Efsane Güreşçi Yaşar Doğu OMÜ'de Anıldı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi, ünlü Güreşçi Yaşar Doğu'yu konu alan bir panel düzenledi.

Efsane Güreşçi Yaşar Doğu OMÜ'de Anıldı


Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi, ünlü Güreşçi Yaşar Doğu'yu konu alan bir panel düzenledi.


Uzaktan Eğitim Merkezi'nde (UZEM) gerçekleştirilen panele; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan, Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Yalçın Taşmektepligil, Genel Sekreter Doç. Dr. Menderes Kabadayı, Kavak Belediye Başkanı İbrahim Sarıcaoğlu, Kavak Dernekler Federasyonu (KADEF) Başkanı Op. Dr. Yılmaz Karagöz, Atakum Belediye Başkan Vekili Turan Mısır, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.


Dünyaca ünlü Milli Güreşçimiz Yaşar Doğu'nun spor hayatının tüm yönleriyle ele alındığı panele; Olimpiyat ve Dünya Şampiyonu Tevfik Kış, Yaşar Doğu'nun oğlu Prof. Dr. Gazanfer Doğu, Kırkpınar Başpehlivanı Fatih Atlı, Samsun Yazarlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Seven panelist olarak katıldı.


"Fakültemizde Yaşar Doğu'nun adını taşımaktan kıvanç duyuyoruz"
Açılış konuşmasını yapan Dekan Prof. Dr. Mehmet Yalçın Taşmektepligil "Geçmişimizi ve büyüklerimizi anmak ve tarihimizi iyi öğrenerek genç nesillere aktarmak çok önemlidir. Yaşar Doğu Türk güreş tarihimizin efsanevi sporcularındandır ve mutlaka onun sporculuğunun yanında ahlaki yönü bütün ayrıntılarıyla gelecek nesillere aktarılmalıdır. Fakültemizde adını taşımaktan ve yaşatmaktan kıvanç duyduğumuz Yaşar Doğu, yalnız Türk güreş tarihini değil, dünya güreş tarihini de etkileyen güçlü bir isimdir." dedi.


"Benden önce talebeleri onun has evlatlarıydı"
Açılış konuşmalarının ardından panele geçildi. Panelin moderatörlüğünü Prof. Dr. Seydi Ahmet Ağaoğlu yaptı.


Panelin ilk konuşmasını yapan Yaşar Doğu'nun oğlu Prof. Dr. Gazanfer Doğu, babasını daha yedi yaşındayken kaybettiğini belirterek "Onun asıl evlatları güreş için yetiştirdiği gençlerdi. Benden önce talebeleri onun has evlatlarıydı; bütün hayatını onların peşinde geçirdi ve ben bununla hep çok gurur duydum." ifadelerini kullandı.


Prof. Dr. Doğu, Fakülte kurulduğundan beri ilk defa Yaşar Doğu'nun panelinin yapıldığını ve gençlerin bu panel sayesinde Yaşar Doğu'yu daha iyi öğrenme ve anlama şansına sahip olacaklarını söyledi.


Yaşar Doğu'nun talebesi olan Tevfik Kış da Yaşar Doğu'nun onu nasıl keşfedip, hayatını nasıl olumlu yönlendirdiğinden ve özellikle de onlara kazandırdığı sporcu ahlakı ve duruşundan bahsetti. Tevfik Kış "Halkın güreşçi olarak bize gösterdiği sevgi ve ilgi, bizi daha iyi güreşçiler ve daha iyi insanlar olmak için çaba göstermeye itiyordu. Halkın sevgisi bizim için her türlü maddi kazançtan önemliydi. Yaşar Doğu ve diğer hocalarımız bize bunu yaşayarak göstermişti." şeklinde konuştu.


"Yaşar Doğu ideolojisini doğru anlamak ve anlatmak önemli"

Kırkpınar Başpehlivanı Fatih Atlı da Yaşar Doğu ideolojisinin çok iyi anlaşılmadığına vurgu yaparak sözlerini şöyle sürdürdü: "Eğer bugünkü yöneticiler, antrenörler, federasyon başkanları ve kamu kuruluşlarındaki yöneticiler Yaşar Doğu ideolojisini anlamış olsalardı bugün Türk Güreşi çok daha iyi bir yerde olabilirdi. Benim temennim odur ki inşallah bu okulda ve diğer okullarda branş ayırmaksızın Yaşar Doğu ideolojisini doğru anlamak ve anlatmak, burada yetişecek gençler ve sporcular için çok önemli olacaktır. Siz antrenör arkadaşlarımızdan Yaşar Doğu'yu iyi anlayıp öğrencilerinize eksiksiz yansıtmanızı temenni ediyorum."


"Yaşar Doğu bu millete Allah'ın bir takdiri bir bereketidir"
Panelin son konuşmacısı Samsun Yazarlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Seven ise "Yakın tarih Türk güreşinde Yaşar Doğu'nun hayatı, felsefesi bilinmeden Türk güreşinin dününü ve bugününü anlamak mümkün değildir. Yaşar Doğu bu millete Allah'ın bir takdiri, bir bereketidir. Yaşar Doğu'nun vatan sevgisi eşsizdir. Doğu 'Ben Türk bayrağının dalgalanmadığı başka bir ülke adına güreşmemeye ahdettim ve bu sözüme de ömrümce sadık kalacağım' demiştir. Yaşar Doğu sadece Türk güreşçileriyle değil yabancı rakipleriyle de gönülden gönüle iyi köprüler kurabilen müstesna bir insandır." dedi.


Panel, katılımcılardan gelen soruları konukların yanıtlamasıyla interaktif olarak devam etti. Panel sonunda panelistlere Üniversitenin fidan sertifikası ile çiçek takdim edildi.


Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan, hayatına Olimpiyat ve dünya şampiyonluğunun yanı sıra birçok şampiyonluk sığdırmış ve Yaşar Doğu'nun öğrencisi olan Tevfik Kış'a fidan sertifikası ve çiçek takdim ederken yaptığı konuşmada "Büyük bir şampiyona ödülünü takdim edeceğim için kendimi çok şanslı hissediyorum. Ben kendisinin çok büyük bir şampiyon olduğunu düşünerek gelmiştim ama bunca yıllık öğretim üyesiyim, Tevfik Kış aynı zamanda çok büyük bir konuşmacıymış, bu nedenle kendisini tebrik ediyorum. Hayatımda bu kadar doğal ve güzel konuşan ve mesajlarını bu kadar iyi veren bir büyüğümle birlikte olmamıştım. Bu onuru sizlerle paylaşmak istedim." şeklinde konuştu.


"Umarım maksat hasıl olmuştur"
Efsane güreşçi Yaşar Doğu'nun oğlu Prof. Dr. Gazanfer Doğu ise fidan sertifikası ve takdim edilen çiçeği, Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Yalçın Taşmektepligil'in elinden aldı. Dekan Taşmektepligil, panelistlere katılımları ve katkılarından dolayı teşekkür ederek "Umarım maksat, hasıl olmuştur. İnşallah yeni nesil bu anlamlı panelden dersler çıkarmıştır." değerlenmesinde bulundu.


Başkan Sarıcaoğlu'ndan Yaşar Doğu Müzesi daveti
Kavak Belediye Başkanı İbrahim Sarıcaoğlu da diğer panelist Ahmet Seven'e fidan sertifikası ve çiçek takdim etmesinin ardından "Hakikaten paneli büyük keyifle takip ettik, kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Yaşar Doğu gibi bir efsanenin doğmuş ve yaşamış olduğu bir ilçede belediye başkanı olarak görev yapıyor olmaktan da gurur ve onur duyduğumu ifade etmek istiyorum. Ayrıca salonu dolduran bütün katılımcıları Kavak'a, Yaşar Doğu Müzesi'ne davet ediyorum." sözlerine yer verdi.


Genel Sekreter Doç. Dr. Menderes Kabadayı ise panelin konuşmacılarından ve OMÜ mezunu olan güreşçi Fatih Atlı'ya fidan sertifikası ve çiçek takdim eti. Doç. Dr. Kabadayı "Konuklarımızın Üniversitemizde artık adlarına dikilmiş fidanları var. Her zaman takip edebilecekleri bir eserleri var. Hepinize katılımınızdan ötürü gönül dolusu teşekkürlerimi sunuyorum. Bu onuru bana verdiği için Sayın Dekanımız Prof. Dr. Yalçın Taşmektepligil Hocama da ayrıca çok teşekkür ediyorum." dedi.


Son olarak Atakum Belediye Başkan Vekili Turan Mısır da panelin moderatörü Prof. Dr. Seydi Ahmet Ağaoğlu'na fidan sertifikası ve çiçek takdiminde bulundu.


15.12.2017 22:18:55