KA-DEF'te Milli Mücadele Kahramanı Fatma Çavuş Anıldı

19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı Etkinliği kapsamında Kavak Dernekler Federasyonunda (Ka-def) Milli Mücadelenin Kadın Kahramanı Fatma Çavuş bir Konferansla anıldı.

KA-DEF'TE MİLLİ MÜCADELE KAHRAMANI DAĞKÖYLÜ FATMA ÇAVUŞ ANILDI

19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı Etkinliği kapsamında Kavak Dernekler Federasyonunda (Ka-def)  Milli Mücadelenin Kadın Kahramanı Fatma Çavuş bir Konferansla anıldı. 

 

Arş. Yazar Ahmet Seven tarafından verilen konferans'ta duygulu anların yaşandığı görüldü.

 

Kadın Kolları Bşk. Mübeccel Taş ve Üyelerin katılımıyla hazırlanan programda Samsunlu Dağköylü bir yiğit Kadın Kahraman Fatma Yalçın (Fatma Çavuş)’u Ka-def toplantı salonunda kitabın yazarı Araştırmacı Yazar Ahmet Seven anlattı.

 

Konferansa Türkiye Harp Malülü Gaziler Dul ve Yetimler Samsun Şube Başkanı Necati Yılmaz da katıldı.

 

Konferans sonunda katılan misafirilere ve üyelere Ahmet Seven ‘in imzalı “Kadın Kahramanlar” kitabı Kadın Kolları Başkanı Mübeccel Taş tarafından hediye edildi.

 

Fatma Çavuş kimdir?

 

1897 yılında Dağköyde doğdu. (Nüfus Kütüğündeki kayıtlarda 01.07.1900 olarak geçiyor)  Babasının adı Ali annesini adı Selime’dir. Hüseyin, Behiye, Elif ve Ahizar olmak üzere 5 kardeştirler. 1963 yılında yine bu köyde vefat etti. Eşi Hasan Bircan (1887) seferberliğe gidip bir daha dönmemiş, vefat tarihi kayıtlarda 23. 03. 1916 olarak yer almıştır.

 

Milli Mücadele yıllarında Türk köylerini basan Rum çetelere karşı çetin mücadeleler vermiştir. Bu mücadele esnasında köyde eli silah tutan kadın ve çocuklara taktikler vererek vatan savunmasında yerini almıştır.

 

Rum çetelerinin baskınları esnasında köyde parola sisteminin kullanılmasını sağlamıştır.

 

Cesareti ve Türk kadınına yakışır kahramanlığı sayesinde bölgedeki çetelerin korkulu rüyası haline gelen Fatma Yalçın savunmada gösterdiği üstün başarılar sayesinde halkın daha fazla zayiat vermelerini de önlemiştir. 

 

Parola bilmediği için farkında olmadan annesinin de bu baskınlar esnasında vurulduğu söylentileri yaygındır. Annesi Selime Yalçın’ın (54) vefatı nüfus kayıtlarında 06.11.1922 olarak geçmektedir.

 

Kahramanlıkları TBMM tarafından da duyulan Fatma Yalçın Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından Çavuşluk unvanı verilmek üzere Ankara’ya davet edilmiş ancak günün şartlarına göre gidememiştir. 

 

Ölünceye kadar bir daha evlilik yapmamış olan Fatma Çavuşun çocuğu olmamıştır.

 


24.05.2022 10:54:42