacağını anlayan Zrinski, ordusuyla köprüden geri dönmüş ve köprüyü geçtikten sonra, köprüyü yakma emrini vermiştir. Bu hadise bütün Avrupa`ya yayılmıştır. Köprü tekrardan tamir edilmiş ve son olarak Avusturya-Macaristan devletinin gelişi ile 1686 yılında tamamen yıkılmıştır.


Köprünün tam ölçüleri, yazılı kaynak olarak maalesef elimize günümüze kadar ulaşamamıştır. Fakat bilinen kaynaklar köprünün 6500 ile 8000m uzunluğunda, 5,5 ila 10m genişliğine sahip olan bir yapı olduğunu anlatır.


Köprünün yapılışında kaç kişinin çalıştığı muamma olmakla birlikte 20.000 ila 25.000 kişi arasında olduğu bilgisi elimize ulaşmaktadır. Birkaç kaynak köprünün görünüşüyle alakalı bilgi vermektedir. Bütün kaynaklar ise meşe ağacından yapıldığını, 180 cm. aralıklarında da birer büyük ve küçük sütundan oluştuğunu vurgulamaktadır.


Köprüyü koruyan hususi askeri muhafızlar bulunmaktaydı, aynı zamanda ticari araçların kontrolünü de yapıyorlardı. Köprünün kayık kısmı hareket kabiliyetine sahip olduğundan, muhafızlar bu özelliği kullanarak , arabaların veya insanların karşıdan karşıya geçmemelerini sağlamışlardır.


Köprünün kalıntıları Drava nehrinin içinde hala bulunmaktadır.


Köprü 1777 yılında Çar II. Josip`in Osijek-Darda yolunu inşa etmek istemesi nedeni ile tamamen yok oldu.


2008 yılına kadar nerede ise unutulan köprü, nehri temizlemek için gelen ekibin, kalıntıları bulması ile tekrar hatırlandı.


Köprünün yeniden inşaası ve turizme kazandırılması için çalışmalar sürmektedir.

Kaynaklar:

1.    https://behar.hr/sulejmanovi-mostovi/

2.    https://povijest.hr/nadanasnjidan/dovrsen-sulejmanov-most-kod-osijeka-1566/

3.    Andzelko  Vlasic, Tragovi Osmanske kultuere u Hrvatskoj,  Zagreb, 2015.

Araştırmacı-Tarihçi: Eldar Uka

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.