DOLAR NEREDEN NEREYE GELDİ

EKONOMİ Haber Girişi : 23 Ağustos 2013 19:00
DOLAR NEREDEN NEREYE GELDİ
Son aylarda hareketli günler geçiren dolar bugün itibariyle çok tartışılan 2 lira seviyesini gördü.

Son aylarda hareketli günler geçiren dolar bugün itibariyle çok tartışılan 2 lira seviyesini gördü.

Özellikle Fed başkanlarından tahvil alımının azaltılabileceğine yönelik gelen açıklamalar sabah saatlerinde sakin seyreden dolar kurunun bir anda hareketlenmesine neden oldu.

Önce 1.9950 TL'yi deneyen dolar, arkasından 1.9980, sonra da 2 lirayı geçti ve 2.010 TL ile tarihi rekorunu kırdı.

Peki dolar buraya kadar nasıl ve neden geldi? 

Uzun süre 1.75-1.85 TL bandında seyreden dolar Mayıs ayının sonuna gelindiğinde yukarı doğru hareketlenmeye başladı. 28 Mayıs'ta 1.85 TL olan doların yönü o tarihten sonra yukarı döndü. 

ABD Merkez Bankası Fed'in tahvil alım programını azaltacağına yönelik tartışmalarla birlikte Türkiye'deki Gezi olaylarının yarattığı tedirginlik dolar kurunu 6 Haziran'da 1.90 TL seviyesinin üzerine taşıdı

11 Haziran'a kadar bu seviyelerde hareket eden dolar kuru Merkez Bankası'nın yaptığı döviz satışları, ek parasal sıkılaştırma önlemleri ve yurtdışındaki seyrin de normalleşmesiyle gerilemeye başladı. 

Dolar kuru yaşanan normalleşmeyle birlikte 14 Haziran'da tekrar 1.85 TL sınırına geriledi. 

Ancak bu tarihten sonra yeniden Fed devreye girdi. Fed Başkanı Ben Bernanke, ekonomide iyileşme halinde tahvil alımlarını yıl sonundan itibaren azaltabileceklerini açıkladı. Bu sözler gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde olumsuz bir etki yaptı. 

Dolar Merkez Bankası'nın hamlelerine rağmen 24 Haziran'da 1.95 TL'ye kadar çıkarak rekor kırdı. 


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.