Eğer ölürsen Türk Bayrağına sarılı tabutunu ben taşıyacağım

Müzahir Sille, Yaşar Doğu'nun sözünü dinlemesinin karşılığını görmüş Olimpiyat Şampiyonluğunu kazanmasının yanı sıra kendi ifadesiyle 'aile şerefini' de kurtarmıştı.

Ölürsen Türk Bayrağına sarılı tabutunu ben taşıyacağım

"Müzahir Sille 1960 Roma Olimpiyatları için gittiği Roma'da hastalanmış doktorlar apantist teşhisi koymuşlar ve hemen ameliyata alınması gerektiğini söylemişlerdi. Bunu duyan Yaşar Doğu doğruca hastaneye koşar, Hasta yatağında ameliyat sırası bekleyen Müzahir'e;

-"Müzahir  yarın güreşler başlıyor. Apandist ameliyatı olursan Roma'da Olimpiyat Şampiyonluğunu kazanma şansını elinden kaçıracaksın. Böylesine bir fırsatı yaşantın boyunca bir daha yakalayamazsın. Bütün gece düşündüm. Kararımı açıklıyorum;'Sana ameliyat yasak!' Ölürsen Türk Bayrağına sarılı tabutunu ben taşıyacağım"

 

Bu sözü söyleyen Yaşar Doğu'ydu. Her hareketi, ağzından çıkan her sözü ölçülü her yerde kendisine saygı duyulan bir kişidir bu.

Ameliyat masasından şampiyonluk kürsüsüne

Müzahir Sille şöyle bir düşündü ve hemen yatakta doğruldu. Tek cümle söyledi; "Haydi gidelim hocam?"

Finale gelinceye kadar yaptığı müsabakalarda 5 galibiyet elde eden ve hiç yenilmeyen Macar güreşçi İmre Polyak'a herkes 'Şampiyon'gözüyle bakıyordu. Ancak Polyak Müzahir Sille ile yaptığı karşılaşmada yenilginin acısını tatmış birincilik kürsüsüne çıkan Müzahir Sille olmuştu.

Tam o sırada İstanbul Eyüp'te yalınayak bir kadın sokaklarda bağırarak koşuyordu; 'Onu ben doğurdum?Onu ben doğurdum. O benim oğlum?'

Müzahir Sille Roma'da ise başantrenör Yaşar Doğu'nun omuzlarındaydı. Birkaç yıldan beri hiç mağlubiyet yüzü görmeyen Polyak'ı yenerek altın madalya kazanan Sille, "Hayati tehlike var, kesinlikle ameliyat olmalısın" şeklindeki doktorlarn öğütlerini değil, "Ölürsen seni Türk Bayrağına sarıp vatana taşıyacağım. Güreşmesilin"diyen Yaşar Doğu'yu dinlemiş, bunda da hiç zararlı çıkmamıştı.

Aradan 35 yıl geçti. Müzahir sille hala apantist ameliyatı olmadı"

(Ali Gümüş,Şampiyonlar Geçiyor, S. 136, Türk Güreş Vakfı Yayınları, 1994)  

 

Al baba, aile şerefimizi kurtardım

Şampiyon olduktan sonraki bölümü Müzahir Sille'den dinleyelim:

"Finalde güreştiğim Macar Imre Polyak'ı güreş hayatında çırpan yegâne güreşçi ben oldum. Güreşi 4-1 galip bitirdim ve Olimpiyat Şampiyonu oldum. Minderden indim, eşofmanlarım takım arkadaşım Sadrettin Özden'in kucağında beraber duşa giderken ağlayarak sordum: 'Ben şampiyon mu oldum?'Sadrettin Özden de ağlayarak cevap verdi: 'Evet Müzahir, şampiyon oldun'Türkiye'ye dönüyoruz, madalya kutum kucağımda. Havaalanına indik; arabada annem, babam ve şoför olan dayımın oğlu var. Öne oturdum ve arkaya dönerek madalya kutumu babama verdim. İki kez dünya ikincisi olduğumda bozularak bana 'aile şerefimizi kurtar' diyen babama, 'Al baba, aile şerefimizi kurtardım' dedim"  

Müzahir Sille, Yaşar Doğu'nun sözünü dinlemesinin karşılığını görmüş Olimpiyat Şampiyonluğunu kazanmasının yanı sıra kendi ifadesiyle 'aile şerefini' de kurtarmıştı.

Türk Güreşinin Sembolü Yaşar Doğu'nun hayatı Kitabı (400 Sayfa) 2016-Ankara-Ahmet Seven


27.12.2015 13:43:52