OMÜ'de Nasıl Bir Rektör Görmek İstiyoruz?

OMÜ'de Nasıl Bir Rektör Görmek İstiyoruz?

 

Ahmet SEVEN - SAMSUN BÜLTEN

 

19 Mayıs Üniversitesi (OMÜ) için Rektör belirlenmesine günler kaldı.

 

Aday sayısında ciddi bir artış gözlenen OMÜ'de sayısı hayli kabarık olan adaylar mevcut Rektör Prof. Yavuz Ünal ve yönetimine: "Sen başarısızsın, yetersizsin eğer başarılı olsaydın aday olmazdık senden memnun değiliz" demek istemektedirler.

 

Daha önce de yazdım. Bu Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal'a karşı yapılmış sessiz bir eylemdir. Bir tepki biçimidir. Öyledir veya ben öyle görüyorum.

 

Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal'ın kaybettirdiği 4 yılı yazmaya kalkışırsam burada hem zaman, hem de sayfa kaybı yaşatmış olacağımdan dolayı şimdilik bu hususu pas geçiyorum.

 

Üniversite yönetimi elbette zordur.

 

Bir defa kendini akıllı gören akademisyenlerin, yani üst akıllıların! yer aldığı bir kurumdur.

 

Sonra rüştünü ispat etme çağı ve efelikle efendilik arasında gelgit dönemi yaşayan binlerce öğrencinin idare edilmesi elbette basit bir yönetim anlayışıyla geçiştirilemez.

 

Bunları da geçiyorum.

 

Üniversiteler sadece belli branşlarda öğrenci yetiştiren eğitim öğretim kurumları değil, bulundukları şehirlerin ufkunun açılmasına da katkı sağlayan müesseselerdir.

 

Mesela iki üniversitesi olan Samsunu düşünün. Bu iki  üniversitemizin Samsunumuza katkısı sorulduğunda cevap olarak ilimize katkısının öğrencilerin çay çorba kahve getirisiyle başlayamazsınız sanırım.

 

Halbuki her Rektörün göreve gelmeden birbirinden kopyaladıklarını sandığım Üniversitemizi şehirle buluşturacağız sözü rektörler değiştiği halde hiç değişmedi.

 

Ve böyle bir gelişme de olmadı.

 

Gelelim mevzumuza:

 

Bu şehirde ömrünü harcayan "Coğrafya kaderdir" gerçeğiyle Samsun kaderi olmuş bir vatandaş olarak şehrimizin üniversitesinde nasıl bir rektör görmek istiyoruz? konusunda bizim de söyleyecek sözümüz var.

 

- Üniversite içerisinde Fakülteleri ile irtibatı koparmayan, görevlilere üstten bakmayan "ağır ol molla desinler" basitliğinden uzak özgüven sahibi bir Rektör görmek istiyoruz.

 

- Siyasilerin telefonuna anında, akademisyenin telefonuna arasıra, vatandaşın telefonunu da önemsemeyen bir Rektör görmek istemiyoruz.

 

- Verdiği randevuya saati saatine uyan, kuralları kendine uydurmayan, sözü özü bir gerçekçi özgüven sahibi, koltuğa oturunca değişmeyen yönetim kabiliyetine sahip iradeli muktedir Rektör görmek istiyoruz.

 

- OMÜ'de liyakatsizliğine Samsun dışında kılıf aramaya kalkışarak, tekrar makama sahip olma acizliğine düşen Rektör görmek istemiyoruz.

 

- Şehrin ilim kültür adamlarıyla istişare yapmasını bilen, STK'ların fikrinden faydalanan, güç zehirlenmesine fırsat vermeyen, ötekileşmeyen, egosuz kibirsiz, makamıyla ezmeyen ve makamını da ezdirmeyen bir rektör görmek istiyoruz.

 

- Şehrin gelişimi için projeler üreten, üniversiteyi danışma merkezleri haline getiren gerekli birimleri faaliyete geçirerek imkanlarıyla şehrin faydalanmasını sağlayacak rektör görmek istiyoruz.

 

OMÜ'de üniversiteyi ve içerisinde yer alan fakülteleri Türkiye'de önde gelen üniversite ve fakülteler haline getirebilecek, isimlerini ilk sıralara yazdırabilecek liyakat sahibi Rektör görmek istiyoruz.

 

- Rektörlük talebi olan akademisyenlerde göreve gelinceye kadar sorun yok. Sorun göreve gelip o makama oturunca başlıyor. Görüp yaşamadan haklarında bir hüküm yürütmek mümkün değildir. Mesela: Geçmişte rektörlük görevi yapan Prof. Dr. Sait Bilgiç mesela tekrar aday olduğunu görüyorum. Vakit olsaydı eğer geçmişin tahlili ile geleceğin tahminini yapabilirdim.

Neyse...

 

İlerleyen günlerde Samsun Üniversitesi için de düşüncelerimizi ifade etmeye çalışacağım.

 

Şimdilik hayırlısı olsun

 


11.08.2024 11:51:31