Aziz Güven Hocası Yaşar Doğu'yu böyle anlatmıştı

YAŞAR DOĞU Haber Girişi : 25 Ağustos 2024 19:25
Aziz Güven Hocası Yaşar Doğu'yu böyle anlatmıştı
Aziz Güven: Yaşar Hocamız başarılı güreşçileri Anadolu'dan seçip Ankara'ya getirmekle kalmaz onlara iş imkanı da sağlardı

Yaşar Doğu'nun onlarca şampiyon talebeleri arasında yer alan Samsunlu talebesi Aziz Güven vefatından önce Ahmet Seven'e Yaşar Doğu ile ilgili hatıralarını anlatmıştı.

 

Aziz Güven: Yaşar Doğu kitabı büyük bir eksiklikti iyi ki yazdınız şimdi çok rahatım

 

Ahmet Seven'in Yaşar Doğunun kitabını yazarak büyük bir boşluğu doldurduğunu da ifade eden Aziz Güven bu kitap her Türk sporcusu tarafından okunmalıdır. Böyle bir hizmet yaparak güreşimize kazandırdınız. Çok büyük çalışma. Gurur duydum. Sizi canı gönülden kutluyorum dedi.  

 

Aziz Güven (d.1932 - Vefat: 19 Ekim 2022) Kavak/Samsun) Samsunlu Talebesi

 

 

Aziz Güven Yaşar Doğu'nun büyük bir sevgi ile sevildiğine bizzat şahit olduğunu söyleyerek vatandaşların gösterdiği ilgiden dolayı on dakikalık yolu yarım saatte zor giderdi dedi. 

 

    Aziz Güven hocasıyla yaşadığı hatıralarını Samsun Yazarlar Derneği Başkanı Ahmet Seven’e anlatırken gözleri nemlenmişti.  

    (Arş. Yazar Ahmet Seven’in Aziz Güven’le yapılan görüşmesi- 02.08.2015)

 

Aziz Güven: Yaşar Hocamız başarılı güreşçileri Anadolu'dan seçip Ankara'ya getirmekle kalmaz onlara iş imkanı da sağlardı

 

    Yaşar Doğu Türkiyenin dört bir yanında başarılı olabilecek güreşçileri temin eder onları Ankara’ya getirirdi. Getirdiği güreşçilere yer temin ederdi. Daha sonra hatırının geçtiği kurum müdürlerine söyler iş temin etmeye çalışırdı.

 

    Genel Müdürler onu kapıda karşılıyordu

 

    1957 senesinde Serbestte Bölgelerarası Türkiye 1.si oldum. Tribünden birisi bizi çağırdı. Yaşar Hocam beni aldı oraya götürdü. O şahıs dedi ki:

 

 Hocam bu da senin taleben mi? Evet dedi. Etme hocam bu kara çocuğu bana getir dedi.

 

     Ertesi gün Yaşar Hocamla birlikte Ulaştırma Bakanlığının bitişiğinde bulunan Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğüne gittik. Genel Müdür Safa Yalçuk * merdivenlerin başında bizi büyük bir saygıyla ve hazırol vaziyetinde karşıladı. Bizi odasına aldı. Yaşar Doğu’yu kucakladı makamına oturtmak istedi. Yaşar Doğu ona sen Türkiye’nin Genel Müdürüsün oraya nasıl otururum, dedi. O da Yaşar Doğu’ya ne dedi biliyor musunuz?

 

Evet ben Türkiye’nin Genel Müdürüyüm fakat sen de Dünyanın Genel Müdürüsün. 1948 senesinde Türkiye’yi tanıyan var mıydı? Takım halinde şampiyon oldunuz. Defalarca İstiklal Marşımızı söyleterek ezberlettiniz. Bunu nasıl unuturuz hocam’ dedi.

 

    Aziz Güven bu hatırasını Ahmet Seven'e anlatırken, ben o gün de duygulanıp ağlamıştım… diyor ve yine gözyaşlarına hakim olamamıştı.

 

    Bize İstiklal Marşını böyle ezberletmişti

 

    Yıllar önceydi, Samsun’da (Kavak İlçesinde) Yaşar Doğu adına tertip edilen güreşlerden birisinde Yaşar Doğu’nun büyük bir resmi asılmıştı. Resim yere kadar değiyordu. Birisi geldi o posteri öptü ve ağladı. Bu dikkatimizi çekmişti. Adamın yanına gittik. Bir de tercüman bulduk. Rus asıllı güreşçiymiş. Niye ağladığını sorduk. Bize; ‘Ben Yaşar Doğu ile güreş yapardım. O birinci olur ben ikinci olurdum. Eğer o olmasaydı ben birinci olacaktım. O çok değerli ve kıymetli bir pehlivan arkadaşımdı. Beni yene yene bize İstiklal Marşını ezberletti ‘dedi.

 

Not: Aziz Güven, Yaşar Doğu’nun Samsun’dan talebesi olup, 30 yılı aşkın da Kırkpınar’da Başhakemlik yapmıştır.

 

Aziz Güven’in anlattığı (1992 yılında gerçekleşen) bu olayın bizzat şahitlerinden o zamanlar Kavak’ta Milli Eğitim Şube Müdürü olan ve ayrıca o günkü programın da sunuculuğunu yapan  *Bahri Çakır şunları anlatıyor;   

 

   “Kavak’ta Yaşar Doğu'nun adını taşıyan Spor Salonunun açılışı ve  8 Ocak ölüm yıldönümü anma programı için Uluslararası Güreş Turnuvası düzenlenmişti. Bu turnuvaya 14 ülkeden sporcu katılmıştı.

 

    Tören esnasında yaşlı bir şahsın Yaşar Doğu’nun posterini öperek yaşlı gözlerle bir şeyler söylemesi salonda bulunanlar gibi benim de dikkatimi çekmişti. Daha sonra adamla tercüman vasıtası ile konuştular. Eski bir Milli Güreşçi olan bu şahıs, Gürcistan Güreş Takımının Türkiye’de Yaşar Doğu adına yapılacak güreşlere katılacağını duyunca yetkililerden (Rus Milli Takımında güreşçi iken Yaşar Doğu’nun eski rakibi ve dostu olduğunu söyleyerek) kendisini Türkiye’ye götürmelerini istemiş. Onlar da misafir olarak getirmişler. Öğrendiğimize göre bu kişi Yaşar Doğu ile yaptığı müsabakalarda rakibi olmuş ancak Doğu’ya yenilmişti. Yenildiği halde hala hatırasına saygı duyuyordu. O gün orada posteri öpüp ağlayan güreşçi işte o adamdı”

*( Ahmet Seven’in Bahri Çakır’la yatığı görüşme 12.10.2015 Samsun)

 

  *Safa Yalçuk (d. 1914İstanbul) - (ö. 1 Kasım 1981), Türk Siyasetçi.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunudur. Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü Müfettiş Yardımcılığı, Müfettişliği, Başmüfettişliği, İşletme Servis Müdürlüğü, Hareket Dairesi Başkan Yardımcılığı, Genel Müdür Yardımcılığı, İşletme Genel Müdürlüğü, Etibank Yönetim Kurulu Başkanlığı, Serbest Ticaret, Cumhuriyet Senatosu Çorum Üyeliği (7 Haziran 1964 – 12 Eylül 1980), Türkiye-Avrupa Ekonomik Topluluğu Karma Parlamento Komisyonu Türk Grubu Üyeliği, Cumhuriyet Senatosu Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanlığı yapmıştır. Evli ve dört çocuk babasıdır.

 

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.