Amasya Sultan II. Bayezid Camii, deprem terazisiSultan II. Bayezid adına, 1485-86 yılları arasında cami, medrese, imaret, türbe, şadırvan ve çeşmeden ibaret bir külliye olarak yapılmıştır. 15. yüzyılın son çeyreğinde yan mekânlı cami mimarisinin gelişmiş bir geçiş dönemi örneğidir. Cami beş kubbeli bir cemaat yeri ile geniş bir kemerle birbirine bağlanan arka arkaya iki kubbeli mekân ve buraya açılan yan mekânlardan ibarettir.
Doğu kısmındaki minaresi renkli taşlarla yivli, batı kısmındaki minare ise palmetlerle süslü olarak yapılmıştır. Batıda "U" plan şemasına sahip medrese mevcuttur. Doğudaki "L" plan şemail yapı imaret ve konuk evidir. Her iki minare hizasında bulunan yaşlı çınar ağaçlarının külliye ile yaşıt olduğu tahmin edilmektedir.
DEPREM TERAZİSİ HALA ÇALIŞIYOR
Sultan Bayezid Camiinin mimarisindeki değişik özelliklerinden biriside aşağıda resimde görüldüğü gibi giriş kapısında ve Caminin mihrabındada bulunan ve el ile çevrilebilen silindir taşlardır. Silindir taşlarının özelliği caminin herhangi bir depremde veya doğa olayında caminin terazisinin bozulup bozulmadığını öğrenmek için kullanılır.Silindir taşları herhangi bir depremden sonra dönmezse caminin zemini kaymış terazisi bozulmuş demektir.