AYASOFYA CAMİ OLUYOR

GÜNDEM Haber Girişi : 10 Temmuz 2020 22:02
AYASOFYA CAMİ OLUYOR
Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti.

Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. 


Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu karardan dakikalar sonra kararnameyi imzaladı. Daha sonra Ayasofya ile ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ayasofya'nın 24 Temmuz'da ibadete açılacağını duyurdu.


İLK NAMAZ 24 TEMMUZ'DA


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ayasofya'nın ibadete açılması sonrasında Millete Sesleniş konuşmasında, "Hazırlıkları süratle tamamlayarak 24 Temmuz 2020 Cuma günü, cuma namazı ile birlikte Ayasofya'yı ibadete açmayı planlıyoruz." dedi.


Müze statüsünden çıkmasıyla birlikte Ayasofya Camisi'ne ücretli giriş uygulamasını da kaldırdıklarını açıklayan Erdoğan, "Tüm camilerimiz gibi Ayasofya'nın kapıları da yerli ve yabancı, Müslim ve gayrımüslim herkese sonuna kadar açık olacaktır" diye konuştu.


'TÜRKİYE'NİN EGEMENLİK HAKLARIYLA İLGİLİ'


"Herkesi, ülkemizin yargı ve yürütme organları tarafından alınan Ayasofya kararına saygılı olmaya davet ediyorum" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Uluslararası alanda bu konuda ortaya konan her türlü görüşü elbette anlayışla karşılarız. Ancak, Ayasofya'nın hangi amaçla kullanılacağı konusu, Türkiye'nin egemenlik haklarıyla ilgilidir. Bu konuda, görüş belirtmenin ötesindeki her türlü tavrı ve ifadeyi, bağımsızlığımızın ihlali olarak kabul ederiz" ifadelerini kullandı.


Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: "Türk milletinin Ayasofya üzerindeki hakkı, yaklaşık 1500 yıl önce bu eseri ilk inşa edenlerden daha az değildir. Tam tersine yaptığı katkılar ve güçlü sahiplenişi itibarıyla milletimizin, bugün insanlık mirasının en önemli eserleri arasında gösterilen Ayasofya üzerindeki hakkı daha fazladır. Ülkemizde ibadete açık 435 kilise, sinagog ve havra bulunuyor. Bu manzara, farklılıklarımızı zenginlik olarak gören anlayışımızın tezahürü."

1934 TARİHLİ KARARNAMEYİ ELEŞTİRDİ

Cumhurbaşkanı, Ayasofya'yı müzeye dönüştüren 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını eleştirerek, "Tek parti döneminde alınan bu karar, tarihe ihanet olmanın yanında hukuka da aykırıydı. Çünkü Ayasofya ne devletin ne de herhangi bir kurumun malı değil, vakıf mülküdür" dedi.


ERDOĞAN "HAYIRLI OLSUN" MESAJIYLA AYASOFYA KARARNAMESİNİ PAYLAŞTI


Sosyal medya hesabından "Hayırlı olsun" ifadeleri ile kararnameyi paylaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzaladığı kararda şu ifadelere yer verildi:


"İstanbul ili Fatih ilçesinde bulunan Ayasofya Camii'nin müzeye çevrilmesi hakkındaki 24.11.1934 tarihli ve 2/1589 sayılı Bakanlar Kurulu kararı, Danıştay 10'uncu Dairesinin 02.07.2020 tarihli ve E: 2016/16015, K: 2020/2595 sayılı kararı ile iptal edildiğinden Ayasofya Camii'nin yönetiminin 22.06.1965 tarihli ve 663 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanun'un 35. maddesi gereğince Diyanet İşleri Başkanlığına devredilerek ibadete açılmasına karar verilmiştir."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın o paylaşımı ve kararname:

Son Dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan 'Hayırlı olsun' diyerek Ayasofya'da ibadetin önünü açan kararnameyi imzaladı
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.