Resmî devlet görüşünü üniversitelere de dayatmak amacıyla 28 Şubat post-modern darbesi sürecinde yürürlüğe giren YÖK Milli Komiteler Yönetmeliği, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya tarafından lağvedildi.
YÖK’ün ve üniversitelerin bağımsızlığına gölge düşüren ve bu kurumları devletin resmî görüşü doğrultusunda biçimlendirme amacı taşıyan Milli Komiteler Yönetmeliği’nin kaldırılmasıyla ilgili düzenleme, dünkü Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
28 Şubat’ın ürünü
YÖK kapsamındaki Milli Birlik Komiteleri’nden biri olan Milli İlahiyat Komitesi, 28 Şubat döneminde, İslam’ı devletle uyumlu hale getirmek düşüncesiyle oluşturulmuştu.
Milli Komiteler Yönetmeliği kapsamındaki 11 komitenin isimleri şöyle: Milli İlahiyat Komitesi, Enformatik Milli Komitesi, Türk Ermeni İlişkileri Milli Komitesi, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Kuruluş İşleyiş ve Görev Yönetmeliği, Stratejik Araştırma ve Etüdler Milli Komitesi Yönetmeliği, Mevlana Değişim Programına İlişkin Yönetmelik, Yakın Çağ Tarih Araştırmaları Milli Komitesi Yönetmeliği, Yükseköğretim Denetleme Kurulu Teşkilât, Görev ve Çalışma Usulleri Yönetmeliği, Yükseköğretim Kurulu Milli Komiteler Yönetmeliği, Yükseköğretim Kurulu Rektörler Komitesi Kurulması Hakkında Yönetmelik, Yükseköğretim Kurulu Teşkilatı ve Çalışma Usulleri Yönetmeliği, Yükseköğretim Kurumlarında Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Yönetmeliği ve Yükseköğretim Üst Kuruluşları İle Yükseköğretim Kurumları Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği.
Devletin Ermeni sorunu ve soykırıma ilişkin düşüncelerini üniversitelerde yaymak ve benimsetmek amaçlı Türk Ermeni İlişkileri Milli Komitesi’nin 14 üyesi bulunuyordu. Bu komitenin görevleri arasında komitenin konu hakkındaki görüş ve bilgilerini diğer kurumlarla paylaşmak da vardı.
Genelkurmay ve MİT belirliyordu
Stratejik Araştırma ve Etüdler Milli Komitesi de ilginç oluşumlardan biriydi. 14 üyesi bulunan bu komite de Genelkurmay tarafından seçilen iki ve MİT’in belirlediği bir üye de görev alıyordu. Komitenin görevleri ise şöyle belirlenmişti: Yükseköğretim kurumlarında yürütülen stratejik araştırma faaliyetlerini izlemek ve değerlendirmek, stratejik araştırmalarla ilgili olarak yükseköğretim kurumlarına önerilerde bulunmak, stratejik araştırma faaliyetinde bulunan kuruluş ve kişilere çalışmalarında yardımcı olmak, onlara projeler vermek, projeleri izlemek, proje sonuçlarının yurt çapında etkili bir şekilde değerlendirilmesini sağlamak, stratejik araştırmalar yapan kişi ve kuruluşların Milli Komite tarafından onaylanan projeler kapsamında olmak kaydı ile, yurtdışındaki toplantı ve temaslarına destek sağlamak, stratejik araştırma ve etüdler kapsamında, Yükseköğretim Kurulu tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
16.04.2012 00:10:49