• İHSANBAŞKAN

Davutoğlu: Ateş çemberinden geçiyoruz

SİYASET Haber Girişi : 11 Mart 2012 12:43
Davutoğlu: Ateş çemberinden geçiyoruz
Davutoğlu, Meridyen Derneğince Bahariye Mevlevihanesi'nde düzenlenen '21. Yüzyılda İlim ve Fikir Hayatına Katkı Toplantısı'nda konuştu.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ''Batıda ekonomik kriz var. Güneye ve doğuya baktığımızda siyasal yapıların çözüldüğünü görüyoruz. Bulunduğumuz coğrafyada bizim sağlam bir şekilde zemine basmamız lazım. Önce kendimizden emin olacağız'' dedi.

Meridyen Derneğince Bahariye Mevlevihanesi'nde düzenlenen ''21. Yüzyılda İlim ve Fikir Hayatına Katkı Toplantısı''nda konuşan Davutoğlu, yeni dönemin ve yeni iddiaların dile getirilmesi gereken bir eşikte bulunulduğunu belirterek, bu yeni dönemin en çok kullanılan kavramının küreselleşme olduğunu söyledi.

-''Yerel kimlikle ulusal kimlik arasında bir bağ kuracağız''-

Davutoğlu, modernitenin oluşturduğu kavramların ya anlamını kaybettiğini ya da anlamını yeniden inşa ettiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

''Bundan 100 yıl önce doğrular belliydi, şimdi ise doğrular her gün yeniden inşa ediliyor. Böyle bir zeminde bastığı yere sağlam basan, ama ufku bütün insanlığı kuşatan ilim adamlarına ihtiyacımız var. Küreselleşmeye karşı birkaç tepki var. Birincisi; 'bizi de öğütür, biz de bu akışa teslim olmalıyız'. İkinci tepki; 'böyle bir dönemde kendimizi korumak için içe kapanarak, yerel değerlere sığınmamız lazım'. Bu iki yöntemin de karşılığı yok. O zaman ne yapmalıyız? Bastığımız zemin sağlam. Kendi kurucu klasiklerimizi bileceğiz. Kimliğimizden emin olacağız. Yerel kimlikle ulusal kimlik arasında bir bağ kuracağız.

İnsanlığın bütünlüğü için fikir üretemeyenler, kendi milleti için de fikir üretemez. İnsanlığın bütünlüğü için bir fikir taşımayan her siyasi akım sabit bir yer tutamaz. İnsanlığın var oluşuyla ilgili ideali taşımayan hiçbir toplum kendi toplumunu da ayakta tutamaz.''

-''Bütün iddialı fikirler büyük krizlerin içinden çıkmıştır''-

Davutoğlu, Güney Afrika'da katıldığı bir sempozyuma değinerek, şunları anlattı:

''Orada bir katılımcı 'Nasıl bu kadar iddialı olabiliyorsunuz?' dedi. Zira o dönemde Türkiye birtakım krizler içindeydi. Benim bu kadar iddialı konuşmam onu şaşırtmıştı. Dedim ki; 'Ülkemin içinde bulunduğu krizlerin farkındayım, onun için bu kadar iddialı konuşuyorum. Çünkü siz de takdir edersiniz ki bütün iddialı fikirler büyük krizlerin içinden çıkmıştır. Büyük krizler yaşamayan zihinler büyük çözümler üretemez. Büyük meydan okumalarla karşı karşıyayız. Bugün bulunduğumuz konum ne olursa olsun geleceği biz şekillendireceğiz. Sizinle bizim aramızdaki fark şu; Siz bir Amerikan aydını olarak yol haritanız belli. Bizim içinse yol haritalarımız kaybolmuş, son yüzyılda kafamızı vura vura birçok tecrübeden geçmişiz. Ama aramızda bir fark var. Her kafamızı çarpmamızda yaşadığımız krizle beynimiz yeniden inşa ediliyor. Sizin yolunuz benim için çok can sıkıcı.'

Aradan 12 yıl geçti. O zaman bizim dünyaya çok ciddi katkılar sunabileceğimizi söylediğimde hafif müstehzi bir şekilde bu soruya muhatap olurdum. Ama şimdi nerede konuşursak konuşalım 'acaba Türkler bu konuya ne cevap verirler?' diye merakla takip ediliyoruz.''

-''Önce kendimizden emin olacağız''-

Hala da çok büyük krizlerle uğraştıklarını belirten Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bir ateş çemberinden geçiyoruz. Batıda ekonomik kriz var. Güneye ve doğuya baktığımızda siyasal yapıların çözüldüğünü görüyoruz. Bulunduğumuz coğrafyada bizim sağlam bir şekilde zemine basmamız lazım. Önce kendimizden emin olacağız. Sahip olduğumuz kadim birikimi de, içselleştirdiğimiz modernite birikimini de en iyi bizim anladığımızdan emin olacağız. 21. yüzyılın ilmi önderlerini yetiştireceksek bu iki unsuru bünyesinde barındıranlarla yetiştireceğiz. Sonra da bunları bir araya getirip, küreselleşmenin bütün sorunlarına cevap üretebileceğimiz bir çerçeve oluşturacağız. Yeni uygulamalar ortaya koymadan bu yapıyı dönüştürme imkanı yoktur. Bu anlamda bastığı yer doğruysa bir toplumun, ülkenin geleceğe bakışı ve perspektifi de sağlam olur.''



Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.