Demirağlar dünyaya bağlanacak!

Haber Girişi : 06 Şubat 2013 15:10
Demirağlar dünyaya bağlanacak!
Samsun Limanı'nda yapılan tesisler, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve Rusya Federasyonu Ulaştırma Bakanı Maxim. Y. Sokolov'un katılımıyla 19 Şubat'ta törenle açılacak
Samsun-Kavkaz Demiryolu Feribot Hattı Projesi kapsamında, Türkiye ve Rusya arasında denizyolu-demiryolu kombine taşımacılığı yapmak üzere Samsun Limanı'nda yapılan tesisler, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve Rusya Federasyonu Ulaştırma Bakanı Maxim. Y. Sokolov'un katılımıyla 19 Şubat'ta törenle açılacak.


Demiryollarındaki hat açıklıklarının farklı olması nedeniyle, Türkiye ile Rusya arasında doğrudan demiryolu taşımacılığı yapılamıyor. İki ülke arasında trenle yük taşımacılığını mümkün kılmak amacıyla 2005 yılında, Samsun ile Rusya'nın Kavkaz limanları arasında feribot hattı oluşturulmasına karar verildi. Rusya ile Türkiye arasında denizyolu-demiryolu kombine taşımacılığı yapmak üzere 2005 yılında çalışmaları başlatılan Samsun-Kavkaz Feribot Hattı Projesi kapsamında, Samsun ve Kavkaz limanlarına feribot boji (tekerlek takımları) değiştirme istasyonları kuruldu ve iki liman arasında feribot hattı oluşturuldu.


Türkiye ve Rusya arasında trenle yük taşımacılığına mümkün kılan Samsun-Kavkaz Feribot Hattı Projesi kapsamında, Samsun Limanı'nda yapılan tesisler, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve Rusya Federasyonu Ulaştırma Bakanı Maxim. Y. Sokolov'un katılımıyla 19 Şubat'ta düzenlenecek törenle açılacak.


SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?
Proje ile Rusya'nın Kavkaz Limanı'ndan tren ferilerine bindirilen geniş hat açıklığına sahip vagonlar, Samsun Limanı'na getirilecek. TCDD gabarilerine uygun olan Rus vagonlarının tekerler takımları, Samsun Limanı'nda kurulan tesiste, Türk demiryolu hat açıklığına uygun (UIC) tekerlek takımları ile değiştirilecek ve vagonlar Türkiye üzerinden transit olarak Orta Doğu ve Avrupa ülkelerine taşınabilecek.


TCDD gabarilerine uygun olmayan Rus vagonlarındaki yükler ise Samsun Limanı'nda karayolu araçlarına veya TCDD vagonlarına aktarılarak Türkiye'deki varış noktalarına sevk edilecek. Aynı şekilde tam tersi yöndeki taşımalar yapılacak.

TÜRKİYE BÖLGESİNDE DAHA ETKİN KONUMA GELECEK
Projeyle; yakın bölgesinde yaklaşık 400 milyon nüfus bulunan Türkiye'nin, kuzey-güney ve batı-doğu koridorları üzerinde etkin bir konuma gelmesi, özellikle Rusya'dan Orta Asya'ya ve Orta Doğu'ya yük akışının Türkiye üzerinden sağlanması amaçlanıyor. Denizyolu-demiryolu kombine taşımacılığında demiryolunun istenilen düzeye ulaştırılması da projenin hedefleri arasında yer alıyor.


YILDA 200 BİN TON YÜK TAŞINACAK
Yatırım maliyeti 10 milyon lira olan projeyle, Gürcistan'ın Poti ve Bulgaristan'ın Varna limanlarına yapılacak bağlantılarla, Avrupa, Kafkasya, Asya Ulaşım Koridoru (TRACECA) koridoru geliştirilecek. 


Türkiye ile Rusya arasında bir kombine taşımacılık sistemi oluşturularak taşıma maliyetlerinin azaltılmasına ve taşıma sürelerinin kısaltılmasına imkan verecek proje, Türkiye üzerinden Rusya, Karadeniz'e kıyısı olan Ukrayna, Romanya, Bulgaristan, Türki Cumhuriyetler ve İskandinav ülkelerinin; Akdeniz, Orta Doğu, Orta Asya, Hindistan ve Çin bağlantısını sağlayacak.


Samsun-Kavkaz Demiryolu Feribot Hattı ile Türkiye ve Rusya arasında ilk aşamada yıllık 200 bin ton yük taşınacak. Taşınan yük miktarının 5 yıl içinde artarak, yıllık en az 300 bin tona çıkarılması planlanıyor.


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.