Samsun TEKNOPARK, Üniversite ile Sanayiciyi Buluşturdu

Samsun TEKNOPARK, Üniversite ile Sanayiciyi Buluşturdu

Samsun TEKNOPARK, Üniversite ile Sanayiciyi Buluşturdu


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Desteğiyle Gerçekleşen Samsun Teknopark, Üniversite ile Sanayiciyi Buluşturdu.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kurupelit Yerleşkesi'nde, Temmuz 2014 tarihinde girişimcilere hizmet vermeye başlayan Samsun Teknopark'ta, bugün 33 firma Ar-Ge faaliyeti yürütüyor. Ar-Ge çalışması yapan firmalar arasında şehir dışından gelenler de var. Bir yılını henüz dolduracak olan Samsun Teknopark'ta boş yer kalmayınca, OMÜ yönetimi Ballıca Kampüsü'ndeki 85 dönüm alanı içindeki binalar ile yeni girişimcilerin önünü açmak için Samsun Teknopark'a tahsis etti.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Hüseyin Akan, 7 milyon TL yatırımla hayata geçen Samsun Teknopark'da 33 firmanın 35 Ar-Ge projesinin yürütüldüğünü açıkladı. Samsun ve dışından girişimcilerin büyük ölçekli Ar-Ge projelerini yürüttükleri Samsun Teknopark bünyesinde faaliyet gösteren şirketlerin, 2014 yılında 400 bin TL devletin sağladığı istisna ve muafiyetlerden faydalandığını, buna karşılık 1 milyon TL Ar-Ge harcaması yaptığını vurgulayan Rektör Akan, girişimcilerin 1,5 Milyon lira Ar-Ge,  4 milyon TL Ar-Ge dışı gelir elde ettiklerini açıkladı.

Akan, Samsun Teknopark'ta yer alan firmaların 78 kişiyi doğrudan istihdam ettiğini belirterek, şunları söyledi: "2009 yılında müteşebbis heyetimizin başvurusu ile Kurupelit Kampüsümüz içerisinde "Samsun Teknoloji Geliştirme Bölgesi" ilan edildi ve 2010 yılında yönetici şirket kuruldu. 5 bin 500 m2 kapalı alana sahip. Bin 400 metrekare Ar-Ge ofisleri, 100 metrekare kuluçka ofisi, 160 kişilik konferans salonu, 45 kişilik seminer ve 15 kişilik toplantı salonu var. Yüzde 85'i Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından finanse edilen Teknopark, 7 milyon TL'lik bir yatırım."

Ballıca'ya Yeni İhtisas Teknoparkı

Teknopark bünyesindeki Ar-Ge projeleri hakkında da bilgi veren OMÜ Rektörü Akan: "33 firmamız, bilişim, otomotiv, makina imalatı, medikal, gıda, bankacılık sistemi alanlarında Ar-Ge yapıyor. 35 proje yürütülüyor. Teknopark'ın mevcut binası doldu. Bunun için ek yatırımlar planlıyoruz. Ayrıca, merkez yerleşkenin dışında 19 Mayıs ilçesinde bulunan Ballıca Kampüsümüzdeki 85 bin metrekare alanda bulunan 1.000 m2 lik 28 hangarı Medikal teknolojiler alanında Ar-ge yapılmasını hedefleyen İhtisas Teknopark için tahsis ettik." dedi.

Samsun Dışından Girişimcilerin İlgisi Artıyor

Samsun Teknopark'a, şehir dışından da talep geldiğini açıklayan Akan, İstanbul'dan 2 ve Eskişehir'den 1 büyük firmaya Ar-Ge ofisi verildiğini söyledi. Bunun yanı sıra bölgeden de Amasya ve Ordu'dan girişimcilerin bulunduğunu belirten Akan, Teknopark'ın da iki projeyi hayata geçirdiğini anlattı. Akan: "Samsun Teknopark Güneşleniyor, projemizle 110 kwp gücünde 700 bin TL'lik güneş enerjisinden elektrik üretim tesisi yatırımını OKA desteği ile yürütüyoruz. Bir diğer projemizle de Makina Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ile işbirliğinde OSB bünyesindeki Meslek Yüksek Okulumuzda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı desteğiyle Kalıpçılık Eğitim ve Uygulama Merkezi kuruyoruz. 60 kursiyeri 380 bin Avro'luk yatırımla 3 boyutlu yazıcı ile ürünlerin prototiplerini hazırlayarak kalıpçılık üzerine eğiteceğiz." diye konuştu.

Üniversite, İş Dünyası ile Aynı Dili Konuşmaya Başladı

Akan, Teknopark ile Üniversite sanayi işbirliğinin gelişiminde önemli adımların atıldığını ifade etti. Akan, "Üniversite, girişimcilere ve Ar-Ge projesi üretmek isteyen firmalara bir köprü oldu. Üniversite, iş dünyası ile aynı dili konuşmaya başladı. Ayrıca, 15 akademisyenimiz burada kurdukları şirketlerle projelerini hayata geçirme fırsatı bulmanın yanı sıra hem girişimci oldular hem de iş dünyasındaki tecrübelerini artırıyor." şeklinde konuştu.
06.07.2015 12:16:24