TÜBA BAŞKANI PROF. DR. AHMET CEVDET ACAR UYARDI!

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat ACAR gıda takviyesi adı altında yaygınlaşan ilaç!lara karşı uyarıda bulundu:

TÜBA BAŞKANI PROF. DR. AHMET CEVDET ACAR GIDA TAKVİYESİ İLAÇLARINA KARŞI UYARIDA BULUNDU


Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat ACAR gıda takviyesi adı altında yaygınlaşan ilaç!lara karşı uyarıda bulundu: 


Prof. Dr. Ahmet Cevat ACAR şunları söyledi: 

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de, hastalıklardan korunmak ve hastalıkları tedavi etmek amacıyla bitkisel ürünler,şifalı sular ile dinsel görünümlü tedavi yöntemleri gibi birçok yönteme yaygın biçimde başvurulduğu gözlenmektedir.

Bu kapsamda, özellikle bitkisel ürünler; kilo kontrolü, kardiyovasküler sağlık, hastalıkları önleme ve genel sağlık durumunu koruma, kemik ve eklem sağlığı, immün sistemi güçlendirme ve diyabet gibi sağlık sorunlarının tedavisi amacıyla yaygın şekilde kullanılmaktadır.

Tedavi veya korunma amaçlı bitkisel ürünler, eskiden olduğu gibi bugün de yeni etken madde arayışı içindeki modern ilaç araştırmaları için kaynak olma özelliğini de sürdürmektedir.

Ülkemizde geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları genel kullanım oranının %60,5 olduğu, en sık kullanılan uygulamanın ise %59,2 oranıyla bitkisel tedavi olduğu bilinmektedir.

Geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulayıcılarının %79,5’luk kısmının sağlık çalışanı olmadığı ve uygulamaların %75,9 oranında evlerde yapıldığı da tespit edilmiştir.

Toplumda, bu ürünlerin tüketimi yeni bir seçenek gibi sunulmakta ve modern tıbba karşı bir alternatif biçiminde de algılanmaktadır.

Bitkisel ürünlere çarşıda pazarda,markette ve aktar gibi pek çok yerde kolaylıkla ulaşılabilmektedir.

Ancak, pek çok bitkisel ürünün güvenilirliği hakkında da sınırlı sayıda bilimsel çalışma bulunmaktadır. Bu ürünlerin doktor tavsiyesi dışında kullanımı giderek yaygınlaşmakta, toplumda da bilinçsizce kullanımı toksisiteye varacak derecede sorunlara neden olabilmektedir.

Bugün; bu ürünlerin veya yöntemlerin ehil olmayan kişiler tarafından, uygun olmayan şartlarda ve insanoğlunun ulaştığı bilimsel seviyenin de hesaba katılmadan istismar edilmesi ya da gerekli denetim mekanizmalarından geçirilmeden insanların kullanımına sunulması önemli bir sorundur.

Bu bağlamda, ilaç ve gıda (takviyesi) ayrımı ile güvenliğinin sağlanması bakımından ruhsatlandırma, üretim, kullanım ve denetim süreçlerinin uluslararası standartlara uygun şekilde oluşturulması ve uygulanması, büyük önem taşımaktadır.

Prof. Dr. Ahmet Cevat ACAR

TÜBA Başkanı



08.10.2019 22:48:00