Fiyatı 51.6 milyon dolar olan cihazların, boyut ve ağırlıkları itibariyle çok küçük olması dikkat çekti. 660 firma tarafından ithal edilen cihazların yüzde 46'sı gümrüklerde kırmızı hat, yüzde 48'i sarı, yüzde 6'sı ise mavi hat üzerinde işlem
Dinleme skandallarının birbiri ardına ortaya çıkmasıyla gözler böcek tabir edilen cihazların ülkeye nasıl girdiğine çevrildi. Ancak ülkeye girişinde ve satışında yasal bir kısıtlama bulunmayan cihazların miktarı, Türk Gümrük Tarife Cetveli'nde (GTİP) ismen yer almadığı için tam olarak tespit edilemiyor. Cihazların ses kaydetme, ses frekansını yükseltme, kaydedilen sesi tekrar verme ya da ses ile beraber görüntü kaydetme gibi özellikleri göz önünde bulunduruluyor. Gümrük Veri Ambar Sistemi (GÜVAS) verilerine göre elektronik alanında faaliyet gösteren pek çok firmanın üretimde kullandığı parçalar da bu sınıflandırmaya dahil olduğu için sağlıklı bir istatistik çıkarılamıyor. Gümrük Bakanlığı, belirtilen rakamlar içerisinde dinleme dışında farklı amaçlarla kullanılan cihazların da bulunabileceğinin göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguluyor.
Bugün Gazetesi'nin haberine göre, 2002 yılından bu yana gümrüklerde yapılan kontrollerde kaçak yollarla ülküye sokulmak istenen toplam değeri 1 milyon lira olan, 5 bin 607 adet böcek yakalandı. En fazla yakalamanın gerçekleştiği yıl 2011 yılı oldu. Gümrüklerde ülkeye sokulmak istenilen 4 bin 979 adet böcek ele geçirildi. 2009'da 294 adet, 2004 yılında ise 153 adet böcek gümrüklerden ülkeye sokulmak istenirken yakalandı. Geçen yıl ise ele geçirilen böcek sayısı 59 oldu.
Gümrük Bakanlığı'nca ses dinleme ve ses kayıt cihazları gibi telsiz ve telekomünikasyon ürünlerinin satışını yasaklayan veya kısıtlayan özel bir düzenleme bulunmadığı açıklandı. Bu cihazların ithalinin de GTİP'lerde sınıflandırılan eşyanın tabi olduğu ithalat denetimlerine ilişkin mevzuata tabi olduğu belirtildi. Yasal olarak dinleme yapan kurumların cihazları ithal etmesiyle ilgili de bir düzenleme bulunmadığı, Mer'i İthalat Rejimi kapsamında işlemlerin yapıldığı kaydedildi. Yasal dinleme için ithal edilen cihazların 2012 yılında yüzde 50 oranında kırmızı hatta işlem gördüğü dile getirildi.