ÇOCUĞUNUZA HİTABINIZIN HANGİSİ?

ÇOCUĞUNUZA HİTABINIZIN HANGİSİ?


        Çocuğumuz için her şeyi yapıyoruz. Saçımızı süpürge ediyoruz dersek abartmış olmayız.  Hatta biraz daha ileri gidelim, çocuğumuzu baştacı ediyoruz. ( Bu konuyu kitabımda detaylı biçimde ele aldım. Burada kısaca değineceğim.)  Bunu çocuğa hitaplarımızla net olarak belirtiyoruz. Nasıl mı? Aslan oğlum, prenses kızım, şehzadem, güzellik, aşkım, akıllı oğlum, zeki kızım…

 

       Ne güzel çocuğumuza verdiğimiz değeri gösteriyor öyle değil mi? Maalesef  bu şekilde çocuğumuza  sevgimizi gösterelim derken onu etiketliyoruz. Aslan oğlum, prenses kızım  gibi sözlerle egosu beslenen çocuk herkesten o ilgiyi bekliyor.  Bir de bu çocuk okula başlamamışsa ve sonra da okula başlıyorsa işi daha da zor. Çünkü çocuk sosyal gelişim sürecine olan, okula başladığında etrafına bırakıyor ki, herkes aslan, her kız prenses. Hani nerde benim aslanlığım, prensesliğim. Bu durumda, okul çocuğa çekici gelmiyor.  Aslan oğlan arkadaşlarıyla oynadığı her oyunda kazanmak zorunda hissedecek. Fiziki olarak hep güçlü olmak ve  fiziki güçle de olsa kazanmak zorunda hisseder, çünkü o aslan oğlandır.  Aslan oğlan prenses kız hiç yatağını toplamak istemeyecek. Çünkü aslan ya da  prenses  iş yapmaz diye size bir cevap verebilir.


         Gelelim aşkıma. Hitapların arasında en tehlikeli olanıdır.  Aşk eşinizle sizin aranızda olandır. Çocuk henüz soyut kavramları anlayamaz ve siz kafasını karıştırmış olursunuz. Ayrıca aşkım diyerek  çocuğunuzu tacize açık hale getiriyorsunuz. Nasıl mı? siz aşkım derken çocuk bunu normalleştiriyor ve ark niyetli kişinin aşkım demesine şaşırmıyor.   Ona yaklaşmakta sakınca görmüyor. Böylece çocuğumuzu kötü emelleri olanlara biz farkında olmadan yaklaştırıyoruz.

        Hiç bu güzel ifadeleri kullanmayalım? Aşkım, sevgilim gibi hitapları hiç kullanmayın. Diğer ifadeleri arada bir kullanabilirsiniz.  Ama arada bir..

      Çocuğunuza hitap ederken dış görünüşünü öne çıkarmamaksa püf nokta.  Dış görüntüsüne odaklamış olursunuz. Böylelikle diğer yönlerini baskılamış olursunuz. Zekasını aklını öne çıkarmayın.  Yaptığı çalışmayı işi öne çıkarın.   Yani güzel  resim çizmişse ‘ çok güzel bir çalışma olmuş’ deyin.  Ya da odasını toplamış  ise ‘ çok düzenli olmuş ve tertemiz görünüyor’ diyebilirsiniz.  


      Nasıl hitap edelim derseniz;   İsmiyle hitap edebilirsiniz.  Ya da oğlu, kızım gibi ifadeleri tercih edebilirsiniz.  Osmanlı Döneminde hitabın önemi dikkate alınarak  kız çocuklar Ayşe Hanımefendi Kızım, Ahmet beyefendi oğlum diye hitap edilirdi. Böylece hanımefendi olarak kız çocuğunun büyümesi, beyefendi olarak da erkek çocuğun büyümesi için yol açılırdı.  Çocuk istese de hanımlık ve beyefendilikten çıkamazdı.  Çıkmayı kendine yakıştıramazdı.


      Biz illaki çocuğa güzel bir şeyler söyleyeceğiz derseniz: onun çalışmasını övün, kararlılığını övün yani yaptığı işi övün.


       Unutmayın ki. Çocuğunuzun hangi yönünü çok dillendirirseniz o yönünü geliştirmek isteyecektir.   

 

Bilsen ŞAHİN

Eğitimci -Yazar

Eğitim Dan. Öğrenci Koçu

Etiketler : bilsen şahin
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.