Ankara, İstanbul, İzmir ve Bursa başta olmak üzere büyükşehirlerde suçlar yüzde 30-40 oranında azaldı. Kameralar sayesinde Türkiye genelindeki trafik akışları da anında takip edilebiliyor. Sürücülerin yaptığı kural ihlalleri belirlenerek, gerekli cezalar uygulanıyor. Kayıtlara göre Emniyet, 2012'nin ilk 10 ayında 8 milyon 636 bin araç ve sürücüsüne ceza kesti. Bu cezaların büyük bir kısmı Elektronik Denetleme Sistemleri (EDS) ile yazıldı.
MOBESE ile kritik mahalleler, 24 saat yakından takip altında tutuluyor. Sisteme bağlı kameralar, cinayet, gasp başta olmak üzere birçok olayın aydınlatılmasına yardımcı oluyor. Kameralar sayesinde trafikteki ihlaller de belirleniyor. Trafik Uygulama ve Denetleme Başkanlığı'nın hazırladığı veriler, trafikteki kural ihlallerini ve sürücülere kesilen cezaları ortaya koyuyor. Buna göre; Emniyet Genel Müdürlüğü ekipleri, 2012 yılının ilk 10 ayında 8 milyon 636 bin 679 araç ve sürücüsüne ceza kesti. Cezalar kapsamında sürücülerden yaklaşık 1 milyar 332 bin lira tahsil edildi. Bu cezalardan büyük bir kısmı ise Elektronik Denetleme Sistemleri (EDS) ile yazıldı. Yalnızca Bursa Emniyet Müdürlüğü 2012 yılında kent genelinde faaliyet gösteren 21 kamera aracılığıyla tespit ettiği hız ve ışık ihlali yapan sürücülere toplam 45 milyon 997 bin lira trafik para cezası kesti.
Sürücülerin büyük bir çoğunluğunun hız limitini aşma eğiliminde olduğunu belirten uzmanlar, bunun önüne geçilmesi için de bazı bölgelerde hız koridoru uygulamasına gidildiğini dile getirdi. Araç teçhizatı bulunan trafik ekiplerinin de radar uygulamalarıyla hız sınırlarının aşılmaması için yoğun gayret gösterdiklerini aktaran uzmanlar, "Emniyet olarak 81 ilde kurulu olan Kent Güvenliği Yönetim Sistemi'ni (KGYS) genişletmeye çalışıyoruz. Bunun hayata geçmesiyle birlikte suç oranlarında da belli oranda düşüş bekliyoruz." açıklamasında bulundu. KGYS'lerin sürücüler üzerinde caydırıcı bir etki oluşturduğunu belirten isimler, bunun da trafikte görevli polis ve jandarmanın çalışmasına olumlu katkı sağladığının altını çizdi. Bu arada son on yılda sürücü sayısında yüzde 57, motorlu araç sayısında yüzde 78, ölümlü ve yaralanmalı trafik kaza sayısında da yüzde 98 oranında artış yaşandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre trafik kazalarının tahmini kaybı 19,4 milyarı buluyor. Bu oran gayri safi yurtiçi hâsılanın yüzde 1,5'ine, toplam yatırım bütçesinin de yüzde 62'sine denk geliyor.
30.12.2012 10:41:06