Ankara'nın ünlü ses sanatçılarından Ali Rıza Sarıkaya, Ankara'da yüzyıllardır okunan geleneksel seğmen müziğinin, bazı rantçı müzik firmaları ve amatör şarkıcılar tarafından bozulduğunu savundu.
Bir zamanların seğmen havası müziğiyle eğlenen Ankaralılar, artık 'Ankara müziği' diye ortaya konan ucube müziklere mahkum oldu. Son yıllarda Ankara düğünlerinde çalınmak üzere çıkan yüzlerce kaset, klasik Ankara müziğini yok ederken, adı konulmayan bir oyun müziğinin ortaya çıkmasına neden oldu.
Ankara'nın ünlü ses sanatçılarından Ali Rıza Sarıkaya, Ankara'da yüzyıllardır okunan geleneksel seğmen müziğinin, bazı rantçılar tarafından katledildiğini söyledi. Seğmen müziğine pop müzik hareketliliği ve yeni ritimler katarak 'düğün müziği' yapan yüzlerce amatör sanatçı olduğunu belirten Sarıkaya, "Ankara'nın herkesçe bilinen bir seğmen müziği vardı. Bu müzik son yıllarda ortaya çıkan yüzlerce amatör şarkıcı tarafından asimilasyona uğratıldı. Sadece hareketli bir temponun amaçlandığı ve düğünlerde çalınmak için çıkan şarkıların içerikleri de müstehcen ifadelerle dolu" dedi.
60 dakikada 60'lık kaset!
Ankara'dan yetişen Oğuz Yılmaz, Neşat Ertaş, Ankaralı Turgut, Hakan Taşıyan, Ekrem Çelebi gibi sanatçıların Türkiye'ye mal olduğunu, fakat birçok amatör şarkıcının ise sadece düğünlerde şarkı söylediğini belirten Sarıkaya, "Düğünlerde daha fazla para kazanmak için herkes kaset çıkarıyor. Çünkü piyasada kaseti bulunan şarkıcının fiyatı daha pahalı. Bazıları bu nedenle üçbeşyüz tane kaset çıkarıp piyasaya dağıtıyor. Bu kasetleri çok ilkel ortamlarda yapıyorlar. 60 dakikada 60'lık kaseti bitiriyorlar." diye konuştu.
Ankara'daki bazı müzik firmalarının da sanatsal kaygılarının olmadığını, para kazanmak için her yolu denediklerini savunan Sarıkaya, "Bazı firmaların hiçbir sanatsal kaygısı yok. Nasıl daha çok para kazanacaklarsa, öyle yapıyorlar. Bu nedenle, Ankara müziğinde bir kalite kalmadı. Ne doğru dürüst bir makam, ne de anlamlı sözler yok. Herkes, kafasına göre şarkı yapıyor" şeklinde konuştu.