• İHSANBAŞKAN

AŞIK KEMALİ BÜLBÜL VEFAT ETTİ

TARİH Haber Girişi : 23 Eylül 2012 08:53
AŞIK KEMALİ BÜLBÜL VEFAT ETTİ
Edebiyatımızdan bir çınar daha gitti. Destan kültürünün son temsilcilerinden ve Aşıklık geleneğinin ünlü ustalarından Aşık Kemali Bülbül'ün vefatı sevenlerini derin yasa boğdu.

Edebiyatımızdan bir çınar daha gitti. Destan kültürünün son temsilcilerinden ve Aşıklık geleneğinin ünlü ustalarından Aşık Kemali Bülbül'ün vefatı sevenlerini derin yasa boğdu.

Ünlü Halk Ozanı Samsunlu Aşık Kemali Bülbül Hakka yürüdü. Bir süredir sağlık sorunları yaşayan Bülbül bu sabah vefat etti. bülbülün cenazesi bugün Büyük Camide kılınacak Öğle Namazından sonra Kıran Mezarlığında toprağa verilecek.

 Kemali Bülbül edebiyatımıza memleket sevdalısı milliyetçi düşünce ve insan sevgisiyle dolu eserleri kazandırmasının yanısıra aşıklık geleneğindede çok sayıda çırak yetiştirmişti. Ayrıca ülkemizin değişik yerlerinde yapılan aşıklar günü ve bayramlarına katılarak Samsunu temsil ediyordu. Üniversitelerde tez konusu olmuş hakkında çeşitli kitaplar yazılmıştı.

Konuyla ilgili olarak Samsun Yazarlar Derneğinden yapılan açıklamada "Üzüntümüz büyüktür. Sadece Samsun değil, 

ülkemizde büyük bir çınarını kaybetti. O bundan sonra eserlmeriyle yaşayacak ve 

yaşatılacaktır. Edebiyat dünyamızın sevenlerinin başı sağ olsun" denildi.

Aşık Kemali Bülbül

1928 yılında Kavak’ın Kozansıkı köyünde doğdu. Asıl adı Kemal Bülbül’dür. İlkokulu köyünde okudu.

Şiirle küçük yıllarda ilgilenmeye başladı. Köylerine gelip giden aşıkları dinleyerek zamanla aşıklık geleneğini öğrendi. Böylelikle kendi de oldukça küçük denecek yaşlarda şiir yazmaya başladı. Henüz 18 yaşındayken, 1946 yılında »Kırık Sesler« adlı ilk kitabı yayımlandı.

Konya Aşıklar Bayramı ve Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde düzenlenen şenliklere katıldı ve birincilik de olmak üzere değişik ödüller aldı.

Şiirlerinde insan sevgisinden dine dek değişik konuları işleyen Aşık Kemali, birçok radyo ve televizyon programına katıldı. Şiirleri çeşitli dergi, gazete araştırmada yeraldı. Ayrıca Samsun’da bir süre »Torun« ve »Vicdan Sesi« gazetelerini çıkardı.

1975 yılında Halk Ozanlarını Tanıtma ve Eserlerini Yaşatma Derneği kurucuları arasında yeraldı ve ilk başkanı seçildi. Derneğin yayınları arasında da çeşitli aşıklara ilişkin kitapların yayımlanmasını sağladı.

Değişik zamanlarda başka aşıklarla karşılaşma fırsatı da bulan Aşık Kemali’nin bugüne dek 8 kitabı yayımlandı.

İlim Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) Üyesidir.

Bülbül Samsun Yazarlar Derneğinin Şeref Üyesidir.


Vay Halime Vay
 
Gözümle gönlümle arası açık
Kavgaya dönerse vay halime vay
Dünya geniş olmuş kabir daracık
Kandilim sönerse vay halime vay
 
Gözler bedenimde gönül de bende
Birisi yaşarken biri ölende
Ömrümün çilesi benden de önde
Gün günü yenerse vay halime vay
 
Dağı dev mi deldi Ferhat değil de
Piri kim uçurdu kanat değil de
Kaybolan insan mı sanat değil de
Can kuşum tünerse vay halime vay
 
Halıdan yumuşak gelir teneşir
Kimi ağlaşır kimi söyleşir
Kemali Bülbül’ü dört kişi taşır
Kurtulmak hünerse vay halime vay

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.