İçişleri Bakanı Selami Altınok imzasıyla 81 il valiliğine gönderilen genelgede, uzun süreli bayram tatillerinde, karayollarında trafik yoğunluğunun artış gösterdiği belirtilerek, trafikte oluşan ihmal ve dikkatsizlikler sonucunda bayramda üzücü kazaların
İçişleri Bakanı Selami Altınok imzasıyla 81 il valiliğine gönderilen genelgede, uzun süreli bayram tatillerinde, karayollarında trafik yoğunluğunun artış gösterdiği belirtilerek, trafikte oluşan ihmal ve dikkatsizlikler sonucunda bayramda üzücü kazaların meydana geldiği anımsatıldı.
Vatandaşların güven içerisinde seyahat edebilmelerini sağlamak amacıyla mevcut trafik tedbirlerine ek olarak bazı tedbirler alındığı bildirilen genelgeye göre, tatil süresince karayollarında görevli ekipler, trafik kuruluşlarının büro hizmetlerinde görevli personelle takviye edilecek. Bu sayede ekip sayısı arttırılarak karayollarının önemli kavşak, geçit ve kesişme noktalarında sabit ekipler konuşlandırılacak.
Emniyet Genel Müdürlüğü son 10 yılın bayram tatillerinde kazaların yoğun olduğu 10 güzergahı tespit etti. Kurban bayramı boyunca bu yollarda her 10 kilometrede bir trafik ekibi olacak şekilde planlama yapılacak ve görevlendirilen personel güzergahta trafiğin düzenlenmesi, denetlenmesi ve muhtemel trafik kazalarının önlenmesinden sorumlu olacak.
- Kurtarıcı araçlar hazır bekletilecek
Tatilin başlangıç ve bitiş günlerindeki yoğunluk nedeniyle trafik ışıklarından dolayı tıkanıklık yaşanan karayollarında (Kocaeli-İstanbul ile Kırıkkale-Ankara arası, Afyonkarahisar Özdilek kavşağı gibi) gerekli tedbirler alınacak, buralarda ilave ekipler görevlendirilerek, gerekiyorsa trafik ışıklarına müdahale edilmek suretiyle trafik akışı sağlanacak. Olası kaza sonucu kapanan yolun, en kısa sürede trafiğe açılabilmesi amacıyla kurtarıcı araçlar hazır bekletilecek.
Son yıllarda bayram tatillerinde meydana gelen trafik kazalarının önemli bir bölümünün hız ihlali, hatalı sollama, yakın takip, yorgunluk, çalışma ve dinlenme süresi gibi nedenlerden meydana geldiği vurgulanan genelgede, bu ihlallerin önlenmesine yönelik denetimlere ağırlık verileceği, radarlı hız tespit ekiplerinin başta o yollar ve bölünmüş karayolları olmak üzere, hız ihlallerinin ve bu ihlaller sonucu trafik kazalarının yoğunlaştığı yer ve yol kesimleri ile tespit edilen saat dilimlerinde seyir halinde denetimlerini sürdüreceği bildirildi.
Sabaha karşı uykusuzluk ve yorgunluk belirtilerinin yoğunlaştığı ve doğu istikametine gidişte güneşin de etkisiyle sürücülerin olumsuz etkilendiği 05.30-07.00 saatleri ve batı istikametinde ise akşam 17.00-18.30 saatleri arasında uzak yerlerden geldiği anlaşılan araç sürücülerinin denetim noktalarında kısa süreli araçtan inmeleri istenecek.
Bu sayede belge kontrolü yapılırken, aracın iç mekanındaki havanın değişmesi, hareket ederek kan dolaşımı normale dönen sürücünün uyku ve yorgunluğunun bir nebze de olsa giderilmesi sağlanacak.
Yorgunluğu, uykusuzluğu veya süre ihlali tespit edilen sürücülerin bölge trafik kuruluşlarında dinlenebilecekleri belirtilecek, çalışma ve dinlenme süresi ihlali tespit edilen ticari araç sürücülerinin taşıt kullanmalarına müsaade edilmeyecek.
- Otobüs ve minibüs denetimlerine ağırlık verilecek
Güzergahlarda ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına ait müşterek yol kenarı denetim istasyonlarında otobüs ve minibüsler üzerindeki denetimlere ağırlık verilecek.
İl merkezi çıkışlarında sabit ekip görevlendirilerek sürücü ve yolcularının emniyet kemeri takıp takmadıkları kontrol edilerek, takmayanlara gerekli bilgilendirme ve işlem yapılarak emniyet kemeri takmaları sağlanacak.
Gece seyir halindeki bazı araç sürücülerinin sis ışıklarını sisli, karlı ve yağmurlu havalar dışında diğer farlarla birlikte kullandıkları, yine bazı sürücülerin arızalı ışık donanımı ile seyretmeleri nedeniyle trafik güvenliğini olumsuz yönde etkilediklerinden, ışık donanımlarına yönelik denetimlere de ağırlık verilecek.