DİYANET-SEN'DEN BAKAN SOYLU'YA ZİYARET

DERNEK-SENDİKA Haber Girişi : 15 Aralık 2020 21:18
DİYANET-SEN'DEN BAKAN SOYLU'YA ZİYARET
Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Ali Güldemir İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu bakanlıktaki makamında ziyaret ederek din görevlilerinin pandemi sürecinde yaşadıkları sorunları Bakan Soylu’ya iletti.

Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Ali Güldemir İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu bakanlıktaki makamında ziyaret ederek din görevlilerinin pandemi sürecinde yaşadıkları sorunları Bakan Soylu’ya iletti.


Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Ali Güldemir, Genel Sekreter Hacibey Özkan, Genel Başkan Yardımcıları Neslibey Özkan, Cebrail Yakışır ve Mehmet Yaman İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu bakanlık makamında ziyaret etti.


Ziyarette konuşan Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Ali Güldemir, Din görevlilerinin pandemi süresince gerek Vefa Destek gruplarında gerekse Filyasyon ekiplerinde büyük bir özveri ile çalıştıklarını belirterek “Din görevlilerimiz bu görevleri icra ederken bazı sıkıntılarla karşılaşıyorlar. Hem asli görevlerini yerine getiren hem de filyasyonda vefa gruplarında yer alan din görevlilerimizde vefa bekliyor, karşılaştıkları bir takım sorunlara çözüm bekliyor” dedi.


Güldemir, din görevlilerinin pandemi sürecinde ve diğer karşılaştıkları sorunları içeren dosyayı Bakan Soylu’ya sundu.


Bakan Soylu, bu zorlu süreci alınan tedbirlere riayet ederek, yardımlaşma ve dayanışmanın en güzel örneklerini sergileyerek en az zararla atlatmak için ellerinden geleni yaptıklarını belirterek “Din görevlilerimiz ve camilerimiz bu süreçte pandemi tedbirlerine uyulması konusunda örnek oldu. Vefa destek gruplarında ve filyasyon ekiplerindeki çalışmalarınını da takdir ediyorum. Karşılaşılan sorunları çözmek için elimizden gelini yapacağız” dedi.


Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Ali Güldemir’in Bakan Soylu’ya sunduğu dosya aşağıdadır:


Bilindiği üzere bu yılın başından beri dünyayı ve ülkemizi etkisi altına olan Covit-19 ile mücadele devam etmektedir. Bu kapsamda ülkemizde de bazı tedbirler alınmış, Vefa Destek Grupları, Filyasyon Ekipleri, İSDEM gibi merkezler kurulmuş ve buralarda kamu görevlileri görevlendirilmiştir. Bu kapsamda Vefa Destek Gruplarında ve Filyasyon ekiplerinde ağırlıklı olarak din görevlileri görevlendirilmiştir. Büyük bir özveri ile bu görevi yerine getiren din görevlilerimizin görevlerini yerine getirirken karşılaştıkları ve çözülmesini beklediğimiz sorunlar aşağıdadır:


1. FilyasyonEkiplerinde Görev Alan Din Görevlilerinin Mülki Amirleri Tarafından Asli Görevlerinden İdari İzinli Sayılması


Pandemi döneminde fiili olarak kendi görevini yerine getiren din görevlileri ayrıca vefa destek gruplarında ve filyasyon ekiplerinde görevlendirilmiştir. Vefa destek gruplarında ve filyasyonda görevlendirilen din görevlileri kendi görev mahallinden oldukça uzak yerlere görevlendirile bilmektedirler. Ezanın ve namazın belli vakitlerinin olması ve cami veya mescidde bulunma şartı filyasyonda görev alan personelimizin hem asli görevi hem de filyasyondaki görevini zorlaştırmaktadır. Bu nedenle filyasyonda görev alan cami görevlilerinin amirleri tarafından idari izinli sayılması


2.Din Görevlilerinin Korona’dan Vefat Edenlerin Cenazelerini Yıkama Konusunda Zorlanmaması


Pandemi döneminde bazı Cami görevlileri ve Kuran Kursu Öğreticileri istememelerine rağmen Korona’dan vefat edenlerin cenazesini yıkama konusunda zorla görevlendirilmiş ve bazılarına gerekli koruyucu malzemeler temin edilmeden ve güvenlik önlemleri alınmadan bu görevi yapmaları istenmiştir. 5393 Sayılı Belediyeler Kanunu’nun 14. Maddesi kapsamında defin ve mezarlık işleri belediyelerin sorumluluğunda olduğundan Cami görevlileri ve Kuran Kursu Öğreticilerinin bu konuda zorunlu tutulmaması


4.Filyasyon Ekiplerine Geçici Görev Yolluğu Ödemesi Yapılması


Diyanet İşleri Başkanlığı personeli, Sağlık personeline yardımcı olabilmek adına, resmi görevlendirmeler ile filyasyon ekiplerinde görev yapmaktadır.Yapılan görevlendirmelerde fiziki imkansızlık halleri nedeniyle, ulaşım aracı temini ve görev süresi göz önüne alınarak yiyecek masrafının karşılanması cihetine gidilmemektedir.


Böylelikle filyasyon ekiplerinde çalışan personel hem ulaşım masraflarını hem de yemek masraflarını kendi maaşlarından karşılamaktadırlar.


Buna karşın Harcırah Kanununda geçici görevlendirme ile ilgili olarak, “yolda öğle (saat 13.00) ve akşam (saat 19.00) yemeği zamanlarından birini geçirenlere 1/3, ikisini geçirenlere 2/3 oranında ve geceyi de geçirenlere tam gündelik verilir.” denilmektedir.


Filyasyon ekiplerinde görev alan kişilerin, resmi görevlendirmeler kapsamında görev yapmaları nedeniyle, görev yerlerinden uzakta birçok yere git-gel yapma durumu ve bu süreçte kendi şahsi gelirlerinden harcama yapma zorunluluğunun (ulaşım ve yemek giderleri gibi) hasıl olması nedeniyle Harcırah Kanunu kapsamında geçici görev yolluğundan veya başka bir ad altında yapılacak ödemeden faydalandırılmaları hususu oldukça yararlı olacaktır.


5. TYP Kapsamında Okullarda Görevlendirilen Personelin Okulların Kapalı Olduğu Dönemlerde Camilere Yönlendirilmesi


Toplum Yararına Projeler (TYP) kapsamında okullarda görevlendirilen İŞ-KUR personelinin okulların pandemi nedeniyle kapalı olduğu dönemde Camilerin ve cami müştemilatının temizliğinde görevlendirilmesi


6. Filyasyon Ekiplerinde Görev Alan Din Görevlilerine Haftalık İzin Günlerinde Görev Verilmemesi


Filyasyon ekiplerinde görev alan din görevlilerine haftanın 7 günü görev verilebilmektedir. Din görevlilerin de dinlenme, ailesine zaman ayırma gibi özel gereksinimleri de göz önünde bulundurularak haftalık izin günlerinde filyasyon da görevlendirilmemeleri


7.Filyasyon Ekiplerinde Görev Alan Kişilerin Dönüşümlü Görevlendirilmesi


Sürekli aynı kişilerin filyasyon ekiplerinde görevlendirilmesi aynı zamanda kendi görevlerini de yerine getiren din görevlilerinin iş yükünü oldukça artırmaktadır. Dönüşümlü olarak yapılacak görevlendirmeler, iş yükünün de eşit şekilde dağılmasını sağlayacaktır. Dönüşümlü görevlendirme konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesi

 

8. Filyasyonda Görev Alan Bütün Personele Başarı Belgesi Verilmesi


Pandemi süresince Vefa Destek Gruplarında, Filyasyon Ekiplerinde özveri ile çalışan bütün görevlilere kurum ayrımı gözetilmeksizin başarı belgesi verilmesi bu süreç içerisinde oldukça yoğun bir mesai yapan görevlilerimizin moral ve motivasyonunun yükselmesi açısından önemlidir.


9. Sokağa Çıkma Kısıtlamalarını ve Cami Cemaatini Provoke Etmek İsteyenlere Fırsat Verilmemeli


Pandemi tedbirleri nedeni ile hafta sonlarında uygulanan sokağa çıkma yasağında Cami cemaati gibi davranan bir takım provakatörler namaz saatlerinde eylemde bulunmaktadır. Güvenlik görevlilerinin namaz saatlerinde Cami yakınlarında gerekli önlemi alarak bu tür provakasyonlara engel olması sorunu çözecektir.


10.Köy Muhtarlarının Cami Görevlilerinin Amiri Gibi Davranmaları Önlenmelidir


Köylerimizde görevlendirilen din görevlilerine göreve ilk başladıklarında mihmandarlık yapan köy muhtarları daha sonrasında din görevlilerinin amiri gibi davranmakta ve din görevlisinden görevi dışında isteklerde bulunmaktadır. Köy muhtarlarının din görevlileri üzerindeki amirane tavırları önlenmelidir.


11. Mülki Amirlerin Pandemi Döneminde STK ile İletişim Kanallarını Açık Tutmaları


Vali ve kaymakamlarımızın pandemi döneminde sivil toplum kuruluşları ile istişare ve iletişim konusunda daha duyarlı olmaları sorunların çözümü açısından önemlidir.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.