Çamur banyosu hücrelere iyi geliyor

Özelikle ülkemizde bulunan kaplıcalarda, ılıcalarda veya zengin içerikli toprağı bulunan bölgelerde çamur banyolarının faydalarından yararlanan pek çok insan var.

Özelikle ülkemizde bulunan kaplıcalarda, ılıcalarda veya zengin içerikli toprağı bulunan bölgelerde çamur banyolarının faydalarındanyararlanan pek çok insan var. Ancak yoğun tempo yüzünden bu rahatlatıcı tecrübeden yararlanamayanlar için artık şişelenmiş olarak alınabilen çamur banyoları da mevcut.

ÇAMUR BANYOSU NEDİR?

Vücudun, içinde çeşitli içerikler bulunan ılık bir çamur banyosunda belirli bir süreyle tutulmasıdır. Yüz bölgesine uygulanan bazı çamur maskeleri de olmasına rağmen, çamur banyosu genellikle boyun bölgesine kadar vücudu çamurda tutarak gerçekleştirilir.

Çamurun farklı ve çeşitli içerikleri olabilir: örneğin içeriğinde radyoaktif elementler ve kükürt bulunan çamurun romatizma, cilt hastalıkları, ciğer ve dalak rahatsızlıklarına iyi geldiği gibi sindirim ve sinir sistemiyle ilgili yararları da vardır. Bazı tür çamur banyolarında volkanik kül ve çeşitli mineraller de bulunur.

Bazı dillerde “moor” yani iyileştirici toprak olarak da adlandırılan çamur banyolarının çeşitli vitamin ve doğal antibiyotik içerenleri de vardır.

NELERE İYİ GELİR?

Çamur hafif ağrı ve acıları iyileştirir, kan dolaşımını artırır, kasları rahatlatır ayrıca cildi arındırarak yumuşak ve temiz hale getirir. Bilimsel araştırmalar çamur banyolarının aşağıdaki yararlarını da kanıtlamıştır:

Hücre yenilenmesi: Kolajen üretimini artıran bir antioksidan olduğu için yaşlanma sürecini yavaşlatır.

Sıkılaştırıcı: Cilt üzerinde bulunan ölü hücre ve diğer pisliklerin atılmasını sağladığı için sıkılaştırıcı etkileri vardır.

Hormon dengeleyici: Regl dönemi öncesi sendromu adı verilen dönemin negatif etkilerine karşı savaştığı gibi hormon dengeleyici etkileriyle regl dönemi zorluklarının azalmasını sağlar.

Doğal iltihap savar: Yorgunluk, aşırı zorlanma, veya bazı hastalıklar (artrit, romatizma) nedeniyle oluşan kas ve kemik problemlerini giderir. Bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine yardımcı olur. Stresi azaltan doğal bir yöntemdir. Bu nedenle özellikle sporcular veya efor gerektiren ağır işleri olan kimseler için çok faydalıdır.

YAN ETKİLERİ VARMIDIR?

Ne tesislerde uygulanan, ne de satın alınıp evde uygulanan çamur banyolarının bildirilmiş herhangi bir yan etkisi yoktur. Kimyasallar kullanılmadan yapılan çamur banyoları tam tersine birçok fayda içerir. Her şeye rağmen, özel bir tedavi uygulamakta olan kişilerin veya özel durumları hakkında bilgi alması gereken kişilerin çamur banyosundan önce bir hekime danışmaları doğru olur.

NASIL UYGULANIR?

Kaplıca, otel gibi tesislerde uygulanan çamur banyoları konusunda yetkili ve bilgili görevliler gereken her tür bilgiyi vererek yardımcı olacaktır.

Evde uygulayacağınız çamur banyoları için ise şişenin üzerindeki yönergeler genellikle şu aşamaları tavsiye eder:
Maksimum rahatlamayı sağlamak için küvetinizi yeterince sıcak suyla doldurun. Küvetiniz suyla dolarken ürünü şişesinde çalkaladıktan sonra dolmakta olan küvete boşaltın (büyük şişelerde suya katılacak miktar kapak ölçüsü olarak verilir). Su istenen seviyeye gelince sıcak suya girerek 20-25 dakika rahatlayın.

Çamur banyosunun rahatlatıcı etkisi ilk banyodan sonra hissedilmeye başlar; ancak iyileştirici etkilerini algılamak için en az birkaç çamur banyosu veya düzenli aralıklarla yapılan çamur banyoları gerekir.

YARARLI BİLGİLER

Çamur banyosu yaptıktan sonra serin bir duş alınması tavsiye edilir. Tesislerde yapılabilecek mineral içerik açısından zengin kaplıca duşları da faydalıdır.

Çamur banyosundan sonra özellikle kulak arkalarında ve saç diplerinde birikebilecek minik çamurları temizlemeyi unutmamak gerekir.

Çamur banyosu sonrasında uyku kalitesinin arttığı saptanmıştır.

Çamur banyosu sırasında sabun kullanılmamalıdır. Çamurun içindeki bitkisel içerikler doğal birer temizleyici ve iyileştiricidir.

Çamur banyosu küvetinize zarar vermez. Suda eriyebilen çamur leke bırakmayacağı gibi borularınızı da tıkamaz.

Çamur banyosunun saçınıza zararı yoktur.


25.06.2012 14:27:12