BAYRAM VE ÇOCUKLAR

BAYRAM VE ÇOCUKLAR


         Ne güzeldir  bayram sevinçleri.  Bayram sevinci çocukla hep özdeşleşir.  Dinimiz, örf adetlerimizde  çocukları sevindirmenin  güzelliğini vurgular.  Zaten çocukları sevindirmekte çok kolay değil midir?


        Çocukları sevindirelim derken  onların sıkılmalarına yol açmayalım.  O da nereden çıktı diyorsanız,  şu açıdan bakalım.


         Bayram büyüklerimizin ziyaret edildiği, çocuklarımıza  bayram harçlığı verildiği günler. Biz ebeveynler  büyüklerin ziyaretine giderken çocuklarımızla beraber gitmeliyiz.  Çocuk okul öncesi dönemde ise sizinle gelecektir. Bu yaş gurubu çocuklar  misafirlikte  hemen bülbül olmazlar. Gittiğiniz de  çocuğa  sarılmak, öpmek ve ya konuşmak isteyenler olacaktır.  Ebeveyn  kibarca  ‘Biraz ortama alışsın  sizinle iletişime geçer’ diyerek çocuğun rahat bırakılmasını sağlamalı.  Çocuk tabi ki uzun aradan sonra gittiği yeni evde sıkılacaktır.  Böyle bir durumda, çocuğun adına cevap vermek onu seslendirmek  yapılan yanlıştır.  En büyük hata ise çocuğa telefon verip ortamla iletişimini kesmek olur.  Siz sohbetinize devam  ettikçe  çocuk etrafı gözlemleyip ortama ısınacaktır.  Yaşıtı varsa bu tabi ki çok kolay olacaktır.


        Başka bir yanlış ise yabancıladığı kişilerin ‘Çikolata vereyim  ya da telefonda bak ne var’  diyerek kucaklarına almaları. Sizin de  bunu desteklemeniz. Niyet kötü değil fakat bilinmesi gereken çocuk böyle  davranışları normal gördüğünde  tacizcilerinde tuzağına kolay düşmeleri.  Evet bu şekilde  çocuk, tacizcinin çikolata ya da telefonu yem olarak kullandığında bunu normal sanması.


         Çocuk okul döneminde olup sizinle gelmek istemiyorsa.  Çok kısa olarak  bayram ziyaretinin önemini  vurgulayıp kısa ziyaret olacağı konusunda anlaşma yapıp evden öyle çıkın.  Yoksa sürekli gözü üzerinizde  olacak benden söylemesi.


Bütün bu ziyaretleri çocuğun sıkılmadan gerçekleşmesi için  püf nokta nedir? Derseniz. İşte cevap çocuk küçükken bu ziyaretlere beraber  giderek  örnek olmanız ve alıştırmanız gerekir.


        Bu vesile ile Kurban Bayramınızı Kutlu, bayram sevincinin çocuklarımızla bütünleştiği bayram  olsun.

         

               10/08/2019

               Bilsen ŞAHİN

Eğitim Danışmanı ve Öğrenci Koçu

              Eğitimci-Yazar

Etiketler : BAYRAM VE ÇOCUKLAR
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.