Bir Rektörden Öğrenci Evleri Gerçeği

Haber Girişi : 07 Kasım 2013 23:55
<font color=red>Bir Rektörden Öğrenci Evleri Gerçeği</font>
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü ve Gazeteci-Yazar Sedat Laçiner Başbakan Erdoğan'ın kızlı erkekli öğrenci evleri çıkışına destek veren son derece çarpıcı bir yazı kaleme aldı.
 Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü ve Gazeteci-Yazar Sedat Laçiner Başbakan Erdoğan'ın kızlı erkekli öğrenci evleri çıkışına destek veren son derece çarpıcı bir yazı kaleme aldı.
Başbakan Erdoğan'a teşekkür etmek gerektiğini yazan Laçiner'in Star Gazetesi'nde yayımlanan yazısından çarpıcı bölümler şöyle:

HER İLE ÜNİVERSİTE TURGUT ÖZAL'IN HAYALİYDİ

Her ile bir üniversite Turgut Özal'ın hayali idi. Bu sayede ülkenin hem iktisadi, hem de sosyo-kültürel düzeyinin yükselmesi sağlanacaktı. Yani çevre şehirlerimiz de yeni üniversiteler sayesinde medeniyetin en son nimetlerinden yararlanacak, kısaca daha fazla medenileşecekti.

Demirel ve sonrasında gelen siyasiler ise yeni üniversiteleri daha çok oy kazanma aracı olarak gördüler. Sonuçta sadece il merkezlerinde değil, neredeyse tüm ilçelerde fakülteler ve yüksekokullar açıldı. Oysa Türkiye'nin gücü bu kadar dağınık ve bu kadar çok yükseköğretim kurumunu taşıyacak düzeyde değildi.

Üniversite yarışı halen devam ediyor. Bugün itibariyle 175 üniversitemiz ve milyonlarca öğrencimiz var. Bunların 100'den fazlası devlet üniversitesi? Halen kurulmayı bekleyenlerle birlikte yakın bir gelecekte Türkiye'de üniversite sayısı 200'ü bulacak?

Şüphesiz üniversiteler illerimizi her açıdan kalkındırdı. Yerelde ise ahali üniversitelere daha çok geçmişte acemi er eğitim merkezlerine yüklediği bir rolü yükledi. Üniversiteye iş, aş ve zenginlik gözüyle baktı?

BU TARTIŞMA 20 YIL ÖNCE BAŞLAMALIYDI

Başbakan Erdoğan'ın sözleriyle başlayan karma öğrenci evleri tartışması aslında 20 yıl önce başlamalıydı. Çünkü en az 20 yıldır üniversite öğrencilerinin mühim bir kısmı yurt ve ev bulamadıkları için veya kendilerine yeterince sahip çıkılmadığı için çok kötü koşullarda barınmak zorunda kalıyorlar.

DUVARLARI DELİP İKİ EVİ TEK EVE ÇEVİREN ÖĞRENCİLER

Karma evler meselesi basit bir özgürlük veya ahlak sorunu değildir. Bazı illerimizde kiralar öylesine yüksek ki öğrenciler toplu halde kalmak zorunda. Bazı ev sahipleri ne yazık ki sadece paraya odaklanıyor ve kiraların yüksek olmasından çok mutlular. Bu evlerde kaç kişinin nasıl kaldığıyla ilgilenen yok. Sonuç olarak yanyana evleri kiralayıp, duvarları delip iki evi tek eve çevirip karma halde kalanları da gördüm, 2 kız 3 erkek veya 3 kız 1 erkek aynı evde kalanları da?

AİLELER BİLMİYOR

Sanılmasın ki karma evlerde kalanlar çok liberal ailelerden geliyorlar. Hayır, bunların önemli bir kısmı geleneksel ve muhafazakâr ailelerden geliyorlar ve çoğu kez ailelerinin bu durumdan haberleri dahi yok. Aileleri geleceği zaman öğrenci başka yerleri evi olarak gösteriyor. Başka bir tabirle, öğrenci ailesinden uzaklaşınca, gittiği yerde kendisine yeterince sahip çıkan bir mekanizma da oluşmayınca sosyal kontrol kendiliğinden ortadan kalkıyor ve öğrenci el yordamıyla, deneyerek öğreniyor.

GİDİŞAT KONTROLSÜZ VE SAĞLIKSIZ

Kimse fark etmiyor belki ama her ile dağılmış olan üniversitelerde yarının ahlak anlayışı, toplum yapısı ve kültürü oluşuyor. Gidişat kontrolsüz ve sağlıksız? Bu bağlamda böylesine hayati bir konuyu gündeme taşıdığı için Sayın Erdoğan'a teşekkür etmek gerekir, çünkü yeni nesil öğrenciler konusu ekonomik kalkınmadan bile daha önemli?

Kaynak: Star Gazetesi
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.