BEKTAŞİLİĞİN MERKEZİ TÜRKİYE’DİR!

GÜNDEM HABERLERİ Haber Girişi : 25 Eylül 2024 21:52
BEKTAŞİLİĞİN MERKEZİ TÜRKİYE’DİR!

BEKTAŞİLİĞİN MERKEZİ TÜRKİYE’DİR!

AMERIKAN OYUNLARI BIZI BÖLEMEZ!

 

◼️‘Bektaşiliğin merkezi Türkiye’dir.’ Arnavutluk'ta Vatikanvari bir “Bektaşi Devleti” kurulacağı ve'Baba Mondi'nin devlet başkanı olacağının duyurulması tartışmalarına nokta!

◼️Horasan Erenleri Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Şahin:

"Bu girişimlerin arkasında Batılı ve ABD'li güçlerin olduğunu biliyoruz."

 

KAMUOYUNA BASIN AÇIKLAMASI

 

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama’nın Bektaşiler için Tiran'da Vatikan benzeri "Bektaşi Tarikatı Egemen Devleti" kuracağını duyurması ve ardından Avrupa Ofisi’nin açılması haberlerini basından öğrendik.

 

Anadolu ve Balkan coğrafyasında yayılan, Horasan Erenleri ahlak ve irfanı temelli, Kur'an-ı Kerim’i esas alan Hak-Muhammed-Ali yolunun, İslam'ın geçmişten gelen Türk örf ve gelenekleriyle harmanlanması sonucu ortaya çıkan Alevilik ile kurucusu Hünkar Hacı Bektaş Veli olan Türkiye merkezli Bektaşiliğin beraber ve bütün olduğunu, bunun dışındaki iddiaların inançsal, tarihsel veya bilimsel hiçbir dayanağı olmadığını bir Alevi dedesi ve Horasan Erenleri Dernekler Federasyonu Genel Başkanı olarak hatırlatmak isterim.

 

Alevi Bektaşi ocaklarının kendi içerisinde eğitim, sadakat ve liyakata dayalı bir hiyerarşik sistemi vardır. Bugün karşılaştığımız durumda, Bektaşiler için en üst rütbede bulunan Ali Haydar Ercan Dedebaba ve alt kademelerde yer alan Halifebaba, Baba, Derviş ve Muhiplik kademelerinde bulunan çok değerli inanç önderlerinin açıklamalarına baktığımızda, "Bektaşi erkânına göre Arnavutluk’ta bırakın dedebabayı, halifebaba bile yoktur. Baba Mondi’nin dedebabâlığı bir yana; dedebabâlığın bir alt mertebesi olan halifebabalık erkânı dahi kendisine uygulanmamıştır. Yüzyıllardır devam eden geleneğe ve kurala göre dedebabanın Türkiye sınırları içinde ikamet etmesi gerektiği” ifade edilmektedir. Bu girişimlerin başında Arnavutluk’un Tiran şehrinde yaşayan Baba Mondi (Edmond Brahimaj) bulunmakta olup, arkasında Batılı ve ABD’li güçlerin olduğunu biliyoruz.

 

Bektaşi önderleri tarafından dedebabâlığın bir alt mertebesi olan halifebabalık erkânı dahi kendisine uygulanmayan Baba Mondi’nin (Edmond Brahimaj) kendisini dedebaba ilan etmesinin, yüzlerce yıldır devam eden Bektaşilik erkânına göre geçersiz olduğu belirtilmiştir. Bu tip girişimlerin, ülkesine, devletine, milletine bağlı olan, vatansever gönül bağı ile birbirlerine bağlı bulunan Alevi-Bektaşilerin birbirinden ve Anadolu’dan koparılmasını amaçladığını, Avrupa’da yaygın olarak “Ali’siz Alevilik” olarak adlandırılan bu projenin emperyalist devletlerin bir tuzağı ve Alevi-Bektaşiliği İslam’ın dışında ayrı bir din olarak gösterme planının bir parçası olduğunu biliyoruz.

 

Amerikan basınına konuşan Arnavutluk milliyetçisi olarak tanınan Başbakan Edi Rama’nın, Bektaşi Tarikatı Egemen Devleti fikrinin “hoşgörülü bir İslam anlayışını teşvik etmek amacıyla” doğduğunu öne sürerek Vatikan gibi konumlanacak yapıyı ve planı “mucize” olarak nitelendiren Baba Mondi’nin, kendisini Dünya Bektaşilerinin lideri olarak iddia etmesini asla kabul etmediğimizi ve Alevi-Bektaşiler için bu kararın yok hükmünde olduğunu kamuoyuna duyurmak isteriz. Baba Mondi ve onun gibi düşünenlerin, emperyalist baskı ve hesaplarla siyasi olarak birileri tarafından dayatılan gizli çalışmalardan uzak durmalarını, bu oyunların devletimizi ve milletimizi diz çöktürmek amacı taşıdığını kavramalarını bekliyoruz.

 

Kamuoyuna saygıyla duyururuz.

 

23.09.2024

Mehmet Şahin

Horasan Erenleri Dernekler Federasyonu

Genel Başkanı

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.