İçimizdeki Guguk Kuşları

Guguk kuşlarının verdiği ders

 

Guguk Kuşu Hikâyesini bilen var mı? Bildiğiniz gibi yumurtlayacak olan kuşlar öncelikle yuvalarını yaparlar. Gagalarıyla topladıkları çalı, çırpı, saman, çamur, dal vb. ne varsa toplarlar getirip yuvalarını  örerler. Bazıları bu işi eşleriyle birlikte yaparlar, bazıları da yalnız başlarına yuvalarını oluştururlar.

 

Yuvalarını yaptıktan sonra dişi kuş vakti gelince yuvaya oturur ve yumurtalarını yapar, sonrada kuluçkaya yatar.

 

Bu kuluçkaya yatma sırasında ana kuş , zaman zaman beş altı dakikalığına yuvasında ayrılıp tekrar geri döner. İşte tam böyle durumda, onları uzaktan gözleyen bir dişi kuş daha vardır. O guguk kuşudur.

 

Guguk kuşunun sevimli görüntüsünün aksine, ne kadar acımasız ve fırsatçı olduğunu  bilir misiniz? Göçmen bir kuş olan guguk kuşunu ilginç kılan, kuluçkaya yatmamasıdır. Kuluçka olarak gözüne kestirdiği bir başka kuşu kullanır. Günümüzde insanoğlunun uyguladığı taşıyıcı anneliğin daha ilkel ve hain bir biçimidir bu. İşe kendine göre bir başka kuş yuvası bulmakla başlar. Guguk kuşu yumurtlama mevsimi gelince uygun bir yuvayı uzun süre uzaktan dikkatle kontrol eder.

 

Yuvanın gerçek sahibi olan anaç kuş uzaklaşır uzaklaşmaz, gözetlediği yerden hızla yuvaya gelir ve bir yumurtasını ev sahibi kuşun yumurtaları arasına bırakır.

 

Yaptığının fark edilmemesi için de yuva sahibi kuşun yumurtalarından birisini gagasıyla alarak yuvadan uzaklaşır. Son derece kurnaz tavırları da vardır; gözüne kestirdiği her yuvaya sadece bir tek yumurta bırakır çünkü birden fazla yumurta bırakması durumunda gerçek anne kuşun durumu fark edebileceğini hesaplar.

 

Guguk kuşunun bir diğer enteresan taktiği de kendi yumurtasını, o kuşun yumurtasının renk ve desenine tıpatıp benzetmesidir ki bu refleksin bilimsel açıdan henüz bir açıklaması yapılamamıştır.

 

Guguk yavrusu 12 gün sonra genellikle üvey kardeşlerinden önce doğar. Doğar ama annesinin genleri ile kendine geçen kurnazlıkları, ağzını geniş bir şekilde açar ve devamlı öter. Bu ötüşler, yuvadaki diğer yavruların ötüşünden çok daha yüksek seviyededir. Guguk kuşu yavruları, bu aşırı ötüşleri ile sadece yuvadaki anne-babadan değil, yakın çevredeki diğer anne-baba kuşlardan da yiyecek alabilir.

 

Guguk kuşu yavruları, bu sayede diğer yavrulardan daha fazla yiyecek alarak daha iyi beslenir dolayısıyla da çok hızlı büyüyerek, asıl yuva sahibinin yavrularından çok daha iri ve güçlü hale gelir.  Üç hafta sonra üvey annesinden de iri olur.

 

Altı hafta beslendikten sonra, genellikle yuvayı da dağıtarak eş aramaya çıkar. İlginç olduğu kadar, herhangi bir mantıkla açıklanması zor olan nokta ise yavrunun giderken beslendiği, büyüdüğü  yuvayı dağıtma refleksidir.

 

Devletimizin, guguk kuşu pozisyonundaki bütün oluşumlardan, guruplardan, sahtekâr cemaat yapılanmalarından haberdar olmak ve gereğini yapmak durumundadır.

 

Rahmetli Dündar Taşer beyin ifadesi ile “ Biz çadırımızı sırtlanların yolu üzerine kurmuşuz”.  Bu coğrafyada ayakta kalabilmek için, iki bin yıllık devlet, 1400 yıllık İslam medeniyeti,95 yıllık Cumhuriyet birikiminin tecrübesini ihmal etmemeliyiz. Gafletin telafisi olabilir ama ihanetin asla telafi olamaz.  Baki Selamlar

HASAN ÇAĞLA



 


12.03.2023 21:16:49