BİRİ HİPERAKTİVİTE Mİ? DEDİ

            BİRİ HİPERAKTİVİTE Mİ?  DEDİ


     Günümüzün en moda rahatsızlığı Hiperaktivite ve dikkat eksikliği. Çocuk biraz hareketli, yerinde duramıyorsa etiket hazır. Bu çocuk hiperaktif ve dikkat eksikliği var diyoruz. Böylesi aktif çocuk, tabi dikkatini toplamada da zorlanıyor.  Bu rastgele söylenecek bir şey değil. İlla ki böyle olduğunu düşünüyorsanız bunun çeşitli testleri var. Ben size bu noktaya gitmeden konuya bakalım istiyorum.


     Oysa günümüz çocuğu 2013 ve sonrası doğumlu çocuklar Alfa kuşağı. Alfa ya da Z kuşağı anne karnında iyi besleniyor,sonrasında sebzesi meyvesi derken iyi bakılıyor. Elbette çocuk çocukluğun gereği hareketli oluyor. Zaten olmalı olacakta.


     Kendimi düşünüyorum da ‘Ben şimdilerde çocuk olsaydım kesinlikle hiperaktivite teşhisi konulurdu.’ Demekten kendimi alamıyorum.


     2 ayrı psikolog arkadaşımla bu konuyu görüştüm.  Çıkan sonucu paylaşmak isterim. ‘Gelen vakaların büyük bölümünde hiperaktivite ve dikkat eksikliği yok, çocuklarda şımarıklık var. ‘ diyorlar.


       Öylesine renkli bir dünyanın içindeyiz ki çocukların dikkatini toplaması kolay değil. Renkli televizyondan tutun da,renkli odalar, renkli oyuncaklar, renkli mobilyalar, çocuk nereye baksa renklilikle karşı karşıya. Başka nedenler de bu çok renklilik dikkat eksikliğinde en önemli etkenlerden biri.


       Hiperaktivite ise nasıl oluyor? Anne ayrı bir disiplin anlayışı, günümüzde baba daha çok serbestlik abidesi,annaanne babaanne ise ayrı bir disiplin ya da serbestlik. Bu kadar farklı disiplin ya da disiplinsizlik içinde aidiyet    duygusundan yoksun yetişen çocuk ne yapacağını  bilemeyen çocuk oluyor.  Çevresinde örnek alacağı hareketli bir abla abi de varsa tamam. Hareketli olması kaçınılmaz.  Tabi ki bu zeki çocuklar olabildiğince hareketli oluyor. Çocuklar bizlerin döneminde olduğu gibi dışarıda oynama şansına sahip değiller. 3. Sayfa haberleri ebeveyleri altın kafeste çocuk yetiştirmeye  itmekte. Böyle olunca çocuk enerjisini yeterince atamıyor. Evde oynuyor fakat bu oyun çocuk için yeterli gelmiyor.


       Durum böyle olunca ailelere büyük görev düşüyor.  Ailelerin neler yapacağını,verdiğim veli seminerlerimde anlatıyorum. Yazıma yorum yazarsanız haftaya dilerseniz konuya devam edebilirim.


       Şimdiden teşekkür ederim.


Bilsen ŞAHİN

Eğitimci –Yazar

Eğitim Danışmanı ve Öğrenci Koçu

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.