• İHSANBAŞKAN

Araziyi sahibi ekmezse devlet kiralayıp ekecek

EKONOMİ Haber Girişi : 03 Ekim 2016 10:25
Araziyi sahibi ekmezse devlet kiralayıp ekecek
Yeni düzenleme geliyor! Devlet tarlayı ekip kirasını ödeyecek

Yeni düzenleme geliyor! Devlet tarlayı ekip kirasını ödeyecek

Gıda Bakanı Çelik, "Tapulu bir yeriniz var ama ekmiyorsunuz. O zaman 79 milyonun hukukuyla oynanmış oluyor. Biz kamu adına burayı ekerek, kira bedelini hesabınıza yatıracağız" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Meclis resepsiyonunda Rusya ile yeniden başlayan gıda ihracatı müzakereleri hakkında son durumu paylaştı. Tarım alanlarıyla ilgili yasal düzenleme yapacaklarını ifade eden Çelik, "Diyelim ki tapulu bir yeriniz var belirli bir ölçeğin üzerinde. Ama ekmiyorsunuz. İhtilaf, miras tartışmalarından dolayı. Veya başka nedenlerden dolayı araziyi atıl hale getirmişsiniz. Bu öncelikli 79 milyonun malıdır, kamu menfaati için bu arazinin tapusu sizde. Eğer buradan üretim elde edilmeyecekse o zaman 79 milyonun hukukuyla oynanmış oluyor. Biz kamu adına burasını ekmiyorsanız, sizin adınıza ekerek, kira bedelini bankada hesabınıza yatıracağız" ifadelerini kullandı.

MÜLKİYETE DOKUNMUYORUZ AMA...

Akşam'dan Miray Çimen'in haberine göre, bu arazilerin ekilecek olan vatandaşlara verileceğini kaydeden Çelik, "Araziyi ekmiyorum diye bir şey olmayacak. Mülkiyet hakkına dokunmuyoruz ama asli görevi üretimdir. Önümüzdeki günlerde belki Sayın Başbakanımızın açıklaması olacak. Hangi ürünlerin nerede ekileceğini belirledik. Biz bunlara destek vereceğiz. Onun dışındaki ürünlere destek yok. Belki alımda yapmayacağız" dedi.

TMO O ÜRÜNÜ ALMAYACAK

Bakan Çelik ayrıca, "Su kısıtı olan bir yere mısır ekilmez. 45 yerde su kısıtı var örneğin. Buraya mısır değil, alternatif ürünler ekilecek. Diyelim ki adam ısrarla mısır ekmeye çalışıyor. TMO olarak alım yapmayacağız" bilgisini de paylaştı.
Rusya'nın "Bizden et ve canlı hayvan alın" talebinde bulunduğunu belirten Çelik, sağlık ve denetim testlerinde sorun çıkmaması halinde Türkiye'nin Rusya'dan et ithal edebileceğini vurguladı.

RUSYA'YLA GÖRÜŞME DEVAM EDİYOR

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'e Rusya ile ilişkilerin normalleşmesinin ardından gelinen durum da sorldu. Bakan Çelik, "Teknik heyetlerimiz bu hafta Rusya'ya gidiyor. Onlar geldiler. İlişkilerimizin iyi olmadığı Nisan ayında da teknik ekipler gelip gittiler. Şu an itibariyle Rusya'nın ürünlerin teminiyle ilgili bağlantıları var. Bu bir nekahat dönemi. Kapılar açıldı ama ürünün nakliyle, ihracıyla ilgili istediğimiz noktada olmadığını söyleyebiliriz" dedi.

RUSLAR'IN TALEBİ: DOMATES SATIN, KIRMI ET ALIN

Bakan Faruk Çelik şöyle devam etti: "Ben 1 ay içerisinde, teknik heyetlerin gidiş gelişiyle beraber, Rusya ile ilişkilerimizin eskisinden daha iyi olacağına inanıyorum. Onların da bizden talepleri var. Mesela 'siz et veya canlı hayvan ithal ediyorsunuz, bizden acaba olmaz mı?' diyorlar. Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü çerçevesinde konuları ele alıyoruz. Olmaz diye bir şey yok. Et ithal edebiliriz. Sağlık, denetim testleri var bunun. Ama bizim de vermek istediklerimiz var."

KASIMDA NETLEŞECEK

Kasımda Soçi'de Rus Tarım Bakanı ile görüşeceğini aktaran Bakan Çelik, Türkiye'den Rusya'ya ihraç edilecek ürünlerin ve Rusya'dan et ithalatı konularının bu görüşmede netlik kazanacağını ifade etti ve "Bunları masa başında konuşacağız" dedi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.