Bakan Nurettin Canikli, Çin'den getirilen ve kanserojen madde içerdiği belirlenen 33 bin ayakkabının yasadışı yollarla piyasaya sürüldüğünü doğrularken vatandaşı tedbirli olması konusunda uyardı.
Bakan Nurettin Canikli, Çin'den getirilen ve kanserojen madde içerdiği belirlenen 33 bin ayakkabının yasadışı yollarla piyasaya sürüldüğünü doğrularken vatandaşı tedbirli olması konusunda uyardı.
Bakan Canikli, "Maalesef şu anda bu eşya iç piyasaya satılmış görünüyor. Ama ne kadarı tüketiciye ulaştı ne kadarı satılmayı bekliyor onu bilemiyoruz" dedi.
Canikli, vatandaşların bu ürünleri nasıl tanıyacakları konusunda da bilgi vererek, "burada en önemli kriter çok ucuza satılan mallar konusunda dikkat etmeleri gerekiyor. Eğer bu konuda en ufak şüpheleri varsa bakanlığımızın birimlerine bildirsinler. Sürekli olarak numune alıyoruz. Bu olay üzerine ayakkabılarla ilgili raftan yoğun ürün numunesi alarak bir çalışma başlatıyoruz. Giydiği anda insanı öldürecek değil tabi ama sağlığa zararlı. İnsanların bir şekilde onlarla temas etmemesi gerekiyor" şeklinde konuştu.
Bilinen markaların raflardaki ürün numuneleri de Bakanlık yetkililerince incelenecek.
DAHA ÖNCE DE İZMİR AYAKKABICILAR ODASI BAŞKANI UYARMIŞTI
İzmir Ayakkabıcılar Odası Başkanı Güzel, ithal ayakkabıların yüzde 80'inin sağlıksız olduğunu belirterek, bu ayakkabılar da akciğer, karaciğer kanseri ihtiva eden mantar hastalığı yapan ciddi bir malzeme hatası olduğunu iddia etti.
Ayakkabıcılık sektöründe dünyada 6. sırada yer alan ve 420 milyon çift ayakkabı üretim kapasitesine sahip Türkiye'de ayakkabı ithalatı, ihracatın önüne geçiyor.
İthalatta kontrollerin sıkı tutulmadığını savunan sektör temsilcileri, ithal ayakkabıların yüzde 80'inin sağlığa zarar verebilecek nitelikte olduğunu iddia ediyor.
İzmir Ayakkabıcılar Odası Başkanı Tahsin Güzel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Türkiye'de ayakkabı üretim fazlamız var, ihracat yapmamız gerekiyor ama maalesef ithalat, çarşı pazarı işgal etmiş durumda'' dedi. Ayakkabı sektörünün Türkiye'de lokomotif sektör olduğunu vurgulayan Güzel, emek yoğun sektörde istihdamın da geniş olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
''Türkiye ayakkabıcılıkta bugün dünyada 6. sırada yer alıyor. Sektör alt yapı olarak, kurulu kapasite olarak ciddi bir ivme kazanmıştır. Sektörün 420 milyon çift üretim kapasitesi vardır. Dünyada ayakkabıcılık sektörünün ekonomik olarak 67 milyar dolarlık pasta payı vardır. Türkiye ayakkabıcılık sektörü olarak pastadan yeterince pay almış değil. Yaklaşık 700-725 milyon dolarlık ihracatımız var. Ama bunun karşısında da 1,5 katı ithalatımız var.''
- 38 milyon çift basketbol ayakkabısı ithalatı
Türkiye'de ayakkabıcılık sektöründe ithalatı önlemek için alınan tedbire rağmen ithalatın sürdüğünü bu yüzden koruma tedbirlerinin uzatılması gerektiğini ifade eden Güzel, şöyle konuştu:
''Türkiye'de ayakkabı üretim fazlamız var,ihracat yapmamız gerekiyor ama maalesef ithalat çarşı pazarı işgal etmiş durumda. 2000-2003 yıllarında ithalatı engellemek için bir tedbir alındı ve hala uygulanıyor. İthalatı engellemek için bir referans fiyat ve gümrüklerde de bir sınırlama yapılmıştır. Ama buna rağmen ülkede hala ayakkabı ithalatı yapılmaktadır. Son günlerde Türkiye'de 38 milyon çift basketbol ayakkabısı ithal edilmesine izin verildi. Türkiye'de bırakın 38 milyon insanı sanki halkın tamamı spor yapıyor. Türkiye'nin ayakkabı ithalatına ihtiyacı yoktur. İthalata karşı alınan koruma tedbirlerinin uzatılması gerekiyor. Çünkü sektör yapılan ithalat yüzünden cidden sıkıntıda. Türkiye'de dünyanın en güzel ayakkabısının üretildiğini iddia ediyorum.''
- ''İthal edilen ayakkabılar sağlıksız''
İthal edilen ayakkabıların yüzde 80'inin sağlıksız ayakkabı olduğunu savunan Güzel, ''İthal ayakkabılarda akciğer, karaciğer kanseri ihtiva eden mantar hastalığı yapan ciddi bir malzeme hatası vardır. İthal ayakkabıları Ege Üniversitesi Deri Mühendisliği laboratuvarlarında test ettirdik, içler acısı bir raporla karşılaştık. Geleceğimizin ayaklarına sıkıyoruz" dedi.
Türkiye'de yapılan ithalatlarda ciddi bir kontrol olmadığını öne süren Güzel, sözlerini şöyle tamamladı:
"İç pazarda da onlarla yarışmak için ucuz ve sağlıksız ayakkabılar üretiliyor. Avrupa, bizden aldığı tüm ayakkabılardan laboratuvar testleri istiyor, kullanılan bağcığına kadar. Ama ülkemize maalesef ulu orta sağlıksız ayakkabı giriyor. Biz sağlıklı ithalata, kaliteli ayakkabıya karşı değiliz.''