Tasarıyla il ve ilçe merkezlerinde ev ve süs hayvanını sahiplenen veya ona bakan kişi, hayvanı barındırmak, hayvanın türüne ve üreme yöntemine uygun olan etolojik ihtiyaçlarını temin etmek, sağlığına dikkat etmek, insan ve hayvan sağlığına ve çevreye verebileceği zararları önleyici gerekli bütün tedbirleri almakla yükümlü olacak. Bu konularda ev ve süs hayvanı sahipleri gerekli eğitimi alacak.
Sahipsiz ya da güçten düşmüş hayvanların, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nda öngörülen durumlar dışında öldürülmeleri yasaklanıyor.
Sahipsiz hayvanları kısırlaştırma hizmeti, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılacak veya yaptırılacak. Belediyeler ve diğer kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan kısırlaştırma hizmetleri, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın koordinasyonu ve denetiminde yürütülecek. Kısırlaştırma hizmeti ile ilgili usul ve esaslar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından çıkarılan yönetmelikle belirlenecek.
Mahalli idareler sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanları hayvan bakımevlerine götürmekle yükümlü tutuluyor. Bu hayvanların öncelikle hayvan bakımevlerinde oluşturulacak müşahede yerlerinde tutulması sağlanacak. Müşahede yerlerinde kaydedilen, rehabilite edilen, kısırlaştırılan ve aşılanan sokak hayvanlarına sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevlerinde bakılacak.
Bakımevi kapasitesi mevcut hayvan sayısını karşılayamadığında, hayvan bakımevinde rehabilite edilen sahipsiz hayvanlar, sahiplendirilinceye kadar doğal hayat parklarında barındırılacak. Orman Kanunu'na tabi olanların, bu amaçla bedelsiz olarak tahsisine Orman ve Su işleri Bakanlığı tarafından izin verilebilecek. Bunun uygulanması ile ilgili hususlar, Bakanlık tarafından çıkarılan yönetmelikle düzenlenecek. Hayvan bakımevi ve doğal hayat parkı izinleri, Bakanlık tarafından verilecek.
-Yasaklar-
Tasarıya göre, hayvanlar üzerinde yapılacak deneysel çalışmalar, etik kurullarınca düzenlenen eğitim programlarına katılarak deney hayvanı kullanım sertifikası alan araştırmacılar tarafından yapılacak.
Hayvanlarla ilgili yasaklar yeniden düzenleniyor. Buna göre, hayvanlara işkence yapmak, psikolojik acı çektirmek, hayvanları dövmek, aç ve susuz bırakmak, sokağa terk etmek, aşırı soğuğa ve sıcağa maruz bırakmak, Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasileiro ve bunlar gibi tehlikeli köpek ırklarını ve melezlerini üretmek, sahiplenmek, ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak, takas etmek, sergilemek ve hediye etmek, sahipli ve sahipsiz hayvanları belediye sınırları içinde veya dışında başıboş bırakmak, ev ve süs hayvanı satışı yapan yerlerde yırtıcı, saldırgan ve zehirli hayvanları satmak, hayvanlara işkence yaparak ölümüne sebebiyet vermek yasak kapsamında yer alacak.
Her ilde ''İl Hayvanları Koruma Kurulu'', vali veya görevlendireceği vali yardımcısının başkanlığında, hayvanların korunması ve buna ilişkin mevcut sorunlar ile çözümlerine yönelik olmak üzere toplanacak. Kurul, çalışmalarının sonucunu, önemli politika, strateji, uygulama, inceleme ve görüşlerini Bakanlığa bildirecek. İllerde temsilciliği bulunmayan kuruluş varsa il hayvan koruma kurulları diğer üyelerden oluşacak.
-Cezalar ağırlaştırılıyor-
Sahipsiz hayvanlar ile ev ve süs hayvanlarının korunması amacıyla hayvan bakımevleri, sahipsiz hayvanlar doğal hayat parkları ve hastanelerin kurulması; buralarda bakım, rehabilitasyon, aşılama ve kısırlaştırma gibi faaliyetlerin yürütülmesi, büyükşehirlerde büyükşehir belediyeleri tarafından, diğer yerlerde ise mahalli idareler tarafından gerçekleştirilecek. Büyükşehir belediyeleri dışındaki mahalli idarelerden Bakanlık tarafından uygun görülenlere mali destek sağlanacak.
Hayvanat bahçeleri Bakanlık, mahalli idareler ve tüzel kişiler tarafından kurulabilecek. Hayvanat bahçeleri, hayvanların doğal hayat ortamına en uygun şekilde düzenlenecek. Bakanlık tarafından yapılacak hayvanat bahçeleri için Orman Kanunu'na tabi alanlar bedelsiz olarak tahsis edilebilir.
Hayvanlara tecavüz eden, tehlikeli hayvanlara ilişkin yasaklara uymayan ve işkence yaparak hayvanların ölümüne sebebiyet veren kişilere caydırıcı olması amacıyla hürriyeti bağlayıcı ceza öngörülürken, idari para cezaları da güncelleniyor.
Hayvanların sahiplenilmesi ve bakımı ile ilgili yasaklara ve yükümlülüklere uymayan ve alınması gereken önlemleri almayanlara hayvan başına 80, Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslara uymayanlara 300 Türk Lirası idari para cezası kesilecek.
Hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranan, acımasız ve zalimce işlem yapan, aç ve susuz bırakan, bakımını ihmal eden, fiziksel ve psikolojik acı çektirenlere hayvan başına 750 Türk Lirası, diğer yasaklara aykırı davrananlara hayvan başına 300 Türk Lirası idari para cezası, hayvanlarla cinsel ilişkide bulunan ve işkence yapanlara, bir yıla kadar hapis cezası verilecek.
Tasarıyla, üretilmesi, sahiplenilmesi ülkeye girişi ve satışı yasaklanan tehlikeli hayvanların geçici hayvan bakımevlerine telim edilmesi zorunluluğu getiriliyor. Ayrıca, tehlikeli köpek sahiplenenlerin dışında tehlikeli köpek bulunduranlar, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 ay içinde köpeklerini bakımevlerine teslim etmek, bakımevleri de bu hayvanları öncelikle almak zorunda olacak.
11.09.2012 19:42:58