Hangi gıda maddesinde domuz yağı kullanılıyor?

Hangi gıda maddesinde domuz yağı kullanılıyor?

 

Ninelerimizin yaptığı yemekleri öğrenmedikten sonra kaçış yok!

 

Çikolata, bisküvi, dondurma, sakız, yaş ve kuru pasta, hazır çorba, bulyon,şekerleme, cips, tatlı, meyve suyu prosesi, yufka, bitkisel yağ, pizza, öksürük şurubu, grip ilaçları, un, ekmek katkıları, sucuk kılıfları, kek ve kreme varıncaya kadan onlarca gıdada domuz yağı  kullanılıyor.

 

Uzmanlar, katkı kullanılmayan gıda maddesinin neredeyse kalmadığını belirterek günümüzde domuz yağı katkılı ve jelatinli ürünlerin, çikolata, şeker, pasta, öksürük şurubu ve kozmetik ürünlerde kullandığını ifade ediyorlar.

GIDALAR REVİZE EDİLMELİDİR

Tehlikenin büyüklüğüne dikkat çeken uzmanlar, helal sertifikalı gıdaların tüketilmesi konusunda vatandaşı uyarıyor.İnsan sağlığını hiçe sayanlara caydırıcılığı olan yaptırımlar uygulanması gerektiğine dikkat çeken GİMDES Baş Denetçisi, Gıda Yüksek Mühendisi Hayreddin İşbilir, Türk Gıda Kodeksi'nin helal, haram, mekruh, necis gibi İslami tanımlamalar ile revize edilmesi ve bu revizyona riayet etmeyi tüm üreticilere mecbur kılınması gerektiğini kaydetti.

İşbilir, "Ülkeye giren tüm katkılar denetlenirse bu konuda önemli bir adım atılmış olunacak. Dolayısıyla tükettiğimiz gıdalar helal ve sağlıklı olacak. Kurallara uymayan üreticilere verilen ceza miktarlarının mutlaka artırılması gerekiyor" dedi.



PEKİ HANGİ ÜRÜNLERDE DOMUZ YAĞI VAR?

GİMDES Baş Denetçisi, Gıda Yüksek Mühendisi Hayreddin İşbilir, en çok katkı maddesi bulunan maddeleri, "Çikolata, bisküvi, dondurma, sakız, yaş ve kuru pasta, hazır çorba, bulyon,şekerleme, cips, tatlı, meyve suyu prosesi, yufka, bitkisel yağ, pizza, öksürük şurubu, grip ilaçları, un, ekmek katkıları, sucuk kılıfları, kek ve krem" olarak açıkladı.

 

Yalnız gıdalarda değil  yumuşatıcılarda domuz yağı var 

 

Sabun ve deterjan yapımında kullanılan yağlar hayvansal veya bitkisel kaynaklardan gelir. Sorun da tam burada başlıyor; yumuşatıcılar çoğunlukla hayvansal yağlardan elde ediliyor. Bu nedenle çamaşır yumuşatıcıların üzerinde vegan ya da helal sertifikası bulunuyor. Domuz yağı da bu açıdan en sık kullanılanlardan birisi.

Domuz yağı cilde sürülen kremlerde de yer alıyor. 


13.10.2024 09:59:22