Haber Gazetesi İcra Kurulu Başkan Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Necdet Uzun'un
KANAL S'de dün akşam canlı olarak ekranlara gelen 'Millet Meydanı' programında, AK Parti'li Canik Belediye Başkanı Osman Genç, MHP'li İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş ve CHP'li Yakakent Belediye Başkanı Burhan Bayrakdar, 'Büyükşehir Yasası'nı tartıştı.
Samsun dün akşam KANAL S'ye yoğunlaştı. Haber Gazetesi İcra Kurulu Başkan Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Necdet Uzun'un hazırlayıp sunduğu 'Büyükşehir Yasası'nın tartışıldığı 'Millet Meydanı' programını Samsunlular pür dikkat izledi. Programın başında yasanın açılımını yapıp, Büşükşehir sınırlarının il sınırlarına çıkacağını ifade eden Necdet Uzun, konuk başkanlara sorular yönelterek görüşlerini aldı. Uzun'un ilk soruyu yönelttiği İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, "Merkezi yönetim, yerinde yönetilsin anlayışı doğru değil. Belediye başkanları oy endeksli iş yapar. Gerçek bu. Bir mahalle, bir köy var. Başkan 150 oyluk köyemi hizmet verecek, yoksa 15 bin oy alacak yere mi hizmet götürecek. Bazı yerler hizmet alamayacak. İl sınırlarını almak yerine, imarlar birbirleriyle organize edilerek ve planlaması yapılarak olur. Endişem işlevsel görev yapamıyoruz. Diğer taraftan üniter yapıyla ilgili kaygımız var. Hizmetlerin ulaşmasında büyük aksamalar olacak. Planlamanın şekilde yapılması yanlış. Büyükşehir'e bu kadar yetki vermek gerekmez. Formatlar aynı değil, bütün belediyeler aynı kategoride. Böyle 2 ayrı ilçe belediye şekli yok. Yasa taslağı önümde. Mesela Van'ın Saray ilçesini merkezden yönetmek mümkün değil. Ama planlama yapılırsa olur, çözüm yakalama şekli bu değil.
Büyükşehir'in bu yasadaki görevi bütün ilçelerde köyleri mahalle olacak ki, bütün mahallelede hizmet götürecek. Bu yasaya göre küçük nüfuslu yerler azla hizmet almayacaklar" dedi. Necdet Uzun'un "Belde belediye başkanları borç içinde. Başkanlar lüks arabalarda ancak işçi-memur maaşını ödeyebiliyorlar. Fantabıl çalışamıyorlar, Ne dersiniz" sorusuna Yakakent Belediye Başkanı Burhan Bayrakdar, "Sizin endişenize katılıyornum. Ama hizmet eden belde belediyeleri de var. Hepsi aynı şekilde arabalarda gezmiyor. Köy muhtarlarına sordum. 'Ben şimdi sizi görüyorum. Yarın size, Büyükşehir Belediye Başkaınına ulaşabilecekmiyim' diye soruyor. Avrupada belki böyledir ama halka sormak lazım. Büyükşehir Yasası uzun zamandan beri konuşuluyordu, ancak kamuoyu bilgilendirilmedi. Başkanların görevi halka hizmet etmek. Bu yasa ile belde belediye başkanları kaldırılıyor. Hizmet için seçildiysek, siyasilerde halkın huzuru için çalışıyorsa, bunu halka sormak lazım. Belediye başkanlığı seçimleri hesapları ters döndüğü seçimlerdir. Genel seçimde bir siyasi parti bin oy alırken, belediye başkanı üç bin oy alabiliyor" cevap verdi. Uzun'un "İktidar partisinden seçilen bir başkan olarak düşünceleriniz ne?" sorusuna Canik Belediye Başkanı Osman Genç ise "Öncelikle biz milletin belediye başkanıyız. 16 Büyükşehir belediyesi var, önce yasa ne getirecek ona bakmak lazım. İstanbul Büyükşehir'de denenmiştir ve onlara bakmak lazım. Hizmet gitmiş mi, gitmemiş mi? bu yasa iki bölümlü. 1- Anakent ilçe belediyeleri olacakm, 2- Büyükşehir ilçe belediyeleri olacak. Örneğin Anakent ilçe belediyeleri ilkadım, Canik, Atakum, Tekkeköy, mesela mezarlık yapamayacak. Büyük hizmetleri büyükşehir yapacak. Ancak mesela Vezirköprü belediyesi kendi hizmetlerine devam edecek. Köylere önceden İl Özel İdaresi hizmet götürüyordu. Birde Köylere Hizmet Götürme Birliği var. Bu yasadan korkmamak lazım. Böylece mastır planı yapılacak ve köylerine kadar planlaması yapılacak. Ancak özel bir planlama servisi kurularak, sivil toplum kuruluşları ve ilçe belediyelerininin de dahil edilerek bu planlama yapılması lazım" şeklinde cevap verdi.
12.10.2012 23:33:47