Kavakta kültürel zenginliklerimizden 'akıl suyu'

Kavak İlçesi sınırları içerisinde bulunan Kaya Köyü Mahallesinde bulunan bir kuyu suyu var. Bu kuyunun yanı başında bulunan çamaşırhanede daha yakın zamana kadar köyün kadınları çamaşır yıkıyorlarmış. Oracıkta bulunan kuyudan da kovalarla su çekip bu işle

Akıl Suyu... 
Kültürel zenginliklerimiz


Kavak İlçesi sınırları içerisinde bulunan Kaya KöyüMahallesinde bulunan bir kuyu suyu var. Bu kuyunun yanı başında bulunan çamaşırhanede daha yakın zamana kadar köyün kadınları çamaşır yıkıyorlarmış. Oracıkta bulunan kuyudan da kovalarla su çekip bu işlerinde kullanıyorlarmış. 


Bazı köylerde ağaçlara taşlara sulara vs. isim verip bir şeyleri yakıştırırlar. Bu çoğu kez esprilerden yola çıkılarak yapılır.


Köy halkı da gerektiği zamanlarda bu sudan içmiştir.  


Bu suya da geçmişe birisi bir gün sohbet esnasında muhatabına şakayla karışık sen hiç o akıl suyundan içmedin mi deyivermiş. Aslında suyun içilecek yanı olmadığı için cezalandırmak maksadıyla söylemiş.  O gün bugün akıl suyu olarak anılmaya başlamış. Fakat kimselerde asla itibar etmemiş. Zira söyleyen kişi bu sözü muhatabını alaya alarak söylemiş.  


Dilek havuzları, dilek ağaçları genellikle bu yolla adlandırılmıştır. Fakat o günün insanı buna asla itibar etmese de zamanla ümit dünyasında yaşayan kimseler bundan medet beklemeye kalkışırlar. Dilek ağacına bez bağlamakla dileğin yerine gelmeyeceğini bunu bizzat yapan kimse de bilir. Bildiği halde bunu yapar.


Nasrettin Hoca'nın göle maya çalıp ya tutarsa dediği gibi?


Kavak yöresinde hemen hemen her köyde akar su bulunur. Pınarlar vardır. Pınarlar gürül gürül akarlar. Böyle bollukta o kuyu sularına ihtiyaçları olmaz. Olmadığı gibi akıllarına bile gelmez.


Kaya köyü Mahallesinde yaşayıp yaşları 40-50 hatta 70'in üzerinde olup da orada bulunan 'Akıl Suyu' ismiyle gündeme gelen kuyu suyuyla ilgilenen pek yoktur. Hatırlatıldığı zamanlarda hepsi gülüp geçmişlerdir.


Bugün Kaya Köyünde yaşayan birçok insanla görüştüm. Kime sordumsa öyle bir yer mi varmış? Diyerek bilmediklerini söylüyorlar. 


Gerçekten de bilmediklerine inanıyorum. Bir zamanlar köylerde yunak diye tabir edilençamaşır yıkama yeri olarak kullanılan bu yerle alakaları bile yok. Burası unutulduğu için çevre düzenlemesine bile gitmemişler.


Bazı küçük ölçekli ilçelerimizde geçmişten gelen söylentileri gündeme getirip dikkat çekme gibi eğilimde bulunanlar olur. İsterler ki buralara insan gelsin hareketlilik yaşansın?


Önceki gün Kavak Belediye Başkan Yardımcısı Reşat Ayyıldızve Sanat Tarihi Araştırmacısı Emine Yılmaz'da bu köye gidip akıl suyu dedikleri yeri ziyaret etmişler.


Reşat Ayyıldız bu köyün çocuğudur. Yaşlılardan böyle bir söz duyduğu için ilgi duymuş olduğu kanaatindeyim. 


Kim bilir kendisi bile yıllardır ilk defa oraya gitmiştir. Turistik anlamda dikkat çekmek için böyle bir haberin kahramanı olduklarını sanıyorum. 


Haber yapılırken (ki haberciler bunu çok iyi bilir) süsleme manasında ilgi çekmek için birkaç kelime ilavesiyle maksadını aşan cümlenin yazıldığı görülüyor.


Zira ortada sağlık söz konusu. Buna inanan yani akıl verdiğine kanaat getiren özellikle öğrenciler buraya gelip sudan içmek isteyebilirler. Aslında içmek isteseler de içemezler. Zira midelerinin kaldıracağını sanmıyorum.


Haberde yer alan buraya çok sayıda insanın gelip uzun kuyruklar oluşturduğu cümlesi tamamen mübalağadır. Zira burayı köylüler bile zor biliyor ki köyün dışından gelenler nereden bilebilirler?


Akıl suyu dediğimiz kuyuda öyle merak edilecek bir şey yok. 


Şimdi (bu haber, haber değeri taşıyor diyerek) Belediyenin Basın biriminden servis edildiği sanılan haber  ajanslarda da yer alınca haklı olarak basın kuruluşlarının ve habercilerinde ilgi odağı oluverdi. 


Bu su ilk defa gündeme gelmedi. Google arama motorlarına bakarsanız konuyla ilgili bilgilere rastlayabilirsiniz. Halkımızın akıl suyu demesinin bir  kültürel zenginliğimiz olduğunu da görürsünüz. Yani ilk defa böyle bir isim verilmemiş yıllardır var. 


Şimdi kalkıp arkadaş böyle bir şey yok. Bu gerçek değil. Şakaydı desek bile hayır ben oraya bakmam haberin çıktığı yerle ilgilenirim diyecekler. Gayet doğal bir cevap bu.


'Akıl Suyu' ifadesi iddialı bir ifade gibi görünüyor. İşin aslı ' Şaka Suyu'. Bir haber daha yapıp hey akıllı insanlar biz bir şaka yapalım dedik siz de bunun üzerine geldiniz. Hiç aklın kârı mıdır böyle bir şey diyerek cevap verilebilir.


Hurafelere gelince? Memlekette hurafe mi arıyorsunuz. Ararsanız her yerde istediğinizden fazlasını bulursunuz. Keşke böyle bir haber hiç yapılmasaydı. İlgi ve dikkat başka şeylerde aransaydı. En azından işin içerisinde su olmasaydı? Sağlık sorunu olmasaydı...Bol bol güler geçerdik. Ya şimdi 'Akıl Suyu' denildi diye bol bol içilecek mi? Hayır.


Gelelim konunun sonuna. Bu haber çıktıktan sonra sanki bunu duyanlar arasında özellikle öğrenciler unutkanlar vs. bu suya mı koştular. Hayır!


Haber böyle yapılmış olsa da haberi yorumlayanlar Akıl suyu yerine Şaka Suyu olarak, kültür zenginliğimiz yorumluyorlar. İşin içerisinde bir espri olduğunu biliyorlar.


Bunca haberlerden sonra bu sudan akıl artırmak manasında içmeyi düşünen tek bir kişi bile yok. Olacağını da sanmıyorum. Susamışsa o ayrı.


Kim ne kadar davet etmiş olursa olsun ne gelen var ne de giden.


Yalnızca gülüp geçenler hepsi bu?


Fakat haber yoruma açık ilgi de çekiyor. 


Son bir söz daha Kavak insanı esprilidir. Şakacıdır. Hurafelere inanmaz. Hem de suya akıl suyu diyecek kadar şakacıdır. Muhatapları bunun bir şaka olduğunu anlamakta zorlanmazlar. Şırıl şırıl pınarları akarken gidip de o kuyudan su içmeye çalışanlar olursa onlara sende hiç akıl yok mu? diyerek espride yaparlar. Güler geçerler. 


Kavaklıların akıl suyuna varıncaya kadar bakın ne güzel kültür zenginlikleri var görebiliyor musunuz? İşe bir de bu taraftan bakın. 

www.samsunbulten.com


12.11.2015 23:09:41