Diş eti nedir?
Diş etleri veya gingiva, her dişi boyun kısmının etrafında ve dişin görünen kısmının altında bir yaka gibi saran pembe renkli bir dokudur. Diş etleri kan damarları açısından zengindir ve diş köklerini korur. Diş etleri çene kemiğine yapışık durumdadır.
Diş eti çekilmesi nedir?
Diş eti çekilmesi yaygın bir diş problemidir. Her yaşta insanda gözlenebilir. Çoğu insan diş etlerinde çekilme olduğunu fark etmeyebilir, çünkü diş eti çekilmesi yavaş yavaş gerçekleşir. Diş eti çekilmesi farklı nedenlere bağlı olarak oluşabilir. Bu problemin tedavisi altta yatan etmene bağlı olduğundan diş eti çekilmesinden şüpheleniyorsanız, vakit geçirmeden bir diş hekimine başvurmanız gerekmektedir.
Diş eti çekilmesinin belirtileri nelerdir?
Diş eti çekilmesinin ilk belirtisi genellikle dişlerde hissedilen hassasiyettir. Bunun haricinde diş eti çekilmesinin belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Diş etlerinde, diş fırçalarken ya da normal zamanlarda görülen kanama
- Sert yiyecekler yerken (elma, armut gibi) gözlenen kanama
- Dişin normalden daha uzun gözükmesi
- Diş etlerinde gözlenen kızarıklık veya şişkinlik
Diş etleri neden çekilir?
Aşağıda, diş etlerinin çekilmesine neden olabilecek birçok faktör sıralanmıştır:
- Periodontal hastalıklar: Bunlar diş eti dokusunu ve dişlerinizi yerinde tutan kemiği tahrip eden bakteriyel diş eti enfeksiyonlarıdır. Diş eti hastalığı, diş eti çekilmesinin ana nedenidir.
- Genetik etkiler: Bazı insanlar diş eti hastalığına karşı daha duyarlı olabilir. Yapılan araştırmalar toplumun %30'unun yaptıkları diş bakımından bağımsız olarak diş eti hastalığına yatkın olabileceğini göstermektedir.
- Yanlış ve sert diş fırçalama: Dişlerinizi çok sert veya yanlış bir şekilde fırçalarsanız, dişleri koruyan yapının (diş minesi) yıpranmasına ve diş etlerinizin çekilmesine neden olabilirsiniz.
- Yetersiz diş bakımı yapmak: Yetersiz ve az sıklıkta fırçalama, antibakteriyel gargara ile çalkalamama, diş ipi kullanmama gibi etmenler özellikle dişlerin arasında bulunan plakların tartar denen diş eti taşlarına dönüşmesini kolaylaştırır. Tartarlar dişlerinize ve diş etlerinize yapışan oldukça sert yapılı maddelerdir ve sadece profesyonel diş temizliği ile çıkartılabilirler. Bu tartarlar diş eti çekilmesine yol açabilir.
- Hormonal değişiklikler yaşamak: Ergenlik ya da bir kadının yaşamı boyunca hormon seviyelerinde dalgalanmaya neden olan hamilelik, emzirme ve menopoz gibi olaylar diş etlerinin daha hassas olmasına neden olabilir. Bu durumlarda diş eti çekilmesi daha sık gözlenmektedir.
- Tütün ürünleri kullanmak: Tütün kullanıcılarının, dişlerinde çıkarılması zor olan ve diş eti çekilmesine neden olabilecek yapışkan plaklara sahip olma olasılığı daha yüksektir.
- Dişleri gıcırdatmak ve sıkmak: Bazen kendiniz fark etmeseniz bile özellikle stres yaşadığınız dönemlerde dişlerinizi sıkabilirsiniz. Dişlerinizi sıkmak veya gıcırdatmak dişlerinize çok fazla kuvvet uygulayarak diş etlerinin çekilmesine neden olabilir.
- Çarpık dişler veya yanlış hizalanmış bir ısırık: Dişler hizalı bir şekilde bir araya gelmediğinde, diş, diş etleri ve kemiğe çok fazla basınç gelerek zamanla diş eti çekilmesine neden olabilir.
- Dudak ya da dile piercing yaptırmak: Bu bölgelere takılan bir takı, diş etlerine sürekli temas ederek diş eti dokusunun yıpranmasına ve tahriş olmasına neden olabilir. Diş eti çekilmeniz sadece piercing ile temas eden bölgelerde gözleniyor ve diğer dişlerde diş eti çekilmesi gözlenmiyorsa, piercinginizi çıkarmayı deneyebilirsiniz.
Diş eti çekilmesi tedavisi nasıl yapılır?
Hafif diş eti çekilmesi tedavisi, diş hekimi tarafından etkilenen bölge derinlemesine temizlenerek yapılır. Derin temizlik sırasında, diş eti çizgisinin altındaki dişlerde ve kök yüzeylerinde oluşan plak ile tartar dikkatlice çıkarılır ve açıkta kalan kök alanı bakterilerin tutunmasını zorlaştırmak için düzgünleştirilir. Diş hekiminiz gerekli görürse, kalan zararlı bakterilerden kurtulmak için antibiyotik de reçeteleyebilir.
Diş eti çekilmeniz, fazla kemik kaybı ve çok derin cepler nedeniyle derinlemesine temizlikle tedavi edilemeyecek kadar ciddiyse, diş eti çekilmesinin neden olduğu hasarı onarmak için diş eti ameliyatı gerekebilir.
Kimler diş eti çekilmesi riski altındadır?
- Her ne kadar diş eti çekilmesinin her yaşta gözlendiği bildirilse de; yaş, diş eti çekilmesinde bir risk faktörü olarak görülmektedir. 65 yaşından büyük kişilerin yaklaşık %88'inde en az bir dişte, diş eti çekilmesi vardır.
- Sigara içen ve tütün ürünlerini kullanan kişilerde de artan diş eti çekilmesi riski vardır.
- Ailede diş eti çekilmesi öyküsü varsa dikkatli olunmalıdır çünkü genetik, diş eti çekilmesinde önemli bir faktördür.
- Diyabet, diş eti çekilme riskini artırabilen kronik bir hastalıktır.
Diş eti çekilmesini tedavi etmek için hangi tip cerrahi kullanılır?
Diş eti çekilmesini tedavi etmek için aşağıdaki cerrahi prosedürler kullanılır:
- Açık flep operasyonu: Bu prosedür sırasında, diş hekimi etkilenen diş eti dokusunu geriye katlar, zararlı bakterileri ceplerden uzaklaştırır ve sonra diş eti dokusunu, diş kökü üzerindeki yerine sıkıca sabitleyerek oluşan boşlukları küçültür ya da tamamen giderir.
- Yönlendirilmiş doku rejenerasyonu: Dişlerinizi destekleyen kemik, diş eti çekilmesi sonucu tahrip olmuşsa, kaybedilen kemiği ve dokuyu yeniden oluşturma prosedürü önerilebilir. Cep derinliğini azaltmada olduğu gibi, diş hekiminiz, diş eti dokusunu geriye katlar ve bakterileri giderir. Bir membran, greft dokusu veya doku stimüle edici protein gibi rejeneratif bir materyal bu bölgeye uygulanır. Rejeneratif malzeme yerine konulduktan sonra, diş eti dokusu diş veya dişlerin köküne sabitlenir.
- Yumuşak doku grefti: Çeşitli tipte diş eti doku grefti prosedürleri vardır ancak en yaygın şekilde kullanılan bağ dokusu greftdir. Bu prosedürde, üst damaktan ya da başka bir verici bölgeden doku alınır ve açıktaki kökü saran diş eti dokusuna dikilir.
Diş hekiminiz, bireysel gereksinimlerinize göre kullanılacak en iyi prosedür tipini sizin için belirleyecektir.
Diş eti çekilmesi nasıl önlenir?
Diş eti çekilmesini önlemenin en temel yolu, diş bakımını tam ve düzenli yapmaktan geçer. Her gün dişlerinizi fırçalayın ve diş ipi ile temizleyin ve yılda en az iki kez veya önerildiği şekilde diş hekiminizi ziyaret edin. Diş eti çekilmeniz varsa, diş hekiminiz sizi daha sık görmek isteyebilir. Her zaman yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanın ve diş hekiminizden, dişlerinizi fırçalamanın doğru yolunu göstermesini isteyin. Diş eti çekilmesini önlemenin diğer yolları şunlardır:
- Sigara ya da başka bir tütün ürünü kullanıyorsanız, vakit geçirmeden bırakın.
- Dengeli ve sağlıklı bir diyet yapın.
- Ağzınızda oluşan değişiklikleri yakından takip edin ve ihmal etmeyin.
Dişlerinize iyi bakarak, sonsuza dek sağlıklı bir gülümsemeye sahip olabilirsiniz.
Sağlıklı günler dileklerimizle.