Köyler geliştikçe göç almaya başlayacak

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Köylerin kasabalaşması gerektiğini belirterek, Şuan çok hissedilmese de insanlar 7-8 sene sonra ters göçlerle köylerde yaşamaya başlayacak'

 Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Köylerin kasabalaşması gerektiğini belirterek, "Şuan çok hissedilmese de insanlar 7-8 sene sonra ters göçlerle köylerde yaşamaya başlayacak. İnsanlar işlerine köylerden gidip gelecek. Bu bir sosyolojik değişim, dönüşümdür." Dedi.

İlçelerdeki alt yapı, su ve yol yatırımlarını değerlendirmek, ilçelerin öncelikli sorunlarını yerinde tespit ederek sonraki 1 yılın programını yapmak amacıyla düzenlenen toplantılara Vezirköprü İlçesiyle devam edildi.

İlçe Kültür Merkezinde yapılan toplantıya, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Vezirköprü Kaymakamı Mahmut Kaşıkçı, Meclis Başkan Vekili Turan Çakır, AK Parti Grup Başkan Vekili Nihat Soğuk, AK Parti İl Başkan Yardımcısı Zafer Özata, AK Parti İlçe Başkanı Halil İbrahim Doğan, Vezirköprü Belediye Başkanı İbrahim Sadık Edis, Genel Sekreter Yardımcıları Mustafa Yurt ve Sefer Arlı, SASKİ Genel Müdürü Kamil Demircioğlu, daire başkanları ile il ve ilçe belediye meclis üyeleri katıldı.

2019 PROJEKSİYONU

Çalışma toplantısı öncesinde bir konuşma yapan Başkan Yılmaz, Samsun Büyükşehir Belediyesi olarak il merkezinde yaptkları çalışmaları ilçelere de taşımaları gerektiğini söyleyerek, "Çok şükür daha kaliteli, daha kalıcı, daha uzun vadeli, insanımızın hayatına olumlu katkı sağlayacak olan hizmetleri şehrimize, ilçelerimize, köylerimize yansıtmaya çalışan bir tempo içerisinde olduk. Önümüzdeki günlerde de bu tempoyla çalışmaya devam edeceğiz. Hepimizin bir hedefi olması gerektiği için söylüyorum. Ben hedef projeksiyonumu genelde 2019 olarak seçiyorum. 2019 tesadüf bizim de seçilme sürecimizin sonunu gösteriyor. Ama 2019 aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti'nin kurtuluşuyla ilgili verilen mücadelenin ilk adımının atıldığı, 19 Mayıs şehri Samsun ile ilgili çok önemli bir misyonu da bize hatırlatıyor. Yani 2023 Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. Yılıysa, 2019'da Samsun için Türkiye tarihinin önemli bir parçasına neden olan tarihi ilk adımın atıldığı gün olması hasebiyle oldukça önemli. 2019 Türkiye'sinde çok şükür cumhuriyetimizin kuruluşunun ilk adımının atıldığı o tarihten itibaren geçen 100 yıllık süreçte cumhuriyete yaraşır bir şehir oluşturduk diyebilmemiz için 19 Mayıs 2019 tarihine kadar bir takım önemli işleri başarmamız gerekiyor diye düşünüyorum. Önümüzdeki 3 yıllık süreci 2019'a yönelik hedefler belirleyerek iddalı bir persperktif çizerek, bu perspektife doğru koşar adımla gitmemiz gerekiyor diye düşünüyorum." Diye konuştu.

HİZMETLERİMİZİ HALKIMIZA TANITALIM

Başkan Yılmaz, yapılacak işlerini her şeyin önüne koyduklarını ve işlerini adeta kutsalları haline getirdiklerini ifade ederek, "2019'a giden yolda Vezirköprü'de hedeflerimiz var. Önümüze iş programı olarak çalışmalar koymalıyız. Hizmetleri nereden alıp nereye getirdiğimizi de kendimizi motive etme açısından bilmemiz lazım. Biz, bu hizmetleri üreten insanların mutfağındayız. İnsanlarımıza bunları sunduk ve keyifle kullanıyorlar. Bundan mutlu oluyoruz ama yapacağımız küçük açılış törenleri ile bu hizmetleri başardığımızı ortaya koymalıyız. Mütevazi açılışlarla hizmetlerimizi halkımıza tanıtalım ve kullanımlarına sunalım. Bu açılışlarla ilçelerimize ve köylerimize renk, neşe katmış oluruz." Dedi.

 

İÇME SUYUNUN MAZERETİNİ BULAMAYIZ

2019'a giden süreçte hizmet anlamında her şeyin mazeretinin belki bulunabileceğini ancak içme suyunun mazeretinin olamayacağını dile getiren Başkan Yılmaz, "İçme suyu ile ilgili konuyu yüzde 99 oranında çözmüş olmalıyız. Su meselesi, çağdaş bir devletin vatandaşına mahcup olacağı bir sorundur. O bakımdan içme suyu konusunu çok önemsiyoruz. Yol konusu da öyle ama şimdi kullanıldıkça eskimeyen türden beton yollar yapıyoruz. Kullanım süresi bakımından hemen eskimeyip, yaptığımız yatırıma değmesi açısından bu yolları yapıyoruz." Diye konuştu.

205 KİŞİLİK TEKNE 30 NİSAN'DA GELİYOR

İnsanların gelir seviyesinin giderek arttığına dikkat çeken Başkan Yılmaz, "Araç sahiplerinin artması, bir ülkedeki kişi başına düşen gelirin yükseldiğini gösteriyor. Kişi başına gelirin yükselmesi, insanların mobilize olması, turizmimizi ve turizm gelirlerimizi artırıyor. Turizm öğesi haline gelmesi gelen yatırımları yapmamızı sağlıyor. Vezirköprü'nün Kunduzunu, Vezirsuyunu, kanyonunu artık bir turizm öğesi haline getirmesi gerekiyor. Onun için buralardaki turizm değerlerimizi ön plana çıkarmamız gerekiyor. 205 kişilik tekne 30 nisanda gelecek. O kanyonda turizm aktivitelerini etkin şekilde kullanacağız. Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın Kunduz kampı ile ilgili tesis yatırımları devam ediyor, takip ediyoruz. Yine Kunduz'u bu sene güreşleri, kamp alanları, of rood etkinlikleri ve çeşitli aktiviteler için daha güzel bir şekle getirmemiz gerekiyor." Şeklinde konuştu.

KASABALAŞMIŞ KÖYLERLE TERSİNE GÖÇ

Köylerin kasabalaşması gerektiğinin altını bir kez daha çizen Başkan Yılmaz şöyle devam etti; "Köyün içini asfaltlayınca, camisini boyayıp şadırvanını onarınca, çocuk oyun parkı, çeşmesi, okulu, sağlık imkanları, sohbet mekanları olunca köy kasabalaşıyor. Kasabalaşan köyler oluşturup sayılarını artırmalıyız. Şuan çok hissedilmese de insanlar 7-8 sene sonra ters göçlerle köylerde yaşamaya başlayacak.  İnsanlar işlerine köylerden gidip gelecek. Bu bir sosyolojik değişim, dönüşümdür. Bu dönüşümün en önemli bacaklarından birisi sağlık, diğeri de eğitim. İnsanlar acil sağlık problemi olan bir hastayı en kısa sürede sağlık merkezine ulaştırabiliyorsa bu o insanın köyde yaşamayı tercih etmesi için önemli bir faktördür. Çocuğunun eğitimi de önemli bir faktördür. Eğer siz köydeki eğitimin kalitesini düşük ilçedeki, şehirdeki eğitimin kalitesini yüksek tutarsanız hiç kimse daha sonra çeşitli sınavlara girecek olan çocuğunu daha alt seviyede bir eğitimden geçirmek istemez. Yani köyde yaşamayı tercih etmesi için şehirdeki eğitim düzeyinin de köydeki eğitim düzeyi ile aynı olması gerekiyor. İşte zamanla bu aradaki farklar kapanacak ve kapandıkça da kır, köy, ilçe farkı ortadan kalkacak. Bizim verdiğimiz mücadele işte bunun alt yapısını oluşturmaya yönelik bir şey. Bir başka konuda spor altyapısına yönelik olan çalışmalar. Biz köylerimizde futbol, basketbol, voleybol sahaları, gençlerin enerjilerini boşaltabilecekleri, spor yapabilecekleri, akşamları kahvelerde ya da olmaması gereken ortamlardan çekip çıkartacak olan bu tür şeyleri mutlaka köylerimizin yanına eklememiz gerekiyor. Spor bakanımız da bu konuda projelerin kendisine getirilmesi durumunda destek vereceklerini söylediler."




17.03.2016 20:24:13