TBMMİçişleri Bakanı Muammer Güler, TBMM Genel Kurulu'nda, bakanlığının bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada, bakanlık olarak kolluk personelinin eğitimine büyük önem verdiklerini belirterek, emniyet personelinin yarısının her yıl hizmet içi eğitimden geçtiğini söyledi.
Sürücü belgelerinin uluslararası geçerliliğini sağladıklarını ifade eden Güler, 1 Ocak 2015'ten itibaren yeni ehliyetlerin verilme işlemine başlanacağını bildirdi. Güler, ilk defa sürücü belgesi alanlar için aday sürücü uygulaması getirildiğini, yapılacak değişiklikle, trafikte yayalara ilk geçiş hakkını vermeyen sürücülere verilecek cezaların artırılacağını vurguladı.
Bakan Güler, muayenesiz araçlarının satışının engelleneceğini, belirli zamanlarda kış lastiği takmanın zorunlu hale getirileceğini söyledi.
Emniyet tarafından verilen pasaportların Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nce verileceğini, böylece pasaport işlerinde görevli 3 bin 500 polisin emniyet ve asayişte görevlendirileceğini ifade eden Güler, "Yılda yaklaşık 2.5 milyonun üzerinde düzenlenen araç trafik belgesi kaldırılacak, yerine araç muayene istasyonlarının vermiş olduğu araç muayene raporu yeterli olacak. İkinci el araç alım satımlarında malik dışında başka bir husus değişmiyorsa, vatandaş emniyete gitmeyecek. Araç tesciline ilişkin araç tescil belgesi, satış işleminin yapıldığı noterlikte düzenlenecek. Bu sayede emniyete yılda 4 milyon vatandaş gitmeyecek ve emniyetin bu konudaki işlemlerinde de yüzde 85 azalma olacaktır" diye konuştu.
Güler, vatandaşların sürücü kursunu bitirdikten sonra yapılan sınavda başarılı olması halinde, artık sürücü belgesini almak için kurum kurum dolaşmayacağını, sürücü belgesi basılarak adresine gönderileceğini belirterek, "90'a yakın belge artık istenmeyecek" dedi.
"600 bin Suriyeli var"
Milletvekillerinin Suriye'li sığınmacılar konusunu gündeme getirdiğini belirten Güler, açık kapı politikası gereğince, ülkelerinden kaçmak zorunda kalan Suriyeliler Türkiye'nin kapılarını açtıklarını ifade etti. Bunun geçici bir koruma olduğuna dikkati çeken Güler, çadırkentler ve konteyner kentlerde 205 bin 503, kamp dışında ise 400 bin olmak üzere, toplam 600 bin Suriye'nin kaldığını söyledi.
Güler, Suriye'lilerin Türk vatandaşlığına alınma konusu ile ilgili olarak, şöyle konuştu:
"Kanuna göre Suriye'li başka bir yabancının Türk Vatandaşlığı'na alınma başvuru yapma hakkı, istisnalar hariç, kesintisiz olarak 5 yıl Türkiye'de ikamet etme şartına bağlıdır. Suriyelilerin Türk vatandaşlığını kazanmaları ile ilgili özel bir düzenleme yoktur, sadece kanuna göre vatandaş olabilirler. Bugüne kadar Suriye uyruklu yabancılardan Türk vatandaşlığını kazananların sayısı, 1923'ten günümüze kadar 5 bin 730'dur, büyük çoğunluğu da evlenme yoluyla kazanmıştır.
Suriyelilere asla Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı verilmemiştir. (Muhalefetin verildiğini söylemesi üzerine) Onlar sahtedir. Kamplarda kalanlara tanıtım kartı veriliyor. 'Suriyelilere seçimlerde oy hakkı verilecek mi?' diye soruldu. Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun 11. maddesinde başvuru için aranan şartlar belirtilmiştir. Buna göre, bir yabancının Türk vatandaşlığını kazanabilmesi için kesintisiz 5 yıl oturma şartı vardır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan, ister Suriyeli ister başka bir ülkenin vatandaşı olursa olsun, kimse seçimlerde oy kullanamaz."
Güler, 2013'te 45, 2012'de 27, 2011'de 31, 2009'da 3 ve 2008'de 1 Suriyelinin Türk vatandaşlığına alındığını açıkladı.
15.12.2013 10:34:58